احرار: در يکي از روزهاي خنک پاييزي، تصميم گرفتم راهي شهري شوم که هميشه نامش را با کباب لذيذش به ياد ميآورند: بناب. شهري کوچک اما پرجنبوجوش در جنوب آذربايجان شرقي، که اين روزها نشانههايي روشن از تحول در آن ديده ميشود.
سهيلا عباسپور --در يکي از روزهاي خنک پاييزي، تصميم گرفتم راهي شهري شوم که هميشه نامش را با کباب لذيذش به ياد ميآورند: بناب. شهري کوچک اما پرجنبوجوش در جنوب آذربايجان شرقي، که اين روزها نشانههايي روشن از تحول در آن ديده ميشود. اين بار بعازم اين سفر شدم؛ با هدف ثبت واقعيتهايي از بناب امروز.
ورود به شهري در حال تغيير
صبح خيلي زود از تبريز راه افتادم. ورودم به بناب با تصويري آشنا همراه بود: شهري صميمي با خيابانهايي آرام. اما اينبار چيزي فراتر از آشنايي معمول در انتظارم بود. از همان ابتدا، نشانههاي کارگاههاي عمراني، تغيير چهرهي ميادين، تابلوهاي اطلاعرساني پروژهها و المانهاي شهري نشان ميداد که در اينجا «توسعه» فقط يک واژه نيست.
هماهنگي قبلي، موفق شدم با مهندس فريد پناهي، شهردار جوان و پرانرژي بناب، ديداري اختصاصي داشته باشم. گفتوگويي که در فضاي صميمي دفتر شهرداري انجام شد و فرصت خوبي بود براي بررسي دقيقتر آنچه در سطح شهر ديده ميشد.
او با تأکيد بر ضرورت اميدآفريني در جامعه گفت:
«در شرايطي که جامعه با چالشهاي اقتصادي و اجتماعي روبهروست، نقش ما در شهرداري فقط اداره شهر نيست؛ بايد استانداردهاي زندگي را بالا ببريم و اميد را به مردم برگردانيم. رسانهها در اين مسير، نقش کليدي دارند.»
آمارهايي که از رشد بناب حکايت ميکنند
در ادامه، شهردار بناب آماري قابل توجه ارائه کرد: بودجه شهرداري در سال 1399حدود 54ميليارد تومان بود، اما در سال جاري به 800ميليارد تومان رسيده است؛
پيشبيني افزايش اين رقم به هزار ميليارد تومان در سال آينده؛
نوسازي کامل ناوگان حمل زباله و تقويت منابع انساني شهرداري؛
بازطراحي 10فلکه شهري و نصب 7المان اجتماعي و فرهنگي؛
پيگيري جذب 400ميليارد تومان اوراق مشارکت در حوزه حملونقل؛
اختصاص 168ميليارد تومان براي نهضت آسفالت، که 40ميليارد تومان آن با هزينه مستقيم شهرداري بوده است؛
اجراي پروژههايي همچون «جاده سلامت»، ديوارنگارههاي شهري و کمپ گردشگري قرهقشون با مشارکت مردمي.
پناهي همچنين از آمادگي براي فراخوان احداث مجتمع پزشکيان در زميني به مساحت يک هکتار خبر داد.
بازديد ميداني؛ از کوچههاي خاطرهساز تا پروژههاي تازهساز
از پايان گفتوگو، با راهنمايي يکي از کارکنان شهرداري، به بازديد ميداني از پروژهها رفتم. قدمزدن در کوچههاي قديمي شهر، از جمله "جين کوچهسي"، لذت خاصي داشت. اهالي هنوز قصهي کوچهها را با شوق نقل ميکنند.
در طول مسير، با برخي شهروندان صحبت کردم. يکي از آنها که با دوچرخهاش توقف کرده بود، گفت:
«از وقتي اين شهردار اومده، شهر تکون خورده، پروژهها ملموس شدن.»
اما مردي ميانسال نظري متفاوت داشت:
«بعضي پروژهها نصفهکاره رها شدن، گرد و خاک اذيتمون ميکنه.»
اين تضاد در ديدگاهها نشان ميدهد که توسعه، اگرچه در جريان است، اما هنوز به اجماع و رضايت عمومي نرسيده است.
گردشگري قرهقشون؛ زيبايي بالقوه، زيرساختهاي ناقص
سوي منطقهي گردشگري قرهقشون رفتم. مسيري سنگلاخي و کمي خطرناک، اما پرمنظره. اين منطقه در پنج کيلومتري بناب و نزديکي روستاي تازهکند زوارق قرار دارد. فاز نخست اين پروژه 6هکتار وسعت دارد و شامل پارک، جنگلکاري و سکوهاي ديد خواهد بود.

تا امروز، 15ميليارد تومان براي اين پروژه هزينه شده و پيشرفت فيزيکي آن 30درصد است. شهردار اميدوار است در صورت تأمين وام گردشگري به مبلغ 100ميليارد تومان، اين مجموعه ظرف دو سال آينده به بهرهبرداري برسد.
بازديد از بناهاي تاريخي؛ روايتي خاموش از گذشته
آخرين ايستگاه من، مسجد کبود بناب بود؛ يادگاري از دوران صفويه. بنايي آجري با ستونهاي چوبي که اگرچه نامش «کبود» است، اما اثري از آن کاشيهاي معروف در ظاهرش ديده نميشود. شايد گذر زمان، رنگ و لعابش را برده، اما حس آرامش درونش همچنان پابرجاست.

آن فضا، چاي سادهاي نوشيدم و در سکوت، به تأمل نشستم؛ درباره شهري که همزمان هم تاريخ دارد و هم آينده، و اکنون در ميانهي راهيست که به هر دو متصل است.
بناب، شهري ميان سنت و ساختوساز
سفر به بناب برايم سفري صرفاً خبري نبود؛ تجربهاي عميق از تماشاي شهري که در حال بازتعريف خودش است. توسعهي عمراني، پروژههاي گردشگري و بازآفريني بافت تاريخي همگي نشانههاي حرکتاند. اما مسير توسعه، نيازمند مشارکت مردم، شفافيت مسئولان و استمرار نگاه بلندمدت است.
بناب، شهري است که هم در دل دارد و هم در دست ساخت است.