احرار: مراغه با توجه به موقعيت ممتازش در دامنه جنوبي سهند و اهميتي که در حوزه نجوم دارد، ميتواند به کانون رصد بارش شهابي «برساوشي» در سطح کشور به ويژه براي علاقهمندان به کوهنوردي و تورهاي سافاري تبديل شود.
اين بارش هرساله بين 23 تير تا 10 شهريورماه رخ ميدهد و سفر به اين شهرستان در اين بازه زماني با توجه به قرار گرفتن در موعد برداشت ميوههاي درختي و همينطور آب و هواي ييلاقي آن، براي گردشگران بسيار دلچسب خواهد بود.
اين شهرستاني در جوار سهند، عروس کوههاي ايران قرار دارد و شبماني تورهاي کوهنوردي يا سافاري در دامنههاي جنوبي اين کوه ميتواند فرصتي براي رصد بارش شهابي به دور از هر نور مصنوعي باشد.
شهرت رصدخانه مراغه فرصتي براي جذب گردشگران
رئيس مرکز تحقيقات نجوم و اختر فيزيک مراغه نيز معتقد است که شهرت رصدخانه و جايگاه مراغه در حوزه نجوم باعث خواهد شد تا علاقهمندان بسياري براي رصد بارش شهابي در مراغه داوطلب شوند.
ناصر صادقنژاد با تاکيد بر اينکه تميز بودن هوا و تاريکي مطلق زمينه را براي رصد اين بارشها فراهم ميکند، اضافه کرد: چنين شرايطي را ميتوان به راحتي در دامنههاي جنوبي سهند شناسايي و از علاقهمندان به طبيعت ميزباني کرد.
توسعه گردشگري و معرفي مراغه در سطح ملي
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مراغه نيز ميگويد: امشب و براي نخستينبار با ابتکار کانون اتومبيلراني آذربايجانشرقي، يک تور سافاري براي رصد اين بارش در دامنه سهند اطراق ميکند و بار ديگر فرصتي براي معرفي ظرفيتهاي گردشگري اين شهرستان فراهم ميشود.
«يعقوب طالبي» با تاکيد بر اينکه از سالهاي بعدي براي رصد گسترده اين پديده با حضور جمع زيادي از علاقهمندان بايد برنامهريزي شود، اظهار داشت: تورهاي سافاري کانون اتومبيلراني آذربايجانشرقي طي بيشتر موارد در شمال استان برگزار ميشود اما در زمان بارش شهابي «برساوشي» ميتوان آنها را به دامنه جنوبي سهند دعوت کرد.
به گفته وي ثبتنامکنندگان در اين تور سافاري امروز، پنجشنبه از تبريز به مقصد مراغه حرکت کرده و پس از بازديد از رصدخانه، سايت فسيلي و موزه فسيل از مسير روستاي «کرده ده» به سمت سهند حرکت مي کنند تا در سرشاخههاي رودخانه صافي اطراق، بارش شهابي را در تاريکي شب رصد کنند.
وي با بيان اينکه اين تور سافاري فردا مراغه را به مقصد تبريز ترک خواهد کرد، بيان کرد: عدهاي هم از مراغه در اين تور حضور دارند و ميزباني از تورهاي سافاري و کوهنوردان در اين بازه زماني ميتواند در توسعه ورزش نيز موثر باشد.
بارش شهابي چيست؟
بارش شهابي برساوشي از توده ذرات بهجامانده از دنبالهدار سوئيفتتاتل پديد ميآيد و از زيباترين پديدههاي علم نجوم است که طرفداران زيادي بين گردشگران دارد.
اين بارش آخرينبار در سال 1992 از نزديکي زمين عبور کرد و زماني به اوج ميرسد که زمين از متراکمترين و غبارآلودترين منطقه دنبالهدار عبور کند و ستاره دنبالهدار «سويفت تاتل» منشا شکلگيري اين پديده به شمار ميرود.
کانون بارش در بارشهاي برساووشي، صور فلکي برساوش است و شهابها در آسمان دور اين مدار مشترک ميچرخند و در نهايت به اين کانون ميرسند؛ به همين دليل از اين بارشها با نام بارش شهابي برساووشي ياد ميشود.
بهترين زمان براي جستوجوي شهابها بين نيمهشب تا سحر است که ماه در زير افق قرار دارد؛ براي ديدن آن بايد يک منطقه ديد دور از هر نور مصنوعي پيدا کنيد و به چشمان خود زمان کافي 20 دقيقه يا بيشتر بدهيد تا خود را با تاريکي وفق دهد.