احرار:مسئولان ارشد آذربايجان شرقي اين روزها از دستهايي سخن مي گويند که مانع تحقق دستور رئيس جمهور براي تشکيل شرکت مس آذربايجان به عنوان يکي از مطالبههاي مهم مردم اين منطقه است.
، روزانه بيش از 50 ميليارد تومان کنستانتره مس بدون هيچ انتفاعي براي مردم آذربايجان راهي کرمان مي شود، سالهاست با شعار احداث کارخانه ذوب، پالايش و راهاندازي صنايع پاييندستي مس، محيط زيست آذربايجان تخريب ميشود.
انتقال حساب هاي مالياتي و بانکي مس سونگون و استقلال شرکت مس آذربايجان، يکي از اصلي ترين مطالبات مردم آذربايجان شرقي به خصوص ساکنان شهرستان ورزقان بود.
دوازدهم خرداد ماه سال 1401، رئيس جمهور در سفر اول به آذربايجان شرقي و در جمع کارگران مجتمع معدن مس سونگون اعلام کرد که مس سونگون يکي از ظرفيت هاي بزرگ آذربايجانشرقي و شمال غرب کشور است و بر اين اساس «بايد مس آذربايجان مستقل و استان از عوايد آن بهرهمند شود.»
بعد از گذشت يک سال از اين دستور، محسن منصوري معاون اجرايي رئيس جمهور يک روز قبل از سفر دوم آقاي رييسي به آذربايجان شرقي، 17 خرداد ماه 1402 در توئيتي از آغاز فعاليت شرکت «مس سونگون آذربايجان» خبر داد و نوشت: «الوعده وفا: با دستور رئيس جمهور، در پاسخ به مطالبات مردم عزيز آذربايجان شرقي و در راستاي اجراي مصوبات دور اول سفر هيات دولت به استان، شرکت مس سونگون آذربايجان به صورت مستقل تشکيل شد و فعاليت خود را آغاز نمود.»
18 خرداد ماه سال 1402 در سفر دوم رئيس جمهور به آذربايجان شرقي، وي در ديدار مردمي با مردم تبريز گفت که «استقلال مجتمع مس سونگون که مطالبه اصلي مردم اين ديار بود را به مردم اين خطه اعلام مي کنم.»
اما پس از چند ماه از اين تحقق اين امر و اعلام رسمي آن از سوي رئيس جمهور، مسئولان آذربايجان شرقي از دستهايي حرف ميزنند که مانع تحقق اين امر شده است.
حجت الاسلام والمسلمين آل هاشم امام جمعه تبريز سيزدهم مرداد 1402 در خطبههاي نماز جمعه گفت: «دستهايي در کار است تا مانع عملياتي شدن دستور و فرمان آيتالله رئيسي براي آذربايجان شرقي شوند.»
حالا روز گذشته(دوشنبه 6 آذرماه 1402 )، استاندار آذربايجان شرقي در جمع دانشجويان بسيجي دانشگاه هاي آذربايجان شرقي نيز به دستهايي اشاره کرد که به دنبال متوقف کردن اين روند هستند.
عابدين خُرّم در اين نشست دانشجويي به صراحت اعلام کرد که «دستهايي به دنبال متوقف کردن روند استقلال مس آذربايجان هستند»، اما ما دستبردار نيستيم، زيرا معتقديم مس سونگون براي خطه آذربايجان است.
مانع تراشي در مسير تشکيل شرکت مستقل مس آذربايجان به عنوان مصداق تحقق شعارهاي دولت سيزدهم در زمينه عدالت پروري، از رويکردهاي منفعت طلبانه و متمرکزگرايانه برخي مسوولان و گروه هاي ذينفع در شرکت ملي صنايع مس ايران، نشأت مي گيرد!
تأسيس شرکت مس آذربايجان و انتفاع مردم منطقه از درآمدهاي آن کمترين مطالبهاي است که در قبال بهرهبرداري از منابع معدني استان بايد به رسميت شناخته شود و چرخه باطل وعدههاي تکراري و بيسرانجام در اين خصوص بايد با تأسيس اين شرکت به خط پايان برسد تا مشخص شود دست هاي پشت پرده اي که حتي زورشان از دستور رييس جمهور هم بيشتر است، کدام است.