احرار: بخشي از مراتع و جنگلهاي ارسباران در شمال شرق آذربايجانشرقي در روزهاي اخير دچار آتشسوزي شد که در نهايت با اقدام نهادهاي مسوول و مردم محلي، آتش، اطفا و يک بالگرد براي مقابله با هر گونه حريق احتمالي بعدي در منطقه مستقر شد.
آتش سوزي در جنگل ها و مراتع ارسباران در فصول گرم سال همانند ديگر مناطق کشورمان روالي رايج است که هر چند امسال در اوج گرما، مرداد ماه و معروف به خرماپزان، روي نداد، اما با توجه به تداوم و تشديد گرما در شهريور ماه، در نهايت اين پهنه جنگلي دچار آتش سوزي شد و بخشي از آن خاکستر شد.
فرماندار کليبر در گفت و گو با خبرنگاران در اين باره گفت: بعداز ظهر شنبه اين هفته آتش سوزي در جنگل هاي «بابايلو» در شهرستان کليبر شروع شد که با حضور به موقع عوامل امدادي منابع طبيعي،هلال احمر، محيط زيست ، فرمانداري و بسيجيان سپاه ناحيه کليبر و نيروهاي داوطلب محلي بعد از ?? ساعت تلاش مهار شد.
مير حسين بهادري افزود: با هماهنگي هاي صورت گرفته با ستاد مديريت بحران استان، يک دستگاه بالگرد بسکت دار سپاه هم براي آبپاشي به منطقه اعزام شد که به علت تاريکي هوا، فقط در يک مرحله عمليات آب پاشي انجام شد.
وي اضافه کرد: در اثر اين آتش سوزي هفت هکتار از مراتع و جنگل هاي منطقه «بابايلو» و «ائل يوردي» و يک هکتار مرتع در منطقه «کولشلو» از بين رفت.
وي ادامه داد: در حال حاضر نيروهاي امدادي در منطقه مشغول لکه گيري هستند و در صورت بروز و شعله ورشدن آتش اقدامات لازم براي مهار آتش را انجام خواهند داد.
بهادري در خصوص دليل وقوع اين آتش سوزي هم گفت: احتمال عمدي بودن اين آتش سوزي وجود داد و ? نفر هم در اين خصوص توسط نيروي انتظامي دستگير شده اند.
استقرار يک فروند بالگرد اطفاي حريق در شهرستان خداآفرين
در همين حال مديرکل مديريت بحران استانداري آذربايجان شرقي هم از استقرار يک فروند بالگرد اطفاي حريق در شهرستان خداآفرين خبر داد.
محمدباقر هنربر در گفت و گو با خبرنگاران افزود: به دنبال افزايش دما و احتمال وقوع آتشسوزي در مراتع و جنگلهاي منطقه، اين بالگرد با دستور استاندار و پيگيري اداره کل مديريت بحران در خداآفرين مستقر شد.
وي افزود: اين بالگرد متعلق به معاونت مهندسي وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح است که همراه با يک تيم مجرب از روز جمعه در خداآفرين مستقر شده تا در صورت وقوع آتشسوزي در منطقه، در کمترين زمان ممکن و در فرصت طلايي وارد عمل شود.
مديرکل مديريت بحران استانداري آذربايجان شرقي افزود: اين بالگرد در راستاي ارتقاي آمادگي براي مهار آتشسوزيهاي احتمالي در منطقه مستقر شده و حضور آن تا زماني که احتمال حريق در مراتع منطقه وجود داشته باشد، ادامه خواهد داشت.
ناگفته نماند که جنگل هاي ارسباران با حدود 164 هزار هکتار وسعت، بزرگ ترين پهنه جنگلي آذربايجان شرقي و در انتظار ثبت جهاني است؛ از اين رو حفاظت و صيانت از آن به عنوان ميراث بشري، بايد از اهميت دوچندان براي مسوولان محلي و ملي برخورد باشد.
در اين ميان آنچه اطفاي حريق در جنگل هاي ارسباران و مناطق مرتعي آن را دشوار مي کند، کوهستاني و صعب العبور بودن اين پهنه است؛ بر همين اساس شرکت معدن مس سونگون که اقدام به استنخراج معدن در دل جنگل هاي ارسباران مي کند، در سال هاي اخير توافق نامه اي با نهادهاي مسوول، شامل ادارات کل مديريت بحران استانداري، حافظت محيط زيست و منابع طبيعي آذربايجان شرقي، مبني بر ايجاد پايگاه دومنظوره اطفاي حريق و امداد و نجات در اين منطقه جنگلي کرده که متاسفانه تاکنون به نتيجه نرسيده است.
هر چند مديران عامل قبلي شرکت مس سونگون مدعي شده اند که شرکت در راستاي عمل به مسووليت هاي اجتماعي خود براي احداث اين پايگاه آمادگي کامل داشته و حتي منابع مالي مورد نياز آن را هم، حدود 20 ميليارد تومان در دو سه سال قبل، تامين کرده است، اما به نظر مي رسد ناهماهنگي بين شرکت و نهادهاي مسوول، تحقق اين مهم به عنوان ضرورت غيرقابل اغماض صيانت از جنگل هاي ارسباران را در هاله اي از ابهام فرو برده است.
از سوي ديگر با توجه به داده هاي هواشناسي مبني بر تداوم گرما و کم بارشي در پاييز امسال، برنامه ريزي براي پيشگيري از هر گونه آتش سوزي احتمالي ديگر در هفته هاي آتي در جنگل هاي ارسباران ضروري است .