شهردار منطقه 3 تبريز از شروع عمليات نازک کاري عمارت کلاه فرنگي پارک باغشمال با يک هزار ميليارد ريال اعتبار خبر داد و اظهار اميدواري کرد: اين عمارت در نيمه دوم سال جاري به بهره برداري برسد
آرمان امين بخش روز دوشنبه در جمع مسافران نوروزي با اعلام اين خبر گفت: علاوه بر اسکلت بندي طبقه سوم اين پروژه، هم اکنون تجهيز کارگاه براي شروع عمليات نازک کاري اين پروژه در حال انجام است.
وي ادامه داد: همچنين کفسازي مسير منتهي به ضلع جنوبي عمارت کلاهفرنگي نيز در20 هزار متر مربع در حال اجراست و در کنار آن عمليات احداث آبنما در 2ضلع اين عمارت در حال انجام است.
امين بخش افزود: پروژه عمارت کلاهفرنگي يکي از پروژههاي فرهنگي منطقه براي بازيابي هويت تاريخي تبريز در محدوده مجموعه فرهنگي پارک باغشمال است که هم اکنون عمليات اجراي قالب بندي ستون هاي طبقه سوم يال مياني اين پروژه در حال انجام است.
شهردار منطقه ? تبريز کاربري عمارت کلاهفرنگي را فرهنگي اعلام کرد و افزود: اجراي اين پروژه در راستاي احياي هويت تاريخي محدوده پارک باغشمال است.
وي افزود: عمارت کلاه فرنگي بنايي متشکل از 2 سالن و يک فضاي گنبدي شکل هشت ضلعي در وسط عمارت در جهت شرقي غربي، با زيربنايي به وسعت 3800 مترمربع در مراحل آماده سازي است.
امين بخش با بيان اينکه افتتاح اين سازه ميتواند در توسعه گردشگري بسيار تأثيرگذار باشد، افزود: رويکرد و رسالت ما در شهرداري تبريز در امور عمراني و فرهنگي اين است تا بتوانيم فرهنگ آذربايجان شرقي را ترويج داده و با بستر سازي هاي عمراني اين مهم را عملي کنيم تا مردم براي مدت کوتاهي هم که شده براي حضور در مکان هاي فرهنگي و تاريخي ترغيب شوند، از آنها بازديد کنند و باعث ايجاد شور و نشاط بين شهروندان بشود.
به گزارش ايرنا، مجموعه تاريخي «باغشمال» که در افواه عمومي تبريزيان به «شازدا باغي» معروف بود، در حدفاصل خيابان هاي باغشمال و کمربندي آزادي اين شهر قرار داشت و گفته مي شود بنيان آن به دوره حکمراني «آق قويونلوها» مي رسد.
آق قويونلوها در زمان حکمراني شان در قرن هشتم قمري به تبريز و توسعه آن اهميت ويژه اي قايل بودند و به همين دليل نيز عمارات و باغات باشکوهي همچون «ايل گولي» (شاه گولي) و مجموعه عمارات «باغشمال» را براي تفريح و تفرج خود احداث کردند.
عمارت تاريخي «کلاه فرنگي» نيز يکي از دهها عمارت مجموعه «باغشمال» بود که به دستور يعقوب آق قويونلو ساخته شد و تا حوالي سال هاي 1308 شمسي که تخريب بافت تاريخي تبريز به بهانه نوسازي آن، در دوره محمدعلي خان تربيت، آغاز شد، پابرجا بود.
در آن سال ها که پهلوي اول در ابتداي پادشاهي و به دنبال محکم کردن جاي پاي خود بود، به دليل کينه و نفرت وي از قاجار، بسيج عمومي مسوولان و دولتمردان براي نابودي هر گونه نماد معماري باقيمانده از اين سلسله در همه جاي ايران به راه افتاده بود.
تاج الملوک، همسر رضاخان، در کتاب خود به صراحت به کينه رضاخان از قاجارها اشاره مي کند و با ابراز تاسف از ويراني ساختمان ها و عمارات تاريخي تهران و تخريب باغات و بناهاي قاجاري آن به دست شهرداري، مي گويد که وقتي به رضاخان گفته که حيف است اين آثار تخريب شوند، او پاسخ داده که دلش نمي خواهد هيچ اثر و نشانه اي از قاجارها را ببيند.
تخريب مجموعه تاريخي «باغشمال» تبريز با عمارات و ساختمان هاي تاريخي اش که در طول حداقل 400 سال و در دوره سلسله هاي حکومتي آقو قويونلوها، صفويان و قاجار احداث شده بودند، در اثر چنين تفکري نابود شدند و يک به يک از ميان رفتند.
البته ناگفته نماند تا دهه 1340شمسي نيز هنوز چند تايي از عمارات مجموعه تاريخي «باغشمال» که امروزه عکس هاي فراواني از آنها در دسترس است، باقيمانده بود.
حال شهرداري تبريز که بخشي از اراضي مجموعه تاريخي «باغشمال» را از ارتش تحويل گرفته است، در صدد برآمده که در يک اقدام نيکو، برخي از عمارات اين مجموعه را بازسازي و احيا کند؛ اتفاقي که با اقبال شهروندان تبريز مواجه شده است.
«کلاه فرنگي» يکي از دهها عمارت تاريخي تخريب شده مجموعه باغشمال تبريز است که در سال هاي آخر دهه نخست 1300 شمسي تخريب شد و حال شهرداري تبريز با بازسازي آن به دنبال احياي هويت تاريخي اين شهر است.