احرار: آمار 13 درصدي مرگومير ناشي از سيگار و لزوم افزايش ماليات بر مواد دخاني، رتبه برتر سازمان جهاني بهداشت به ايران براي مقابله با کرونا، آغاز اپيدمي آنفلوآنزا و لزوم پوشش ماسک، آغاز طرح دارورساني درب منزل بيماران و ... از جمله مباحثي بود که امروز وزير بهداشت در آيين نکوداشت روز بيمه سلامت مطرح کرد.
دکتر بهرام عيناللهي در آيين نکوداشت روز بيمه سلامت، گفت: امروزه تغييري که در مديريت دنيا ايجاد شده، اين است که مديريت را به عنوان رهبري تلقي ميکنند. هر موفقيتي هم که ايجاد ميشود، وابسته به همان مدير و رهبري است که بتواند صاحبان فرايند را در راستاي اهداف متحد کرده و حرکت دهد. امروزه هم هر توفيقي که در حوزه بيماران خاص و بيمه و ... حاصل شده ناشي از زحمات افرادي است که در داروخانهها، بيمهها و... فعاليت ميکنند و زحمت ميکشند.
وي افزود: بايد ببينيم که اکنون جمهوري اسلامي ايران در حوزه سلامت چه جايگاهي دارد و بايد ببينيم ديگران درباره ما چه ميگويند و جايگاه ما در جهان در حوزه سلامت چيست. هفته پيش در نشست منطقهاي سازمان جهاني بهداشت بوديم که همه شاخصها را به صورت نمودار و مقايسهاي اعلام ميکردند. کشور ما در تمام شاخصها با فاصله زياد از ساير کشورها برتر بوديم و فقط در يک شاخص سيگار بود که عقب بوديم. سال قبل دوستان چقدر براي تصويب ماليات سيگار زحمت کشيدند که به نتيجه نرسيد. امروزه بنا به آمار سازمان بهداشت جهاني 13 درصد از مرگ و مير کشور ما ناشي از سيگار است. اين را منِ وزير که نميتوانم حل کنم.
عيناللهي ادامه داد: بايد توجه کرد که ارزاني سيگار در کشور هنر نيست. در تمام نمودارها نشان دادند که هرجا سيگار گران شده بود، مصرف و عوارض آن کاهش يافته بود. در نشستي هم که در ژنو داشتم با 10 وزير بهداشت گفتوگو کردم. تمام آنها به موفقيتهاي ايران در حوزه سلامت اشاره ميکردند. بنده مسئول کميسيون مشترک ايران و کوبا هستم. کوبا در بسياري از شاخصها از ما عقب افتادند و خواهان کمک گرفتن از ما هستند. فقط در بايوتکنولوژي خوب عمل کردند. در حال حاضر شبکههاي بهداشتي و درمانيمان در کشور به خوبي کار ميکند.
وزير بهداشت همچنين گفت: در موفقيت در برابر کرونا رتبه برتر موفقيت را از سازمان جهاني بهداشت دريافت کرديم. در آغاز دولت با روزانه 50 هزار بيمار مراجعهکننده، 20 هزار بستري، 8000 هزار بيمار بدحال بستري در آي سي يو و مرگ بالاي700 مورد در روز مواجه بوديم. چه اتفاقي افتاد که از آن وضعيت به شرايط ممتاز رسيديم. اکنون چند روز است که در مورتاليتي زير 10 هستيم. همچنين شش مرکز توليد واکسن در کشور داريم. تنها کشوري که توليد واکسن کرونا در منطقه انجام داده، ايران است و در شرايطي مديريت ميکنيم که تحريم هستيم. ميگويند پزشکي را تحريم نکرديم، اما ما با کدام بانک بايد همکاري کنيم، وقتي بانک ما تحريم باشد، پزشکي هم تحريم است.
عيناللهي ادامه داد: در کجاي تاريخ سابقه داشته که در اوج يک بيماري اپيدميک، کشوري را تحريم کنند. در شروع کار دولت فقط ?? ميليون واکسن داده شده بود که تنها کادر بهداشت و درمان و تعدادي از افراد پرخطر واکسينه شده بودند، اما اکنون بيش از 155 ميليون واکسن تزريق شده است و حاشيه امني ايجاد شد و ديگر بسياري ماسک نميزنند. البته همچنان توصيه ميکنيم افراد ماسک بزنند زيرا اپيدمي آنفلوآنزا شروع شده است.
وي با بيان اينکه راز موفقيت ما اين است که بتوانيم مردم را با خودمان همراه کنيم، گفت: بايد توجه کرد که امروزه با کوهي از مشکلات مواجهيم و تشکر ميکنيم که مجلس انقلابي خيلي به ما کمک کردند. با اين حال همچنان مشکلات زيادي وجود دارد. به عنوان مثال بيمارستاني در جنوب شهر تهران داشتيم که 13 سال در وضعيت 90 درصدي مانده بود. ما بايد با همکاري و همراهي و همگامي مشکلات را حل کنيم.
عيناللهي افزود: سياست ما ترميم و توسعه خدمات سلامت در روستاها و مناطق محروم است. اکنون 5500 پروژه عمراني نيمه تمام داريم. به معاونت توسعه اعلام کرديم که هيچ طرحي را شروع نکند و طرحهاي نيمه تمام را تمام کند. 4600 طرح را با اولويت مناطق محروم در اولويت قرار داديم. همچنين زيرساختهاي نظام شبکه بهداشت برايمان مهم است. بسياري از خانههاي بهداشت اجارهاي هستند و در تملک وزارت بهداشت نيستند. بايد تحولي انجام شود تا اين مشکل را هم حل کنيم.
وي با اشاره به اجراي طرح داروياري نيز گفت: ما در حوزه دارو و براي تهيه دارو ارز ترجيحي ميداديم، اما 400 ميليون نفر را پوشش ميداديم. عراق، افغانستان و... و. همه داروي ما را داشتند و ما با ارز 4200 داشتيم به کشورهاي ديگر دارو ميداديم. تعدادي جوان دانشگاهي يک حرکت ديجيتالي انجام دادند و طرح داروياري راه افتاد. همچنين در بحث نسخه الکترونيک ?? درصد نسخه الکترونيک داشتيم که اکنون به ?? درصد رسيده است. در عين حال پيشنهادم اين بوده که پرونده الکترونيک را هم از بيماران صعبالعلاج شروع کنيم که جمعيت کمتري دارند. نسخه الکترونيک کافي نيست و بايد پرونده الکترونيک هم راهاندازي شود.
عيناللهي گفت: ما کار را از جايي شروع کرديم و ممکن است بتوانيم در آينده به شرايط بهتري برسيم. در کوتاه مدت راهي جز اين نداشتيم. مردم گاهي مجبور بودند خانهشان را براي درمان بفروشند و ما مجبوريم به سرعت راهي پيدا کنيم. همه بايد پاي کار بيايند وگرنه به تنهايي امکان پذير نيست و همه بايد باهم کمک کنند تا به قشر ضعيف جامعه خدمت ارائه کنيم. مطمئنم داروياري شروع خوبي خواهد بود.
وزير بهداشت با اشاره به اجراي طرح دارورسان نيز گفت: بارها گفتيم که ما داريم دارو را تامين ميکنيم، اما مردم با زحمت دارو را تهيه ميکنند. دانشگاه علوم پزشکي تهران پيش قدم شدند و بقيه هم ميتوانند بعد از پايلوت طرح دارورسان را انجام دهند.
وي درباره تعرفه گذاري خدمات پرستاري نيز گفت: در نظام درماني مهمترين نيرو پرستار است. قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري در سال 1387 مصوب شد، اما چرا اجرا نشد؟. ما اين قانون را براي اولين بار در شوراي عالي بيمه و هيات دولت مصوب کرديم و آن را اجرا کرديم.
وزير بهداشت در بخش ديگري از صحبتهايش با اشاره به بحث قانون جواني جمعيت نيز گفت: نکته مهم ديگر بحث جواني جمعيت است. کشور ما از رشد بالاي چهار به يک رسيده است. به دست ما با پيامهاي غلط، جمعيت کاهش يافت و اگر به سمت پيري جمعيت رويم ديگر هيچ برنامه توسعهاي نميتواند در کشور اجرا شود. از مجلس به دليل تصويب قانون جواني جمعيت تشکر ميکنيم. آن بخش که مربوط به وزارت بهداشت است، قرارگاه ايجاد کرديم و تاکنون ?? جلسه با ??? مصوبه داشتيم و نيمي از آنها را اجرا کرديم. بايد توجه کرد که ما ?.? ميليون نابارور در کشور داريم که هزينههاي درمان آن بالاست. تشکر ميکنم که بيمه تا 90 درصد هزينههاي آنها را در بخش خصوصي و دولتي تقبل کردند. از طرفي زناني که باردار ميشوند، اما تحت پوشش بيمه نيستند، تا دو سال آنها را بيمه رايگان و بچههايشان هم تا ? سال بيمه رايگان ميشوند.
وي همچنين درباره بيمه همگاني تاکيد کرد: بحث بيمه همگاني در زمان دکتر قاضيزاده هاشمي دو سال اجرا شد و بعد ادامه نيافت، اما همه کمک کنيد که اين بار ادامه يابد. امسال با کمک مجلس با شش هزار ميليارد تومان پولي که تخصيص دادند، عملياتي شد و سه دهک پايين بيمه شدند. تخمينمان اين است که حدود ??? هزار تا يک ميليون نفر بيمه ندارند که سه ماه به آنها فرصت داديم.
عيناللهي گفت: وزارت بهداشت به تنهايي نميتواند اين کار را ادامه دهد و همه اعم از مجلس، سازمان برنامه و بودجه و... و. بايد کمک کنند. شخصا به بيمه اعتقاد دارم و فکر ميکنم راه حل سلامت مردم در بيمههاست. هرچه بيمهها را قويتر کنيم، سلامت بهتر تضمين ميشود. در عين حال حتما دنبال طرحهاي ارتقاء بيمهها يا شايد تجميع بيمهها هستيم. اکنون بيمه سلامت در پرداختها بهروز است، اما متاسفانه بيمه تامين اجتماعي خيلي عقب است. اگر طرح داروياري شکست بخورد، من شکستش ندادم، بلکه سازمانهايي که بايد کمک کنند و نکردند آن را شکست دادند. اين موضوعات به کمک همگاني نياز دارد.