احرار: طرح سد قيز قلعهسي و تکميل و توسعه سد خداآفرين که به شکل مشترک ميان جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان اجرا شده است، با حضور روساي جمهور دو کشور به شکل رسمي افتتاح و بهرهبرداري از آنها آغاز شد.
سيد ابراهيم رئيسي و آقاي «الهام علياف» روساي جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان پيش از ظهر امروز يکشنبه با حضور در نقطه صفر مرزي و محل اجراي سد مشترک «قيز قلعهسي»، اين سد را که به منظور تکميل بهرهبرداري از سد خداآفرين در بالادست رودخانه مرزي ارس احداث شده است، به شکل رسمي افتتاح کردند.
طرح جامع خداآفرين به طراحي و ساخت دو سد خداآفرين و سد قيز قلعهسي بر روي رود ارس و در مجاورت مرزهاي جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان اشاره دارد که در واقع اين دو سد را بايد مکمل يکديگر عنوان کرد. با وجود افتتاح سد خداآفرين در سال 1387 شمسي و شروع آبگيري اين سد، اما به واسطه عدم احداث و راهاندازي سد قيز قلعهسي امکان بهرهبرداري حداکثري از سد خداآفرين براي دو کشور ايران و جمهوري آذربايجان وجود نداشت.
اکنون با احداث و تکميل سد قيز قلعهسي، امکان بهرهبرداري حداکثري از حجم آب ذخيره شده در سد خداآفرين با انتقال آن از طريق سد قيز قلعهسي به اراضي کشاورزي در استانهاي آذربايجان شرقي، اردبيل و خاک جمهوري آذربايجان و نيز افزايش ظرفيت توليد برق فراهم شده است.
با تکميل سد قيز قلعهسي و نهايي شدن طرح جامع خداآفرين، مزاياي اقتصادي و اجتماعي فراواني در نقطه صفر مرزي در شمال غرب کشور فراهم ميشود که از جمله اين موارد ميتوان به تثبيت کشاورزي و دامداري منطقه، توسعه گردشگري و جذب مهاجر اشاره کرد.
سد قيز قلعهسي در 220 کيلومتري شمال شرقي شهر تبريز و در 12 کيلومتري پائين دست سد مخزني خداآفرين بر روي رودخانه ارس و در مرز ايران و جمهوري آذربايجان احداث شده است. عمليات اجرايي اين پروژه از سال ???? آغاز شد و در حال حاضر پيشرفت اين پروژه 100 درصد است. به دنبال بهرهبرداري از سد قيز قلعهسي حجم آب ذخيره شده در سد خداآفرين که در بالادست سد قيز قلعهسي قرار دارد از طريق کانال به دشتهاي آذربايجان شرقي، اردبيل و جمهوري آذربايجان به ميزان 2 ميليارد متر مکعب در سال و به وسعت 74 هزار هکتار تزريق خواهد شد و علاوه بر تامين 270 گيگاوات ساعت برق در سال زمينه توسعه بخشهاي گردشگري و کشاورزي را نيز فراهم ميکند.
سد قيز قلعهسي از نوع خاکي با هسته رسي و به ارتفاع 37 متر از پي با طول تاج 834 متر است و2.1 ميليون متر مکعب حجم بدنه دارد.
اين سد بزرگترين و مهمترين پروژه مرزي استان آذربايجان شرقي و اردبيل است که علاوه بر تامين آب بزرگترين شبکه آبياري زهکشي شمال غرب کشور، باعث تقويت ديپلماسي آب و حسن همجواري و افزايش تعاملات مناسب با جمهوري آذربايجان ميشود. همچنين پيشبيني ميشود بهرهبرداري از اين طرح با توسعه و رونق کشاورزي و اقتصادي منطقه زمينه ايجاد اشتغال بالغ بر 40 هزار نفر را به شکل مستقيم و غيرمستقيم فراهم آورد.