احرار: حوزه صنعت براي رقابت در عصر حاضر راهي جز دانش بنيان ندارد اما براي نيل به اين هدف بايستي اراده پولادين براي مقابله با مافيا وجود داشته باشد.
آرش شهبازي-وحيد يوسفي : حوزه صنعت براي رقابت در عصر حاضر راهي جز دانش بنيان ندارد اما براي نيل به اين هدف بايستي اراده پولادين براي مقابله با مافيا وجود داشته باشد.
اقتصاد دانش بنيان کليدواژه و راهبرد حمايت از نخبگان داخلي است.چند صباحي به پايان نيمه اول سال نمانده است.امروز ميهمان کارآفرين جوان 32 ساله اي شده ايم که در رشته مکانيک دکتري داشته و از نخبگان شهر تبريز است.
وارد دفتر کار که مي شويم کارکنان جواني را مي توان ديد که با رشته هاي دانشگاهي مختلف حول محور پروژه هاي فناورانه کنار همجمع شده اند.
پاي درد و دل صريح شهرام عالي پور مسئول مرکز رشد شهيد عابدي نشسته ايم تا از نزديک شاهد مشکلات و پيچ و خم نخبگان صنعت استان باشيم.
شهرام عالي پور سال 1369 با اصالت قره داغي در تبريز متولد شد ، وي يکي از نخبگان توليدات قطعات صنعتي کشور است که داراي تحصيلات دکتراي مکانيک از دانشگاه فردوسي مشهد و همچنين مسئول مرکز رشد صنعتي شهيد عابدي تحت حمايت معاونت علمي ،پژوهشي و فناوري سپاه عاشورا است .
وي مي گويد: با توجه به فعاليت انبوه نخبگان در آذربايجان شرقي چه فايده در استان و کشور هيچ بهايي به افراد فناور و کارآفرين ها داده نميشود براي همين زياد از اول نيز متکي به تسهيلات و حمايت نبوده ام. بومي سازي ماشين آلات و قطعات وارداتي ، بسترسازي براي دانشجويان فني و مهندسي به منظور تبديل ايده به محصول، کمک به توليد و توسعه محصولات فناورانه و ايجاد هسته هاي علمي و فناوري در بين مخترعان و مبتکران و تاليف و تدوين کتب تخصصي اهم فعاليت هاي شهرام عالي پور است.
دکتر عالي پور که همزمان مسئول دبيرخانه نخبگان سپاه عاشورا در استان است فعاليتهايش را اينگونه تشريح مي کند: يکي از فعاليت هاي ما پايش و ارزيابي شرکت هاي دانش بنيان است و در استان ما قريب به 230 شرکت بنيان وجود دارد ولي متاسفانه بالاي 60 درصد اين شرکت ها زير ساخت هاي علمي و فناورانه مطابق با استاندارد ها را ندارند.زيرا برخي ها شرکت ها اصلا درون مايه فناورانه ندارند و تنها نام دانش بنياني را به يدک مي کشند.
وي مي افزايد: آقاي واعظي رئيس پارک علم و فناوري مي گويد 380 ميليارد تومان اعتبار براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان در نظر گرفته شده است ولي نمي دانم چرا تا به امروز هيچ حمايت و تسهيلاتي به دست شرکت هاي دانش بنيان نرسيده است.
عالي پور در مورد فعاليت هايش ادامه مي دهد ؛ مرکر رشد ما نازل هاي مورد نياز پتروشيمي هاي کشور را با قيمت پايين تر از مشابه خارجي توليد مي کند و توان رقابت با مشابه هاي اروپايي خود را دارد اما انگار در کشور همه چيز که توليد محصول و بازاريابي نيست.او با کنايه و لبخند تلخي مي گويد : مافيا اجازه فروش به محصولات داخلي را نمي دهد زيرا آنها علاقه ي خاصي به محصولات ايتاليايي دارند چون واردات کالاهاي خارجي تامين کننده نيازهاي مالي دلالان و مافيا هاست.
عالي پور در مورد محصولات توليدي مرکز رشد عابدي مي گويد؛ رول فورمينگ که قيمت خارجي آن 6 ميليارد تومان است ما همان محصول را پشتيباني فني و ارائه اطلاعات آن به قيمت 2.5 ميليارد تومان عرضه مي کنيم.
برخي محصولات ما از کشور هاي همسايه همچون ترکيه طرفداري بيشتر از پتروشيمي هاي داخلي دارد زيرا کيفيت کالا و صرفه جويي و عملکرد محور بودن در کشورهاي همسايه برايشان مهم است.
طبق تحقيقاتي که از 110 کارخانه در استان انجام داده ايم 39 درصد شان مشکل زير ساختي من جمله مشکل تامين انرژي هاي مصرفي روبرو بودند و 11 درصد کارخانه ها با مشکلات مديريتي دست به گريبان بودند.
عالي پور تصريح مي کند: مرکز رشد ساخت و توليد شهيد عادي مجموعا با وسعت 2 هزار متر مربع در شهرک شهيد سردار سليماني واقع شده است که بالغ بر 50 نفر بصورت مستقيم مشغول بکار هستند ، اين مجموعه آذرماه سال 1400 با همکاري معاونت علمي ، پژوهشي و فناوري سپاه در استان افتتاح کرديم.
طرح هاي افزايش عملکرد فناوران در کشوهاي مديران صنعت خاک مي خورد. باتوجه به طرح هاي نياز سنجي صنعت استان راهکارهاي زيادي براي بهبود شرايط صنعت و معدن ارائه شده است ولي دريغ از حمايت و داشتن گوش شنوا براي اصلاح رويه هاي اشتباهي که کارايي سيستم ها را به صفر مي رساند.
وي با اشاره به اينکه براي رشد شرکت هاي دانش بنيان هبج اميدي متصور نيست اظهار مي کند: با هيچ کسي تعارفي ندارم از بي در و پيکر بودن نخبگان و فناوران همين بس که بيمه من از طريق هنرمندان به جهت کتاب هاي تاليفي ام واريز ميشود.با اين فرمان که جلو مي رويم هيچاميدي براي رشد شرکت هاي دانش بنيان وجود ندارد زيرا در روند فعلي پارک علم و فناوري استان هيچ حمايتي عملي وجود ندارد.بايد پذيرفت با تکيه بر رويکردهاي سنتي و روش هاي قديمي، دانش بنيان محور کردن اقتصاد امکان پذير نيست. باتوجه به مطالعات ما اگر حمايت واقعي از فناورهاي حوزه ماشين آلات انجام گيرد وابستگياقتصادي کشور و استان هر ساله در حدود 5 الي 10 درصد کاهش مييابد.
وي مي افزايد: براي داشتن اقتصاد دانش بنيان هم دولت و هم صنعت و دانشگاه بايد به افراد فناور اعتماد کرده و زير ساخت هاي توسعه برايشان فراهم کنند.