احرار: معاون رئيس سازمان ومدير جهاد کشاورزي شهرستان ويژه مرند گفت : توزيع و خريد و فروش قرص برنج در سم فروشيهاي سموم دفع آفات نباتي ممنوع است
به گزارش احرار روابط عمومي سازمان جهاد کشاورزي استان، علي صيادي در گفتگو با خبرنگاران با بيان اينکه استفاده صحيح، علمي و منطقي از سموم دفع آفات براي مصارف کشاورزي، باعث افزايش کمي و کيفي محصولات از طريق نابودي آفات شده و نقش بسيار مهمي در راستاي تأمين غذاي مورد نياز انسان دارد گفت: البته بايد توجه کرد که استفاده نادرست از اين سموم مي تواند منجر به بروز انواع مسموميت هاي حاد و مزمن در انسان و يا بروز آلودگي هاي زيست محيطي و نابودي گونه هاي گياهي و جانوري مفيد شود.
وي افزود: فسفيدهاي فلزي به عنوان عوامل آفت کش، معمولا به اشکال مختلفي مانند قرص، پودر، بلانکت و طعمه تهيه و مورد استفاده قرار مي گيرند در اثر تماس اين ترکيبات با رطوبت موجود در هوا يا محصولات کشاورزي، گاز فسفين آزاد مي شود که گازي بسيار سمي است سم فسفيد آلومينيوم تنها به صورت محدود با کاربرد کشاورزي، درساير انواع فرمولاسيون ها و تحت نظارت کارشناسان ذيصلاح و تنها بعد از اخذ مجوزهاي لازم مثلا توسط سيلوهاي نگهداري غلات و حبوبات استفاده مي شود. نکته بسيار مهم آن است که بسياري از موارد مرگ ناشي از قرص برنج در اثر تنفس گاز سمي آزاد شده از کيسه هاي حاوي غلات يا حبوباتي بوده است که دانسته يا ندانسته، براي دفع آفات، در داخل کيسه قرص برنج قرار داشته است و در داخل منزل نگهداري شده است.
وي در ادامه افزود: واضح است که حتي يک مورد مسموميت با قرص برنج هم نبايد مشاهده شود. چراکه توزيع و خريد و فروش اين سم در سطح کشور ممنوع مي باشد و از سال 1390 قرص برنج از جانب ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، کالاي ممنوعه اعلام شده است و خريد و فروش و استفاده آن مشمول مجازات است.
صيادي ادامه داد: به علت تمايل کشاورزان به مصرف اين سم جهت نگهداري محصولات به ويژه در مصارف خانگي يا نيمه صنعتي و در اثر ناآگاهي جامعه و تقاضاي اين سم، قاچاق اين فرآورده از کشورهاي همسايه و بازار سياه اين سم در کشور وجود دارد؛ به طوري که در بسياري از موارد، فروش اين سم در بازار سياه غيرقانوني گزارش شده است عرضه فرم قرص سم فسفيد آلومينيوم يا قرص برنج در فروشگاه هاي عرضه کننده سموم دفع آفات نباتي و همچنين عطاريها، تخلف محسوب مي شود و مشمول مجازات است.
معاون رئيس سازمان و مدير جهاد کشاورزي شهرستان مرند در ادامه گفت: فرآورده هاي دورکننده آفات برنج و ديگر غلات که جهت مصارف خانگي طراحي و توليد مي شوند، اکثرا حاوي عصاره سير، تالک و نمک طعام بوده و ممکن است با نام قرص سير يا قرص برنج معرفي شوند، اما از آنجايي که فاقد ماده سمي فسفيد آلومينيوم هستند، کاملا بي خطر بوده و به صورت قانوني به فروش مي رسند. اين قرص ها که به عنوان قرص برنج با منشاء گياهي شناخته مي شوند، فاقد اثرات سمي وکشنده براي انسان بوده و مصرف آن در انسان بي خطر محسوب مي شود.
وي تاکيد نمود: به طور کلي بايد از نگهداري اين فرآورده در خانه جدا خودداري کرد باتوجه به سميت بالا، غيرقانوني بودن خريد و فروش و نداشتن کاربرد خانگي قرص برنج در کشور، مهمترين گام جهت پيشگيري از بروز مسموميت هاي کشنده با اين آفتکش، افزايش آگاهي عموم مردم جامعه از خطرات اين سم و خودداري از هرگونه خريد، نگهداري و بکارگيري آن در جهت مصارف خانگي است در عين حال توصيه مي شود که در صورت مسموميت اتفاقي يا تعمدي با قرص برنج، مصدوم بايد بدون اتلاف وقت به بيمارستان منتقل شود.