احرار: بهداشت نيوز نوشت: بيماري کليوي يکي از بيماريهاي خاموش است که در صورت عدم درمان ممکن است منجر به ناتواني طولانيمدت يا حتي مرگ شود.
نشانههاي زير ميتوانند علائم مشکلات کليوي باشند:
تورم
تورم بهخصوص در ساق و مچ پاها، دست، اطراف چشم و صورت ممکن است نشانهاي از وجود يک بيماري شديد کليوي باشد. در واقع اِدم يا همان احتباس مايعات ميتواند به دليل ناتواني کليهها در دفع مايعات اضافي يا نمک و يا به دليل نشت پروتئين از کليهها اتفاق بيفتد.
درد ناگهاني
ممکن است دچار کمردرد يا پهلودردي شويد که به قسمت جلوي بدنتان کشيده ميشود. اين درد ميتواند نشانگر اين موضوع باشد که شما به عفونت ادراري مبتلا هستيد که به سمت کليهها مهاجرت کرده و آنها را نيز آلوده کردهاند. درد خيلي شديد ميتواند يکي از علائم سنگ کليه نيز ميباشد.
تغييرات ظاهري ادرار
ممکن است ادرار قهوهاي يا قرمز به نظر برسد و اين نشان ميدهد که حاوي خون است. وقتي کليهها به هر دليلي آسيب ببينند؛ از جمله بيماري کليوي، سنگ کليه، سرطان، کيست يا التهاب کليه و ... باعث ضعيف شدن کليهها و نشت خون ميشود. ادرار کفآلود نيز ميتواند نشاندهنده نشت پروتئين در کليه باشد.
خستگي و احساس ضعف
خستهايد و نميدانيد چرا؟ کمبود آهن ميتواند مقصر اين امر باشد. در واقع يکي از کارهاي کليهي شما توليد گلبولهاي قرمز است و وجود بيماري پيشرفته کليه ميتواند کليهها را از توليد اريتروپويتين، هورمون تنظيم کننده توليد گلبولهاي قرمز، باز دارد و اين امر ميتواند منجر به کمخوني شود و از آنجا که گلبولهاي قرمز خون اکسيژن را به قسمتهاي مختلف بدن منتقل ميکند، بنابراين در صورت کمبود آن، اکسيژن به اندامها و ماهيچههاي اصلي نميرسد و باعث خستگي ميشود. يکي ديگر از دلايل احتمالي احساس خستگي تجمع مايعات اضافي، سموم و ناخالصيهاي موجود در خون است که آن هم در نتيجهي وجود مشکل در کار کليههاست.
پيچخوردگي يا گرفتگي ناگهاني عضله
تجمع سموم در گردش خون ميتواند باعث گرفتگي ناگهاني عضلات شود. اين مشکل ممکن است نشانهي يک بيماري پيشرفته کليوي باشد.
گيجي و سردرگمي
گيجي و سردرگمي نيز يکي ديگر از علائم است که ميتواند چندين دليل مرتبط با بيماري کليوي داشته باشد. براي مثال، مقادير کم آهن ممکن است منجر به مشکلات شناختي يا سرگيجه شود، زيرا تعداد کمتري گلبول قرمز وجود دارد که اکسيژن را به مغز شما منتقل کند. سردرگمي همچنين ممکن است در نتيجهي سطوح بالاي سموم در مغز شما باشد. سطوح بالاي پروتئين نيز ميتواند بر عملکرد مغز تأثير بگذارد.
فشارخون بالا
بيماريهاي کليه يکي از شايعترين دلايل فشارخون بالا است. کليهها هستند که تنظيم ميکنند چه مقدار نمک بايد در گردش خون ما باقي بماند. اگر آنها به درستي قادر به انجام اين کار نباشند و نمک اضافي در خون بماند، ميتواند منجر به افزايش فشارخون شود. علاوه بر اين، اگر کليه آسيب ببيند ميتواند موجب تحريک توليد هورمونهايي شود که فشارخون را بالا ميبرند. مانند بسياري از علائم ديگر بيماري کليه، خارش و خشکي پوست ممکن است نشانهاي از تجمع سموم در بدن باشد. در واقع انباشت مواد زائد ميتواند باعث خارش شديد بخصوص در پاها شود
نقرس
اوريکاسيد اضافي باعث تورم مفاصل، بهخصوص در شست پا ميشود که بسيار دردناک است. در واقع ?? درصد مواقع، يک فرد به دليل ناتواني کليهها در دفع اوريکاسيد از جريان خون، دچار نقرس ميشود.
عفونتهاي مکرر دستگاه ادراري
عفونتهاي تکرارشونده دستگاه ادراري ممکن است به علت سنگهاي کليوي ايجاد شود. عفونتهاي دستگاه ادراري خطر ابتلا به عفونت کليه را افزايش ميدهد که در صورت عدم درمان ميتواند به کليهها آسيب برساند.
تنگي نفس
هنگاميکه کليههاي شما توانايي دفع مايعات اضافي از بدنتان را از دست ميدهند، ممکن است اين مايعات در قفسه سينه انباشته شده و باعث درد و فشار در اين ناحيه شود. نارسايي کليه گاهي اوقات با آسم يا نارسايي قلبي اشتباه گرفته ميشود، که اين نيز در نتيجهي تجمع مايعات در ريههاست.
درد عضلاني و تپش قلب
يکي از وظايف کليهها حفظ تعادل مواد معدني در خون است. مواد معدني مانند پتاسيم، کلسيم و سديم که بهعنوان الکتروليت شناخته ميشوند در عملکرد عضلات نقش اساسي دارند. يکي از وظايف اصلي پتاسيم کنترل نحوه واکنش و انقباض عضلات است. بنابراين اگر سطح پتاسيم به دليل عملکرد نادرست کليه خيلي زياد شود ميتواند موجب درد عضلاني و تپش قلب شود.
بوي بد دهان
صحبت ما در اينجا بوي دهان به دليل عدم رعايت بهداشت و مسواک و ... نيست، بلکه وجود طعم فلزي و آمونياک مانند است که معمولاً هنگامي اتفاق ميافتد که کليههاي شما مواد دفعي و سموم را بهخوبي از خونتان خارج نميکنند. علاوه بر اين، سموم ميتوانند مغز شما را به روشي تحت تأثير قرار دهند که باعث تهوع يا استفراغ شود. در اين شرايط تهوع صبحگاهي ديده ميشود که در طول روز بهتر ميشود.
خارش و خشکي پوست
مانند بسياري از علائم ديگر بيماري کليه، خارش و خشکي پوست ممکن است نشانهاي از تجمع سموم در بدن باشد. در واقع انباشت مواد زائد ميتواند باعث خارش شديد بهخصوص در پاها شود. خارش واکنشي است که وقتي اوره، مادهاي که از تجزيه پروتئين حاصل ميشود، در بدنتان انباشته ميشود، به وجود ميآيد. علاوه بر اين خارش ميتواند در نتيجه عدم تعادل مواد معدني در خون نيز اتفاق بيفتد. مقادير زياد فسفر، که به طور طبيعي توسط کليههاي سالم دفع ميشود، ممکن است در بافتهاي نرم جمع شده و باعث خارش شود.
مشکلات خواب
تجمع سموم در مغز ميتواند موجب سخت به خواب رفتن و اختلالات خواب مانند آپنه، حتي در بيماراني که اضافهوزن ندارند، شود و کمخوني ناشي از بيماري کليه نيز ميتواند خطر ابتلا به سندرم پاي بيقرار را افزايش دهد.