احرار: رئيس اداره ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي هشترود گفت: عمليات مرمت و ساماندهي در قلعه ضحاک توسط مرمتکاران و متخصصان ادارهکل ميراث فرهنگي استان از سرگرفته شد.
«جعفر سعيدي» روز سهشنبه در گفتوگويي افزود: در اين مرحله از عمليات، پوشش حفاظتي موجود اصلاح شده و بخشي از پايهها استحکامبخشي ميشود.
به گفته وي مرمت ديوارهاي خشتي و سنگي برج، ايزوگام پشتبام چهار طاقي و ساماندهي داربستهاي مسير دسترسي نيز جزو ديگر اقدامات مرمتي در اين اثر ثبت ملي است.
وي با بيان اينکه طي ماههاي اخير چهارطاقي اين قلعه نيز از سوي مرمتکاران ادارهکل مرمت شده بود، ادامه داد: بر اساس بررسيهاي باستانشناختي اين مجموعه از هزار? دوم پيش از ميلاد تا دوران تيموريان يعني به مدت سههزار و ??? سال مسکوني بوده و اوج شکوفايي آن مربوط به دوره اشکاني است.
به گفته «سعيدي» به نقل از باستانشناسان، سفالهاي کشف شده در حاشيه شرقي رودخانه «قرانقو» در نزديکي اين اثر ملي به هزاره دوم قبل از ميلاد مربوط است و ديوارهاي سنگي و تاسيسات آن به دوره «اورارتو» تعلق دارد.
وي وسعت تقريبي قلعه ضحاک را فضاي محدود به ابعاد ?? کيلومتر در 2 کيلومتر ارزيابي ميکند و ادامه ميدهد: تنها فضاي سرپوشيده اين قلعه يک چهارطاق به ابعاد هشت در 9 متر و بـه بلندي 12:30 متر است.
«سعيدي» اظهار داشت: اين چهار طاق يا پاويون بر لبه پرتگاهي که در حدود 210 متر از راه قديمي ميانه به مراغه ارتفاع دارد، بنا شده و از نظر نقشه و نوع آجرچيني در نوع خود منحصربفرد است.
به گفته وي داخل دو طاقچه قرينه تالار قلعه با طرحهاي هنري و برجسته از انسانها، حيوانات، گل و گياه و اشکال هندسي و با رنگهاي زرد، آبي و سبز تزئين شده است.
به گزارش ايرنا اين قلعه تاريخي در محلي با عنوان «نارين قلعه» اين شهرستان قرار دارد و با بيش از سههزار سال قدمت بر فراز کوهي منفرد واقع شده که روزگاري از مراکز مهم اقوام مانايي، مادها? اشکاني و ساساني بوده است.
برخي محققان سابقه قلعه را به قبل از اشکانيان نيز ميرسانند و آن را به «آژيدهاک» ماد متعلق ميدانند که تا دوره تيموريان برپا بوده اما بيشتر پژوهشگران از آنجايي که بنا در دوره اشکاني رونق بسياري داشت، آن را به اين دوره مربوط ميدانند.
در حال حاضر برجهاي ديدهباني دوره اشکاني اين اثر همچنان سالم مانده و در بررسي باستانشناسي منطقه نيز سفالهايي بهدست آمده که مربوط به حاکميتهاي پيش از اشکانيان است.