احرار: سنجد گياهي است که تابآوري خوبي در برابر باد، طوفان، خشکسالي و آفات دارد به همين دليل، امروزه به کشت سنجد فراتر از يک سين سفره نوروزي و به عنوان راهي براي کسب درآمد و ارزآوري توجه مي شود.
اقليم و شرايط آب و هوايي آذربايجان شرقي باعث شده است که سنجد توليد شده در استان از مرغوبيت بالايي برخوردار باشد. با توجه به اينکه در اصلاح باغات به ويژه در حوضه آبريز درياچه اروميه، جايگزيني گياهان کم آب بر به جاي محصولات آب بر به عنوان اولويت جهاد کشاورزي آذربايجانشرقي تلقي ميشود لذا در اين راستا به توسعه باغات سنجد نيز در اين استان توجه شده و ميشود.
توليد سالانه بيش از 1370 تن سنجد در آذربايجان شرقي
رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان شرقي گفت: سالانه بيش از يک هزار و 370 تن سنجد در اين استان توليد مي شود.
اکبر فتحي با بيان اينکه آذربايجان شرقي در توليد سنجد در ايران رتبه نخست را داراست و آوازه سنجد توليدي اين استان به آنسوي مرزها نيز رسيده است افزود: سنجد توليد شده در اين استان علاوه بر بازارهاي داخلي به کشورهاي خارجي از جمله آلمان، هلند، کانادا، آذربايجان، قزاقستان، هند، پاکستان، آذربايجان، ترکيه و حوزه خليج فارس صادر ميشود.
وي ادامه داد: بخش اعظم باغات سنجد استان به ترتيب در شهرستانهاي آذرشهر، شبستر، ميانه، تبريز و مرند قرار دارند که ?? درصد اين باغات متعلق به شهرستانهاي آذرشهر، ميانه، شبستر و مرند است. غالب ارقام سنجد در استان از نوع رقم بومي، حاج حسين، قزل، دره وار و عنابي است که با توجه به شرايط اقليمي آذربايجانشرقي از مرغوبيت بالايي برخوردار هستند و داراي مزيت صادراتي نيز هستند.
مدير امور باغباني سازمان جهادکشاورزي آذربايجان شرقي نيز با اشاره به مصرف سنجد به صورت غذايي و دارويي و کاربرد ميوه و گل آن در معالجه انواع بيماري ها بيان کرد: سطح زيرکشت باغات سنجد آذربايجان شرقي بيش از ??? هکتار ميباشد که از اين ميزان ??? هکتار بارور و ?? هکتار نيز غيربارور است. متوسط عملکرد اين محصول در استان نيز ? تن در هکتار است که در باغات شاخص به ? تن نيز ميرسد.
محمدباقر بي پروا گفت: با توجه به نياز آبي کمتر سنجد به ميزان 3 هزار و 500 مترمکعب در هکتار اين محصول در اصلاح الگوي کشت و جايگزيني با گونههاي پرمصرف آب در حوضه درياچه اروميه نيز مورد استفاده قرار ميگيرد تا به صورت بهينه از منابع آبي استفاده شود.
مدير جهاد کشاورزي شهرستان آذرشهر نيز گفت: کاهش بارندگي هايي که در سال هاي اخير اتفاق افتاده است باعث شده تا منابع آب هاي زير زميني کاهش پيدا کنند و ما باغات قديمي را که آب بيشتري مصرف مي کردند با درختان کم آب بر جايگزين کرده ايم که از جمله اين درختان کم آب بر ميتوان به درخت سنجد اشاره کرد.
حسن عليوند با بيان اينکه درخت سنجد نسبت به شوري مقاوم است افزود: اصلاح الگوي کشت در شهرستان آذرشهر اجرا مي شود بطوريکه در سال هاي اخير در اين شهرستان حدود 150 هکتار سنجد در باغات کشت شده است و با استقبال کشاورزان نيز مواجه بوده است.
وي همچنين به فرآوري سنجد نيز اشاره کرد و ادامه داد: سنجد علاوه بر تازه خوري و مصرف به صورت خشکبار بسته بندي و فرآوري شده و از آن محصولات مختلف که کاربردهاي غذايي و دارويي دارند توليد مي شود.
عليوند با بيان اينکه شهرستان آذرشهر عنوان دار توليد محصول سالم سنجد در کشور مي باشد بيان کرد: توسعه باغات سنجد و فرآوري آن به توليد، ارزآوري و اشتغال کمک شاياني مي کند و ما از سرمايه گذاران دعوت مي کنيم تا براي سرمايه گذاري در زمينه فرآوري سنجد اقدام کنند.
مجتبي نژاد کارشناس مديريت جهاد کشاورزي شهرستان آذرشهر نيز با بيان اينکه شهرستان آذرشهر رتبه نخست کشت و توليد سنجد را در استان آذربايجان شرقي به خود اختصاص داده است گفت: ارقام بومي همچون، حاج حسين، قزل و دره وار در اين شهرستان کشت مي شود.
يکي از کشاورزهاي روستاي "اخي جهان" شهرستان آذرشهر نيز گفت: سالانه بيش از 15 تن سنجد از 5 هکتار باغ برداشت مي کنيم و حدود 400 درخت سنجد نيز در باغات ما وجود دارد.
صمد حاجيان افزود: سنجد به دليل هزينه کم، از سوددهي خوبي برخوردار است و اين درخت به دليل مقاومت به شوري و کم آبي در حاشيه درياچه اروميه خوب جواب مي دهد.
مدير توسعه بازرگاني سازمان جهادکشاورزي استان آذربايجان شرقي نيز قيمت عمده فروشي محصول سنجد را در سالجاري50 هزار تومان اعلام کرد و با اشاره به اينکه ارزآوري هرکيلو محصول در نميه اول سال 1400 حدود 5/0دلار بود گفت: ارزآوري هر کيلو سنجد در نيمه اول سال جاري بالغ بر 3 دلار بوده است که شاهد افزايش16 برابري آن بوده ايم.
منوچهر رحماني با بيان اينکه درصد تغييرات ميزان صادرات سنجد در نيمه نخست سال جاري نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزني 16برابر افزايش داشته است ادامه داد: ميزان صادرات در نيمه اول سال 1401 از نظر ارزشي رشد 100برابري داشته است.
وي استفاده دارويي وترکيب با تنقلات را از مصارف سنجد اعلام نمود و افزود: سنجد به دليل نياز آبي کم مي تواند در الگوي کشت جايگزين مناسبي براي ميوه هاي خشک شود.