احرار: رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان شرقي گفت: کشاورزان استان استقبال خوبي از کشاورزي قراردادي داشتهاند و علاوه بر حوزه زراعت، در بخشهاي ديگر مثل باغباني و دام و طيور انجام مي شود.
اکبر فتحي امروز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگاران اظهار کرد: در آذربايجان شرقي کشاورزي قراردادي از طريق تشکلهاي مربوطه براي توليد عسل نيز انجام ميگيرد بطوريکه اتحاديه استاني خريد قراردادي را در دستور کار خود قرار داده است. در مورد محصولي مثل گوجه فرنگي نيز کشت قراردادي از طريق يکي از شرکتهاي توليد رب گوجه فرنگي در استان انجام شده است.
وي ادامه داد: استان آذربايجان شرقي نسبتاً سردسير است و حدود 40 درصد اراضي قبل از اينکه دستورالعمل کشاورزي قراردادي ابلاغ شود زير کشت رفته بود با اين حال ما اين اراضي را نيز رها نکرديم و با کشاورزان صحبت شده است که براي بعد از اين قرارداد ببندند.
وي با بيان اينکه هدف عمده از طرح کشت قراردادي اين است که بخش خصوصي وارد عمل شود ادامه داد: بخش خصوصي نهادههاي توليد را در اختيار کشاورزان قرار ميدهد و در زمان برداشت نيز محصول را خريداري ميکند و تسويه حساب با کشاورز نيز در زمان برداشت انجام ميگيرد.
فتحي گفت: در مورد گندم نيز در آذربايجان شرقي کشاورزان با انجمن آردسازان قرار داد بستهاند و کشت قراردادي براي اين محصول هم انجام شده است.
وي با اشاره به اينکه يکي از مشکلات ما، بازرگاني محصولات کشاورزي است گفت: اگر کشاورزي قراردادي را نهادينه بکنيم، توانستيم مشکل اساسي بخش کشاورزي را حل بکنيم. در آذربايجان شرقي تناقضاتي بين تجار سيب و باغداران سيب وجود داشت، تجار هميشه اعلام ميکردند سيبي که قابليت صادرات داشته باشد توليد نميشود و باغداران هم ميگفتند که سيب توليدي ما خيلي بيشتر است. براي رفع حل اين مسئله، امسال در اتاق بازرگاني تبريز نشستي با تجار انجام گرفت و ما زمينه ارتباط و مشارکت بين تجار صادرکننده مخصوصاً به روسيه، اتحاديه و باغداران را فراهم کرديم و قرار شده است که باغداران سيب استاندارد توليد بکنند و در زمان برداشت نيز محصول نهايي توسط کارشناسان ناظر کنترل شود تا مطابق با استانداردهاي کشور مقصد باشد. از طرفي تجار نيز اين سيبها را از باغداران خريداري و صادر بکنند.
وي اضافه کرد: در گذشته نيز براي باغات سيب، هلو و زردآلو چنين کارهايي وجود داشته ولي الان سازماندهي شده است.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي با بيان اينکه ترويج توانسته کشاورز را در راستاي کشاورزي قراردادي براي افزايش بهرهوري و کاهش ميزان مصرف آب و غيره همراهي کند افزود: کشاورزي قراردادي حسنش اين است که طرف قرارداد و پشتيبان قطعات بزرگتر به طور مثال 200 يا 500 قطعه را قرارداد ميبندد و اينکه توجيه اقتصادي وجود ندارد از بين ميرود. از طرفي اقتصادي بودن، براي کشاورز انگيزه بوجود ميآورد تا تغذيه مناسب، مبارزه با آفات، بيماريها و علف هرز را به موقع انجام دهد.
فتحي تاکيد کرد: در کشت قراردادي، اقتصادي شدن باغات و واحد توليدي باعث ميشود باغدار اين تمايل را پيدا کند که توصيههاي فني مروجان را قبول ميکند و عملکرد در واحد سطح را افزايش دهد.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي اعلام کرد: کشاورزان اين استان از سال قبل معوقات و طلبي از بابت کشت قراردادي ندارند و همه مبالغ پرداخت شده است.
فتحي اظهار کرد: سال گذشته در آذربايجان شرقي تمام سطح زير کشت کلزا به صورت کشاورزي قراردادي بود و در عرض ده روز وجوه مربوط به کلزا پرداخت شد و اين پرداخت به موقع حسني که داشت انگيزه بيشتر در کشاورزان براي بستن قرارداد امسال به وجود آورد.
وي با بيان اينکه تمهيداتي در استان براي توانمندسازي بخش خصوصي جهت انجام کشت قراردادي اتخاذ شده است گفت: بخش خصوصي که ما ميگوئيم به عنوان پشتيبان وارد قرارداد شود نيازمند توانمندسازي است و مقرر شده است بر اساس قراردادي که خواهند بست براي دريافت تسهيلات به سيستم بانکي معرفي شوند. ما حتي اتحاديههاي مربوط را هم مکلف کرديم در قالب تعاوني روستايي همکاري لازم را با طرح کشت قراردادي داشته باشند. در مورد کشت قراردادي محصول پنبه نيز در شهرستان خداآفرين با قراردادي که بين کارخانه و کشاورزان بسته شده است اين کار انجام ميگيرد.