احرارنيوز:با وجود قدمت بالاي ?? ساله سينما در آذربايجان غربي تنها سه سينماي فرسوده و نيمه جان از ?? سينما باقي مانده که به دليل کمبود اعتبار، نبود تجهيزات و... آنها هم در مرز تعطيلي قرار گرفته اند.
، فرسوده بودن امکانات، تجهيزات سينماها و استاندارد نبودن سالنهاي نمايش و نمايش نيافتن فيلمهاي در سطح بالا و مطابق با فرهنگ و تاريخ مردم در سالهاي اخير مهمترين دلايل رکود سينماهاي استان عنوان مي شود دلايلي که موجب شده مخاطب امروز ديگر رغبتي براي حضور در سالن هاي سينما نداشته باشد.
اين بي توجهي ها در حالي است که آذربايجان غربي با سه کشور حساس ترکيه، جمهوري آذربايجان و عراق مرز مشترک دارد کشورهايي از جمله ترکيه و جمهوري آذربايجان با هزينه هايي اندک از جمله شبکه هاي ماهواره اي به راحتي در منازل و فرهنگ اهالي اين ديار نفوذ کرده اند.
نکته ديگر اينکه فصل تابستان در راه است غني سازي اوقافت فراغت از مهمترين دغدغه هاي خانواده ها و مسئولان اما نبود اماکن تفريحي مناسب با توجه به تاثيرگذاري بالاي دنياي مجازي اين سوال را در نظرها ايجاد مي کند براي جلوگيري از نفوذ فيلم ها و شبکه هاي ماهواره اي در بين نسل جوان چه تدابيري انديشيده شده است؟
در حال حاضر فيلم و تصوير به عنوان موثرترين و تاثيرگذارترين مقولههاي تبليغاتي در جهان مطرح بوده که اگر توجه کنيم دنياي غرب بيشترين تلاش را در اين زمينه دارد و با ايجاد هاليوود و باليوود به راحتي توانسته با انجام سرمايه گذاري انيميشنها و فيلمهايي ارائه دهد که در ذهن کودکان و نوجوانان به گونهاي تاثير گذارد که حتي در زندگاني خود شخصيت نخست فيلم را الگو براي خود قرار دهند.
اين درحالي است که با کمي هزينه و توجه سينماي ايران نيز ميتواند با معرفي صحيح و درست اسوه و الگوهاي خود و ايجاد فيلمهاي تاثيرگذار در الگوبرداري کودکان و نوجوانان تاثيرگذار باشد چرا که سينما از شاخصه هاي فرهنگ و تمدن يک جامعه بوده به طوري که وقتي سطح فرهنگي يک شهر بررسي ميشود بحث تعداد سينماهاي فعال و تعداد صندلي به نسبت جمعيت آن شهر مطرح بوده که با مقايسه اين معيارها سطح فرهنگي يک شهر مشخص مي شود.
امروز تن بي رمق سينماهاي کشور با بازسازي و اختصاص بودجه هاي اندک قابل درمان نيست بلکه احياي صنعت سينما و هنر هفتم در کشور به خصوص آذربايجان غربي نيازمند انقلابي است که در آن فيلمساز و دولت، صنعت سينما را به عنوان بستر عرضه و تقاضاي کالاي هنري سينما به رسميت بشناسند.
به غير از حوزه هنري هيچ نهادي به سينماهاي استان توجهي ندارد
رئيس حوزه هنري آذربايجان غربي در خصوص توجه به وضعيت سينماهاي استان و آخرين شرايط حاکم بر آنها به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه با وجود اهميت بالاي توجه به سينما از ?? باب سينماي فعال استان تنها سه سينما در اروميه به صورت کاملا فرسوده باقي مانده است که جوابگوي مخاطب نيستند.
عليرضا نوروزي با تاکيد بر اينکه در حال حاضر هيچ نهادي جز حوزه هنري در استان به وضعيت سينماهاي استان توجهي ندارد اظهارداشت: در ساير استانها استانداري، شهرداري ها با حمايت هاي مادي و معنوي از صنعت سينما دفاع مي کنند اما اين موضوع در استان ما فراموش شده است.
وي با بيان اينکه از سال گذشته به دليل کهنه و فرسوده بودن تجهيزات سينما و مشکل پخش فيلم ديجيتالي کردن سينماها در دستور کار قرار داشت عنوان کرد: هم اکنون سه سينماي فعال استان در اروميه مجهيز به پخش ديجيتال فيلم هستند که اين اقدام هم نقش موثري در جذب مخاطب تاکنون نداشته است.
نوروزي يکي از دلايل عدم استقبال مخاطب از سينماها در استان (اروميه) را فرسوده بودن ساختمان، امکانات و تجهيزات سينماها برشمرد و گفت: به طور متوسط قدمت تمام سينماهاي استان به بالاي ?? سال مي رسد که نشان دهنده فرسوده و غيرقابل استفاده بودن آنهاست.
رئيس حوزه هنري آذربايجان غربي با گلايه از بي توجهي مسئولان به بخش فرهنگ به خصوص هنر هفتم سينما در استان اعلام کرد: کمبود بودجه و عدم تخصيص بودجه فرهنگي در زمينه تجهيز و بازسازي سينماها از جمله دلايل بنيادين در راکد بودن سينماها و روند رو به زوال سينماهاي آذربايجان غربي است.

سينماهاي اروميه جوابگوي نياز مخاطب امروز نيست
نوروزي در خصوص اقدامات حوزه هنري در زمينه توسعه و تجهيز سينماهاي اروميه بيان داشت: از سال گذشته ديجيتالي کردن پخش فيلم در دستور کار قرار داشت که اين امر محقق شد اما توسعه و تجهيز سينماها نيازمند اختصاص اعتبارات کلاني است که از عهده حوزه هنري استان بر نمي آيد.
وي ادامه داد: با اعتبارات موجود توانستيم سال گذشته تغييراتي در زمينه تعويض صندلي و کف سينما انقلاب اروميه انجام دهيم اما به دليل فرسوده بودن ساختمان و ساير تجهيزات چندان اقدام قابل توجهي به نظر نمي آيد.
نوروزي خواستار حمايت همه جانبه مسئولان از توسعه و تجهيز سينماهاي موجود در اروميه شد و گفت: با ادامه روند فعلي چند سال آينده سينماهاي موجود نيز به کلي تخريب شده و ديگر اميدي به احياي هنر هفتم در اين منطقه نخواهيم داشت.
تاريخ نمايش اولين فيلم در سينماهاي آذربايجانغربي به سال ???? بر مي گردد يعني زماني که سينما "ايران" در خوي با ??? صندلي به عنوان اولين سينماي استان فعاليت خود را آغاز کرد.
شهرستان اروميه به عنوان مرکز استان ?? سال پس از اين تاريخ صاحب سينما شد به طوري که سينما آزادي اروميه در سال ???? با نام تخت جمشيد، سينما انقلاب در سال ???? و سينما ايران اروميه در سال ???? به بهره برداري رسيدند.
بعدها نيز سينماهاي فرهنگ و تربيت در اروميه، قدس در اشنويه، وحدت در بوکان، فرهنگ در پيرانشهر، ميهن و آسيا در خوي، قدس در سردشت، سعدي در سلماس، بهمن در شاهين دژ، قدس در ماکو، تربيت در مهاباد، انقلاب در مياندوآب و فرهنگ و ايران در نقده فعاليت خود را در مجموع با ظرفيتي بالاي ?? هزار نفر صندلي (به ازاي هر هزار نفر جمعيت چهار صندلي) آغاز کردند.
اما امروز سينماهاي شهرهاي استان به هزاران ياد و خاطره از هنر اصيل ايراني به دست فراموشي سپرده شده اند و سينماهاي فرسوده اروميه نيز تاب و توان پذايريي از مخاطبان خود را ندارد سالهاست قهر مردم با هنر هفتم در اين ديار نيز ادامه دارد.
گزارش: سکينه اسمي