احرار: شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي قطعنامه ضدايراني کشورهاي غربي را عليه ايران به تصويب رساند.
، اين قطعنامه که توسط آلمان، انگليس و فرانسه پيشنهاد و تدوين شده بود با 19 راي، 12 راي ممتنع و 3 راي مخالف به تصويب رسيد.
بورکينافاسو به روسيه و چين پيوست و با قطعنامه مخالفت کرد.
پيشتر فرانسه، آلمان و انگليس (E3) بيانيه مشترکي به شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره اجراي تعهدات هستهاي ايران در چارچوب برجام ارائه کردند. در عمده اين بيانيه، سه کشور اروپايي عضو برجام ليستي از درخواست ها را از ايران مطرح کرده اند که از تعهدات برجامي ايران به حساب مي آيد و اين در حالي است که پس از خروج آمريکا از برجام در نوامبر ???? هيچکدام از اعضاي باقيمانده در برجام در مقابل ايران به تعهدات خود عمل نکردند.
در متن اين بيانيه آمده است:
متأسفانه، يافته هاي آژانس بار ديگر بسيار نگران کننده است.
ذخاير اورانيوم غني شده ايران در دوره گزارش جاري بيشتر افزايش يافته است. ايران ذخاير اورانيوم غني شده تا ?? درصد خود را افزايش داده است. مجموع ذخاير اورانيوم غنيشده ايران اکنون بيش از 32 برابر حدي است که ايران در برجام به آن متعهد شده بود.
طي پنج ماه گذشته، ايران همچنين ظرفيت کلي توليد خود را با نصب و راه اندازي سانتريفيوژهاي پيشرفته جديد به طور قابل ملاحظه اي افزايش داده است. در دوره اين گزارش، ايران شش آبشار ديگر از سانتريفيوژهاي پيشرفته را در تاسيسات غنيسازي در نطنز نصب کرده و بدين ترتيب ظرفيت غنيسازي خود را بيشتر ميکند.
ايران همچنان به مانع تراشي در کار آژانس بينالمللي انرژي اتمي ادامه ميدهد که پيامدهاي زيانباري بر توانايي آژانس براي راستيآزمايي و نظارت مؤثر بر برنامه هستهاي ايران و ارائه تضمين از ماهيت منحصراً صلحآميز اين برنامه داشته است: در نتيجه اين عدم شفافيت، آژانس تداوم دانش در رابطه با توليد و موجودي سانتريفيوژها، روتورها، آب سنگين و کنسانتره سنگ معدن اورانيوم را از دست داده است.
علاوه بر اين، ايران همچنان بر حذف نام چند بازرس مجرب آژانس اصرار دارد که به طور جدي بر توانايي آژانس براي انجام راستي آزمايي خود در ايران، به ويژه در تأسيسات غني سازي، تأثير مي گذارد. ايران اکنون پيشنهاد کرده است که “پذيرش تعيين چهار بازرس مجرب ديگر” را در نظر بگيرد. حتي اگر اين مسئله به واقعيت تبديل شود، باز هم به طور کامل از دست دادن تخصص آژانس در اين زمينه را جبران نخواهد کرد.
در آخرين گزارش خود، مديرکل به بحث در مورد توقف گسترش ذخاير اورانيوم غني شده تا 60 درصد توسط ايران اشاره مي کند. حتي اگر ايران غنيسازي اورانيوم تا ?? درصد را متوقف کند، اين اقدامي خواهد بود که مدتها به تعويق افتاده است.
بگذاريد واضح بگوييم: انتخابها و تصميمهاي ايران در مورد فعاليتهاي هستهاياش منشأ اين بحران طولاني مدت اشاعه است. اين ايران است که با خروج بيشتر از تعهدات برجامي خود، اين وضعيت را تشديد کرده است. بنابراين ما از ايران مي خواهيم که:
توسعه برنامه اتمي خود را متوقف و معکوس کند و از تهديد براي توليد سلاح هسته اي خودداري کند.
به محدوديتهاي مشخص شده توسط برجام، بهويژه محدوديتهاي مربوط به غنيسازي بازگردد.
بيانيه مشترک مارس ???? با آژانس بين المللي انرژي اتمي و تعهداتي که در خصوص شفافيت و همکاري با آژانس بين المللي انرژي اتمي اتخاذ کرده، از جمله اعمال مجدد تمامي اقدامات شفافيتي که در فوريه 2021 متوقف کرده، را اجرا کند.
به آژانس اجازه دهد تا تجهيزات نظارتي را در صورت درخواست نصب کند.
اجراي مجدد و تصويب سريع پروتکل الحاقي را در دستور کار قرار دهد.
تصميم سپتامبر ???? خود مبني بر لغو مجوز براي بازرسان با تجربه را تغيير دهد.
در ادامه اين بيانيه سه کشور اروپايي ادعا کردند که :رفتار ايران در حوزه هسته اي تهديدي براي امنيت بين المللي است و سيستم جهاني منع اشاعه را تضعيف مي کند.
به ياد مي آوريم که در سال ????، ايران دو بار از حصول توافق براي احياي برجام امتناع ورزيد و به جاي آن تصميم گرفت که برنامه هسته اي خود را افزايش داده و به سطوح هشدار دهنده برساند.
جامعه بينالملل بايد بر عزم خود براي جلوگيري از دستيابي ايران به تسليحات هستهاي ثابت قدم بماند و ما آماده استفاده از تمام اهرمهاي ديپلماتيک براي دستيابي به اين هدف هستيم.
آخرين اظهارات، از جمله مقامات بلندپايه، درباره توان فني ادعايي ايران براي توليد سلاح هستهاي و احتمال تغيير دکترين هستهاي ايران مغاير با تعهدات ايران ذيل برجام و مقدمه آن است و با وضعيت ايران به عنوان يک کشور غير هسته اي تحت معاهده NPT ناسازگار است.»