احرار: رئيس گروه باستانشناسي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اردبيل گفت: ? نمونه تابوت چوبي در محوطه باستاني اولتان شهر پارسآباد کشف و حفاري شده که کم سابقه است.
روحالله محمدي ظهر پنجشنبه در بازديد از عمليات باستانشناسي منطقه تاريخ اولتان پارسآباد اظهار کرد: تابوتهاي چوبي دوره اسلامي به دست آمده از گورستان قلعه اولتان پارسآباد را نسبت به گورهاي ادوار اسلامي متمايز ميکند و اين محوطه، ارزش تبديل به پايگاه ملي ميراث فرهنگي را دارد.
وي با اشاره به اينکه عمليات حفاري و باستانشناسي در اين منطقه تاريخي با حساسيت انجام ميشود، تصريح کرد: ? نمونه تابوت چوبي در محوطه باستاني اولتان شهرستان پارسآباد شناسايي و ? مورد آن حفاري شده که به دليل اينکه تدفين با تابوت چوبي در ادوار اسلامي بسيار کم سابقه است، گورستان اولتان اهميت خاصي پيدا ميکند.
رئيس گروه باستانشناسي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اردبيل گفت: شهر تاريخي اولتان در مسير جاده فرعي راه ابريشم يا جاده قفقاز قرار دارد و در اصطلاح عاميانه به آن «ائل يولي» يا راه ايل ميگفتهاند و امتداد اين مسير از قلعه برزند گرمي و قيزقلعهسي بيلهسوار به دربند داغستان منتهي ميشده است.
محمدي افزود: به محوطه باستاني ياد شده در دوره ايلخاني نام اولتان اطلاق ميشده و به احتمال قوي نام قبلي آن «ورتان» بوده که شهري تاريخي بوده است و به دنبال کشفيات به دست آمده در عمليات راهسازي در ماههاي گذشته، کاوشهاي اضطراري هيئت باستانشناسي اداره کل ميراث فرهنگي اردبيل از حدود ?? شهريور در محوطه باستاني اولتان آغاز شد و با يک ماه تمديد تا حدود ?? آبان ماه ادامه خواهد داشت.
وي در بخش ديگري از سخنان خود بيان کرد: محدوده ارگ مرکزي و بخش صنعتگران اولتان شامل کورههاي سفالگري، ذوب فلز و آجرپزي حدود ?? هکتار پيشبيني ميشود و با احتساب گورستان تازه کشف شده، کل محدوده منطقه باستاني اولتان حدود ??? هکتار خواهد بود.
مدير گروه باستانشناسي اداره کل ميراث فرهنگي اردبيل اضافه کرد: يک گورستان در اولتان کشف شده و پيشبيني ميشود چند گورستان ديگر در اين محوطه کشف شود و تاکنون حدود ?? گور متعلق به دوره اشکاني در اين گورستان شناسايي و سه تدفين برداشته شده است.
محمدي با بيان اينکه تيم باستانشناسي مستقر در پايگاه اولتان حدود ?? عضو دارد، بيان کرد: تدفينهاي به دست آمده ابتدا در پايگاه مرمت ميشود و امکان آزمايش دي. ان. اي نيز بر تدفينها وجود دارد و بعدها امکان به نمايش گذاشتن اشياي به دست آمده نظير مفرغ، سفال و آهن وجود خواهد داشت اما استخوانهاي تدفينها پايداري کمي دارند و امکان نمايش نخواهند داشت.
وي در ادامه سخنان خود اظهار کرد: متأسفانه در عملياتهاي عمراني و راهسازي و عبور و مرور ماشينآلات سنگين در قبل از انقلاب و در ماههاي گذشته، فشار زيادي بر گورها و تدفينهاي گورستان اولتان وارد شده و استخوانهاي اغلب گورها پايداري خود را از دست دادهاند.
محمدي تصريح کرد: اشياي به دست آمده ارزش تاريخي دارند و بعد از مرمت و تکميل روند کشف، از آنها اطلاعات علمي مربوط به وضعيت سفالگري و فلزگري در ادوار گذشته به دست خواهد آمد.
رئيس گروه باستانشناسي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اردبيل گفت: محوطه باستاني اولتان در گذشته فنسکشي و با وجود ايجاد برخي معارض اجتماعي، عرصه و اعيان آن تعيين شده است و به جهت وجود قبور چالهاي دوره اشکاني و تدفينهايي به شکل جنين و طاق باز، بستر مهمي براي مطالعات تاريخي و باستانشناسي به شمار ميرود.