احرار: در مقايسه با پياز معمولي، موسير منبع غني تري از پروتئين، فيبر و ريزمغذيها از جمله کلسيم، آهن، منيزيم، فسفر، پتاسيم، روي، مس، فولات، ويتامين هاي B و A و C به شمار مي رود.
موسير نوعي پياز کوچک و کشيده با طعمي آشنا است که اغلب به عنوان ترکيبي ظريف از پياز سنتي و سير توصيف مي شود. آنها به صورت خوشه اي رشد مي کنند، حاوي آب کمتري هستند و پوست نازک تري نسبت به پيازهاي سنتي دارند، اما مي توانند درست به همان اندازه سبب سوزش چشم شوند.
موسير سرشار از مواد مغذي و ترکيبات گياهي است و فوايد سلامتي اثبات شده زيادي دارد.
موسير (.Allium ascalonicum L) در کنار تره فرنگي، پيازچه، سير و انواع ديگر پياز به خانواده آليوم تعلق دارد. هرچند در ظاهر شباهت زيادي به پياز قرمز دارد، اما در داخل بسيار متفاوت به نظر مي رسد. براي مثال با پوست کندن موسير متوجه مي شويم که طراحي آن درست مانند حلقه هاي دروني پياز نيست و بيشتر به سير شباهت دارد.
با توجه به مقالات منتشر شده توسط مرکز ملي اطلاعات زيست فناوري آمريکا، موسير از نظر تغذيه اي ترکيبي بسيار غني است. 100 گرم يا حدود 10 قاشق غذاخوري موسير خرد شده محتويات زير را در خود جاي مي دهد:
- کالري: 75
- پروتئين: 2.5 گرم
- چربي: 0 گرم
- کربوهيدرات: 17 گرم
- فيبر: 3 گرم
- کلسيم: 3 درضد از ميانگين مقدار مورد نياز روزانه (DV)
- آهن: 7 درصد DV
- منيزيم: 5 درصد DV
- فسفر: 5 درصد DV
- پتاسيم: 7 درصد DV
- روي: 4 درصد DV
- فولات: 9 درصد DV
در مقايسه با پياز معمولي، موسير منبع غني تري از پروتئين، فيبر و ريزمغذيها از جمله کلسيم، آهن، منيزيم، فسفر، پتاسيم، روي، مس، فولات، ويتامين هاي B و A و C به شمار مي رود.
علاوه بر اين، موسير و ساير سبزيجات خانواده آليوم مملو از آنتي اکسيدان هاي قوي و ترکيبات ارگانوسولفور هستند که همگي مزاياي بي نظيري براي سلامتي دارند. يکي از اين ترکيبات قدرتمند آليسين است. هنگامي که موسير خرد يا بريده مي شود، محتواي آنتي اکسيداني از جمله آليسين آن آزاد مي شود.
يافته هاي کامل مزايايي که در ادامه اشاره مي شوند، همگي با مراجعه به وب سايت مرکز ملي اطلاعات زيست فناوري آمريکا در دسترس علاقه مندان هستند:
تسکين علائم آلرژي
طي يک واکنش آلرژيک، سلول هاي بدن هيستامين ترشح مي کنند و همين رويکرد سبب مي شود تا ما با علائمي مانند تورم بافت، آبريزش چشم و خارش رو به رو شويم.
موسير سرشار از کوئرستين است؛ فلاونوئيد گياهي که مي تواند به کاهش و مديريت علائم چشمي و بيني مربوط به آلرژي هاي فصلي کمک کند. کوئرستين ممکن است با جلوگيري از آزاد شدن هيستامين و کاهش شدت واکنش هاي التهابي و تنفسي مانند آسم آلرژيک، برونشيت و آلرژي هاي فصلي به عنوان يک آنتي هيستامين طبيعي عمل کند.
محتواي ضد ميکروبي قوي
مجموعه وسيعي از تحقيقات نشان مي دهند که ترکيبات ارگانوسولفور موجود در سبزيجات آليوم مانند موسير داراي خواص ضد باکتريايي، ضد قارچي و ضد ويروسي هستند.
به همين علت است که آليوم ها از ديرباز در طب سنتي براي کمک به درمان سرماخوردگي، تب و سرفه مورد استفاده قرار گرفته اند. يک مطالعه 4 هفته اي روي 16 بزرگسال مبتلا به آلرژي فصلي اين کاربرد را تاييد کرد. مصرف روزانه 200 ميکروگرم در ميلي ليتر عصاره موسير، علائم را در 62.5 درصد از شرکت کنندگان کاهش داد. اين در حالي است که همين آمار در مورد گروه کنترل 37.5 درصد بود.
پژوهش ديگري روي 60 نفر نشان داد که استفاده از محلول 0.5 درصد عصاره موسير به صورت ساعتي بر تبخال هاي جديد، به طور قابل توجهي ماندگاري و شدت آنها را کاهش مي دهد. تبخال در 30 درصد از افرادي که عصاره موسير مصرف کرده بودند ظرف 6 ساعت و در بقيه گروه طي 24 ساعت بهبود يافت. اين زمان در گروه دارونما 48 تا 72 ساعت گزارش شد.
حمايت از سلامت قلب و گردش خون
تحقيقات مختلف نشان مي دهند که ترکيبات ارگانوسولفور و آنتي اکسيدان هاي موجود در موسير ممکن است به طرق متفاوت براي سلامت قلب و سيستم گردش خون مفيد باشند و به طور بالقوه خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي- عروقي را کاهش دهند.
موسير حاوي مقادير زيادي تيوسولفينات است، نوعي ترکيب ارگانوسولفور که ممکن است از تشکيل لخته هاي خوني خطرناک جلوگيري کند.
ديده شده که آليسين يکي ديگر از ترکيبات ارگانوسولفور موجود در موسير، سفتي رگ هاي خوني را با آزاد کردن نيتريک اکسيد، بهبود گردش خون و کاهش فشار خون پايين مي آورد. اين ترکيب همچنين ممکن است کلسترول تام را هم بهبود ببخشد.
علاوه بر اين، يک مطالعه با مقايسه 11 عضو خانواده آليوم نشان داد که موسير و سير بيشترين فعاليت جلوگيري از لخته شدن خون را دارند که به محتواي کوئرستين و آليسين آنها نسبت داده مي شود.
موسير در عين حال ممکن است به کاهش سطح چربي هاي مضري که مي توانند در سيستم گردش خون ما انباشته شده و خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را افزايش دهند، کمک کند.
کمک به کاهش قند خون
از طرفي ديگر با استناد به مقالات معتبر، ترکيبات گياهي موجود در موسير داراي پتانسيل کافي براي کمک به کاهش سطح قند خون نيز هستند.
موش هاي داراي مقاومت به انسولين که روزانه به مدت 8 هفته عصاره موسير دريافت کرده بودند، بهبود قابل توجهي در مقاومت به انسولين و همچنين کاهش قند خون از خود نشان دادند.
کمک به درمان سرطان و پيشگيري از آن
به نظر مي رسد که ترکيبات گوگردي و اتيل استات موجود در موسير رشد سلول هاي سرطاني را کاهش مي دهند. علاوه بر اين مصرف موسير از انواع سرطان هاي سينه، معده و کولون نيز پيشگيري مي کند. از اين رو محققان معتقد هستند که موسير مي تواند نويدبخش درمان بسياري از سلول هاي سرطاني باشد.
به گفته محققان آليسين موجود در عصاره کلروفرمي موسير ايراني، در شرايط آزمايشگاهي توانست از رشد و تکثير سلول هاي سرطاني جلوگيري کند.
از جمله ديگر خواص شگفت انگيز موسير مي توان به موارد زير اشاره کرد:
- جلوگيري از نقايص سيستم عصبي جنين
- محافظت از سلامت استخوان به وسيله ويتامين هاي آ، ث، فسفر، کلسيم و منيزيم
- کمک به لاغري از طريق کاهش ذخيره ي چربي در بدن
-
تحريک ترشح آنزيم هاي گوارشي، بهبود هضم غذا، درمان زخم معده و بهبود سلامت دستگاه گوارش
- کاهش فشار خون بالا به کمک ترکيبات فلاونوئيدي
- سم زدايي و پاکسازي
- کاهش ريزش مو از مسير تقويت گردش خون پوست سر
- کاهش استرس