رئيس جهاد کشاورزي همدان با بيان اينکه سن غلات از جمله آفتهاي شايع در کشور است، گفت: خشکساليهاي مداوم و برداشتهاي بيرويه عامل شيوع پديده سن غلات است.
به گزارش احرارنيوز عليرضا رنجبرضرابي در همدان با اشاره به اثرات سوء سن بر روي محصولات اظهار داشت: سن غلات از جمله آفتهاي شايع در کشور است که در استان همدان همزمان با آغاز فصل بهار به مزارع گندم و جو يورش ميبرد.
اين مسئول گفت: در صورت عدم مبارزه و کنترل در مزارع آلوده به سن غلات، تا 100 درصد خسارت نيز در مزارع ايجاد ميشود.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي همدان افزود: سن حشرهاي بسيار مقاوم در مقابل سرما و گرما و تنشهاي محيطي است که تنها يک نسل در هر سال دارد.
وي خاطرنشان کرد: اين آفت خطرناک و آفتزا پس از تغذيه کافي و ذخيره کردن چربي لازم، براي گذراندن فصول پاييز و زمستان به ارتفاعات رفته و در زير بوتههايي مانند گون با استفاده از انرژي ذخيره شده در بدن خود فصول سرد سال را سپري ميکند.
رنجبرضرابي ادامه داد: با شروع فصل بهار و گرم شدن هوا که فصل رشد رويشي مجدد گندم و جو است مجدداً به مزارع برگشته و پس از تغذيه و رسيدن به مرحله باروري اقدام به تخمگذاري ميکند و اين پايان عمر يک ساله آفت سن است.
اين مسئول افزود: تخمهاي به جا مانده بعد از گذشت يک تا دو هفته تغذيه شده و نوزادان سن که در اصطلاح به آنها پوره ميگويند از تخمها خارج شده و پس از تغذيه از دانههاي در حال رسيدن گندم و جو مراحل رشدي خود را که به آنها سنين پورگي ميگويند طي کرده و به حشره بالغ تبديل ميشوند.
رئيس سازمان کشاورزي همدان با بيان اينکه پوره يا همان سنهاي جوان همان سرنوشت والدين خود را دارند يادآور شد: همين سنها، سال بعد عهده دار تخمريزي و فراهم کردن بقاي نسل اين حشره مرموز در طبيعت خواهند بود.
وي با اشاره به نکته اي حائز اهميت در اين چرخه گفت: حدود 100 عدد توسط هر سن ماده، تخمريزي ميشود و اين بدان معني است که در صورت تکثير اين آفت و عدم کنترل و مبارزه با آن، امکان توليد گندم و جو به عنوان دو ماده غذايي اساسي مورد نياز جوامع با تهديد جدي مواجه خواهد شد.
رنجبرضرابي افزود: کارشناسان درباره علتهاي شيوع اين آفت طي 30 سال گذشته ميگويند در اثر خشکساليهاي مداوم و برداشتهاي بيرويه که منجر به تخريب عرصههاي جنگلي و مرتعي به ويژه در کوهپايهها که محل تغذيه طبيعي آفت سن است، اين حشره براي تغذيه به مزارع جو و گندم هجوم ميآورد.
اين مسئول يادآور شد: از بين رفتن دشمنان طبيعي سن، از جمله مگس فازيا و زنبورهاي تخمخوار در اثر تغييرات زيستمحيطي، عامل تأثيرگذار ديگري در شيوع اين آفت عنوان ميشود.