احرار: رييس بخش پيوند مغز استخوان بيمارستان امام رضا و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تبريز گفت: اين مرکز فطب دوم پس از تهران در پيوند استخوان نيمه سازگار در ايران است.
دکتر بابک نجاتي روز سه شنبه در جمع خبرنگاران، با اشاره به اينکه آذربايجان شرقي جزء سه مرکز برتر پيوند استخوان نيمه سازگار در کشور است، گفت: تا به امروز تعداد 390 پيوند در استان انجام شده است که يک سوم آنها پيوند آلوژن (دهنده ديگر) را شامل مي شود.
وي با بيان اينکه پيوند مغز استخوان در تبريز بيش از هشت سال قبل راه اندازي شده است و اين پيوند به شکل هاي مختلف از جمله از خود بيمار، فاميل بيمار و يا از غير فاميل بيمار که سازگار باشند يا ناسازگار، انجام مي شود، اظهار کرد: با پيشرفت هاي اين علم طي 2 سال اخير، به تدريج از افراد نيمه سازگار نيز اين پيوندها در تبريز انجام شده است که اين نوع پيوندها بعد از تهران در تبريز انجام مي شود و در کل دنيا نيز در مراکزي محدود اين عمل صورت مي گيرد.
نجاتي يادآور شد: اعمال جراجي پيوند استخوان نيمه سازگار نيازي به جستجو از بانک هاي جهاني، هزينه هاي فراوان انتقال سلول و طي کردن مراحل ديگر نيست و مرگ و مير آن نيز در حدود 40 درصد در طول 2 سال است.
به گفته وي پيوند استخوان نيمه سازگار مي تواند 60 درصد بيماران را نجات دهد.
نجاتي درباره پيوندهايي که از خود بيمار به عمل مي آيد، گفت: 85 درصد اين پيوندها موفقيت آميز است و تحقيقات و نتايج آنها نيز در وزارت بهداشت موجود است و در ادامه اين پژوهش ها و تحقيقات و روش هاي درماني فرايند سلول درماني نيز به خدمات مرکز پيوند مغز استخوان يا سلول هاي بنيادي اضافه شده است که در بيماري هاي خوني و غيرخوني کمک کننده است.
وي اظهار کرد: در تبريز همه انواع پيوندهاي مغز استخوان انجام مي شود و بيمار پيوندي نداريم که نيازمند مراجعه به مناطق ديگر کشور باشد و در مرکز درماني امام رضا بيماراني از اکثر استان ها و حتي کشورهاي جمهوري آذربايجان و عراق را نيز ميزبان هستيم و اين نشانگر دقت عمل و عملکرد مثبت پزشکان و همکاران در بخش پيوند است.
نجاتي با اشاره به حضور متخصصاني از آذربايجان شرقي در دومين سمينار سرطان جوانان کشور که به تازگي برگزار شد، گفت: با تلاش همکاران مرکز سلول درماني و پژوهش هاي انجام شده، دانشگاه علوم پزشکي تبريز در جشنواره ملي مورد تقدير قرار گرفت.
وي با بيان اينکه مباحث اين سمينار در خصوص بيماري سرطان خون به خصوص در جوانان بود، ادامه داد: اکثر مردم بر اين باور هستند که بيماري سرطان اکثرا در افراد مسن بروز مي کند ولي وقتي گروهي از جوانان 20 تا 35 سال جامعه را در نظر مي گيريم، طيف عظيمي از اين افراد به سرطان ها مبتلا مي شوند.
نجاتي شايعترين سرطانهاي جوانان در کشور را شامل سرطانهاي خوني حاد و بعد سرطانهاي خوني مزمن با شيوع کمتر برشمرد و افزود: سرطانهاي کليه (ويلمز)، تومورهاي نوروژنيک، لمفوم سارکوم و پستان در جوانان و کودکان نيز ديده ميشود.
وي گفت: با توجه به اينکه جوانان جزء اقشار فعال جامعه هستند، درگيري آنها با بيماريهاي سخت آسيبهاي روحي و رواني متعددي را براي خانوادهها در پي دارد از اين رو توجه به اين گروه ضروري است.
اين متخصص پيوند مغز استخوان با تاکيد بر پيشرفت تکنولوژي هاي جديد و تغيير سبک زندگي در دنياي مدرن، اظهار کرد: علل افزايش بيماري سرطان در بين اقشار جوان جامعه رعايت نکردن سبک تغذيه اي، ورزش نکردن و بي تحرکي است.