احرار: رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجانشرقي از ممنوعيت کاشت محصولات با نياز آبي بالا مثل سبزي وصيفي در فضاي آزاد در استان خبرداد و گفت: طرح اصلاح الگوي کشت يک طرح فرابخشي و فرادستگاهي است.
اکبر فتحي در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: اصلاح الگوي کشت از گذشته در قوانين متعدد مخصوصاً در قالب قوانين برنامه مطرح و برنامههايي براي اصلاح الگوي کشت توسط ارگانهاي ذيربط ارائه شده بود اما متأسفانه اجراي اين برنامهها مسکوت مانده بود در دولت آيت الله رئيسي، وزير جهاد کشاورزي، اصلاح الگوي کشت را در رأس برنامههايش قرار داد و در برنامه دفاعي خود که در حوزه برنامه تحولي بخش کشاورزي در مجلس از آن دفاع ميکرد به اصلاح الگوي کشت اشاره کرده بود. بنابراين به اين وعدهاش عمل کرد و الگوي کشت سرزمين ايران تدوين شد و استان ما هم به عنوان يکي از استانهاي کشور از اين الگوي کشت بهره مند شد که الگوي کشت استان نيز ابلاغ شده است.
وي افزود: اين برنامه اصلاح الگوي کشت کشور براساس شرايط آب و هوايي و پتانسيل هر منطقه، هر شهرستان و شرايط اقتصادي محصول تعريف شده است. اينکه آيا اين محصول به لحاظ اقتصادي براي اين منطقه مزيت دارد يا نه همه اينها لحاظ شده است و الگويي براي هر منطقه، هر استان و به تفکيک شهرستان و دهستان و براساس اقليمهاي مختلف تدوين شده است.
فتحي ادامه داد: خوشبختانه وزير جهاد کشاورزي، در وزارت جهاد کشاورزي تدوين اصلاح الگوي کشت را به خوبي پيش برد و تمامي دستگاههايي که بايد از اين طرح حمايت ميکردند، پاي کار آمدند. اجرايي شدن طرح اصلاح الگوي کشت تنها به بخش کشاورزي مربوط نميشود و اين يک اصل هست که تمامي قوا بايد همکاري کنند. در واقع اين طرح، فرابخشي و فرا دستگاهي است و به عنوان برنامه حاکميتي مطرح ميشود که کليه قواي مملکت در اجراي آن اهتمام کرده و مصوبات لازم براي اينکه تمامي قوا پاي کار باشند انجام گرفته است.
وي اضافه کرد: اين طرح در شوراي عالي آب که به رياست رئيسجمهور تشکيل مييابد و تمامي وزرا در آن حضور دارد مصوب شده است در مجلس شوراي اسلامي نيز رئيس کميسيون برنامه بودجه مجلس، رئيس کميسيون اقتصادي مجلس و رئيس کميسيون کشاورزي مجلس در زمان تدوين حضور پيدا کرده و اينها براي اجراي آئين نامه مربوط به الگوي کشت پشتوانه هستند. همه اينها نشان ميدهد که وزارتخانه براي اجراي الگوي کشت اراده محکمي دارد. خوشبختانه اين طرح هم در بين خود کشاورزان و هم در بين مسئولين محلي هم به عنوان يک اصل پذيرفته شده است.
فتحي گفت: در استان آذربايجانشرقي هم بعد از اينکه طرح اصلاح الگوي کشت ابلاغ شد، اولين جلسات مربوط به اين طرح در داخل سازمان تشکيل يافته و کارگروه مربوطه در استانها به رياست آقايان استاندار تشکيل پيدا ميکند که ما هم پيشبيني لازم براي اولين جلسه به رياست آقاي استاندار را انجام داده ايم و به زودي اين جلسه برگزار ميشود. در واقع ميتوان گفت همه زيرساختهاي قانوني الگوي کشت مشخص شده است.
وي افزود: در طرح اصلاح الگوي کشت کشاورزان نقش مهمي دارند و تمام کننده اين کار هستند، بعد از اينکه زيرساختها فراهم شد و سياستهاي تشويقي مشخص شد، در قالب آن برنامه مشخص شده کشاورزها بايد پاي کار باشند تا اين الگوي کشت اجرايي شود.
فتحي اظهار کرد: در استان ما به لحاظ قرار گرفتن در حوضه درياچه اروميه براي اصلاح الگوي کشت ضرورت وجود دارد و ما حدود هشت سال است تلاش داريم در حوضه درياچه اروميه محصولات با نياز آبي بيشتر را کم کنيم و محصولات با نياز آبي کمتر جايگزين کنيم. از جمله مهمترين محصولي که در اين ارتباط کارشناسان به وفاق لازم رسيده بودند، کلزا بود که در راستاي اصلاح الگوي کشت کلزا را جايگزين محصولات با نياز آبي بيشتر از جمله پياز، سيب زميني و يا محصولات جاليزي و صيفي کنيم. در اين هشت سال سطح زير کشت کلزا در استان ما افزايش يافته و تقريباً رقم مطلوبي حاصل شده است و امسال نيز در برنامه داشتيم که سطح زير کشت کلزا را افزايش دهيم و کشتي که اتفاق افتاده مناسب است. در زمان برداشت کلزا نيز مراقبتهاي لازم بايد انجام بگيرد تا محصول مناسبي برداشت کنيم. اين برداشت محصول مناسب طبيعتاً انگيزه براي توسعه کشت کلزا را فراهم ميکند.
وي بيان کرد: کشاورزان بايد براي کشت، محصولي که در اجراي الگوي کشت توصيه ميشود را در نظر بگيرند چرا که براي اين محصولات کود يارانهاي اختصاص يافته است. اگر کشاورزي از اصلاح الگوي کشت تبعيت نکند از سياستهاي تشويقي يعني نهاده يارانه دار برخوردار نميشود. افرادي که اقدام به کاشت محصولات با نياز آبي بالا مثل سبزي و صيفي در فضاي آزاد کنند، با توجه به اينکه سالهاست کارشناسان ما توصيه ميکنند محصولات با نياز آبي کمتر را جايگزين کنند از يارانه نميتوانند استفاده کنند. همچنين براي کشاورزاني که محصولات توصيه شده در اصلاح الگوي کشت را انتخاب کنند تسهيلات بانکي ارائه ميشود.
فتحي با اشاره به اينکه کلزا يکي از محصولاتي است که کشت آن شامل مشوقها ميشود افزود: با توجه به نيازمندي کشور و استان در حوزه تأمين روغن مورد نياز و کنجاله اين محصول که مورد مصرف دام و طيور قرار ميگيرد، کشت کلزا جز اولويتهاي وزارتخانه است. ما هم در استان کاشت اين محصول را توصيه ميکنيم. در مديريت شهرستانها نيز همکاران ما ليست محصولاتي که به کاشت آنها در اصلاح الگوي کشت تاکيد شده به کشاورزان ارائه ميکنند و اطلاع رساني کافي در اين ارتباط صورت ميگيرد.