احرار: با تغييرات دمايي فصل پاييز و بازگشائي مدارس ميزان همه گيري بيماري واگير آنفلوآنزا در کشور رو به گسترش نهاده است که در اين ميان تزريق واکسن يکي از موثرترين راه ها براي پيشگيري از شيوع اين بيماري خطرناک ميباشد.
طي هفته هاي اخير يکي از دغدغه هاي اصلي خانواده ها به خصوص در ميان کودکان و نوجوانان، شرايط، دلايل و نحوه تزريق واکسن آنفلوانزا است که معاون بهداشتي رييس دانشگاه علوم پزشکي تبريز توضيخاتي در زمينه بايدها و نبايدها، نوع تزريق و کساني که بيش از سايرين واجد شرايط تزريق اين واکسن هستند، ارايه کرده است.
حسين حقائي با تاکيد بر اينکه تزريق واکسن آنفلوآنزا بهترين و موثرترين راه پيشگيري از عوارض و خطرات ناشي از اين بيماري است، اعلام کرد: افرادي که دچار ضعف سيستم ايمني هستند مانند مبتلايان به سرطان با يا بدون شيمي درماني يا راديوتراپي، گيرندگان پيوند اعضا، بمياران دياليزي، تالاسمي ماژور، آنمي سيکل سل، هموفيلي، زنان باردار و زنان تا دو هفته بعد از زايمان و افراد داراي بيماريهاي مزمن و زمينهاي بايد نسبت به تزريق واکسن اقدام کنند.
وي ادامه داد: همچنين افراد مبتلا به ديابت نوع 1 و 2، مبتلايان به ضايعات نخاعي و بيماريهاي عصبي عضلاني، بيماران داراي سوء جذب يا سوء تغذيه، افراد فاقد طحال، گروههاي سني 6 ماه تا 18 سال که تحت درمان طولاني مدت با آسپيرين و يا داروهاي حاوي ساليسيلات هستند و نيز مبتلايان به چاقي مفرط يا چاقي بيمارگونه از ديگر گروه هايي هستند که تزريق واکسن آنفلوآنزا براي آنها ضروري است.
حقائي يادآور شد: تمام افراد با سن بالاي ?? سال نيز بايد واکسن آنفلوآنزا را تزريق کنند.
وي درباره کساني که منع مصرف واکسن آنفلوانزا دارند، گفت: افراد داراي سابقه واکنشهاي آلرژيک شديد نظير آنافيلاکسي نبايد واکسن را تزريق کنند و افراد داراي حساسيت شديد يا سابقه آلرژي خفيف به تخم مرغ و افراد داراي سندروم گيلن باره در طي ? هفته پس از دريافت واکسن آنفلوانزاي قبلي در تزريق واکسن بايد احتياط کنند.
حقائي اظهار داشت: واکسيناسيون افراد داراي بيماري حاد متوسط و شديد تا زمان بهبودي حال عمومي بايد به تعويق بيافتد و در افراد مشکوک يا مبتلا به ويروس کرونا نيز تا زمان رفع علائم بيماري حداقل تا2 هفته نبايد اقدام به تزريق کنند.
به گفته وي افرادي که در معرض تماس با افراد مثبت کرونايي و افرادي که در قرنطينه يا ايزولاسيون ناشي از کرونا هستند، نيز پس از اتمام مدت زمان قرنطينه و به شرط نداشتن علائمي به نفع ويروس کرونا، نبايد واکسن آنفلوانزا تزريق شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي تبريز يادآور شد: بيماراني که داروهاي کورتيکواستروئيد مخاطي، استنشاقي، جلدي، تزريقي و خوراکي مصرف ميکنند، منعي براي دريافت واکسن غيرفعال تزريقي آنفلوانزا ندارند.
حقائي با بيان اينکه تزريق واکسن آنفلوآنزا بهترين و مؤثرترين راه پيشگيري از عوارض و خطرات ناشي از بيماري آنفلوآنزا است، اثربخشي آن را به طور متوسط 40 تا 60 درصد دانست که در بالغين خطر مرگ ناشي از آنفلوآنزا را حدود 31 درصد کاهش مي دهد.
وي در خصوص تزريق واکسن آنفلوآنزا به زنان شيرده، گفت: تزريق واکسن غيرفعال آنفلوآنزا در زنان شيرده منعي ندارد.
حقائي اضافه کرد: حداقل فاصله تزريق واکسن آنفلوانزا از زمان انجام پيوند اعضا 4 تا 6 ماه توصيه مي شود و براي تعيين اين فاصله زماني قبل از دريافت واکسن با پزشک معالج بايد مشورت شود.