احرار: مدير امور زراعت سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجانشرقي، گفت: آذربايجانشرقي با 17 درصد توليد عدس رتبه دوم توليد عدس در کشور را به خود اختصاص داده است.
، جلال رحيمزاده در گفتوگو با خبرنگاران با بيان اينکه در سال زراعي جاري ?? هزار هکتار از اراضي زراعي اين استان به ويژه در منطقه ورزقان به زير کشت محصول عدس رفته بود، اظهار کرد: از اين ميزان سطح زير کشت، بيش از 13هزار و 650تن محصول برداشت شده و روانه بازار مصرف ميشود.
وي با بيان اينکه استان آذربايجانشرقي هم در سطح زير کشت و هم در زمينه ميزان برداشت رتبه دوم کشور را بعد از استان اردبيل به خود اختصاص داده است ادامه داد: کيفيت محصول عدس به ويژه عدس ورزقان در رتبه نخست کشوري قرار داشته و عدس ورزقان داراي شهرت ملي است.
رحيمزاده با بيان اينکه محصول عدس استان آذربايجانشرقي به علت توليد به شکل ارگانيک و محصول سالم از مرغوبيت و سلامت بالايي برخوردار است، گفت: بعد از شهرستان ورزقان، شهرستانهاي اهر، سراب، ميانه و هريس به ترتيب بيشترين سطح زير کشت عدس را به خود اختصاص دادهاند.
مدير جهاد کشاورزي شهرستان ورزقان نيز با بيان اينکه سطح زير کشت عدس در شهرستان ورزقان، ?? هزار و ??? هکتار بود، يادآور شد: توليد محصول عدس شهرستان بالغ بر 9700 تن بوده است.
سعيد پورحيدر با بيان اينکه شهرستان ورزقان رتبه نخست توليد عدس استان آذربايجانشرقي را به خود اختصاص داده است، تصريح کرد: توليد 12 درصد عدس کشور به شهرستان ورزقان اختصاص دارد.
وي با بيان اينکه عدس از محصولات اصلي زراعي شهرستان ورزقان و در شهرستان بعد از گندم در رتبه دوم قرار دارد ادامه داد: عدس در تناوب با غلات کشت ميشود و نقش بسزايي در بهبود حاصلخيزي، ساختار خاک و افزايش عملکرد دارد.
مدير جهاد کشاورزي شهرستان ورزقان متذکر شد: امسال ? هزار و 205هکتار از مزارع عدس شهرستان در قالب طرح جهش توليد در ديمزارها کشت شده است و کشاورزان طرف قرارداد از توصيههاي آموزشي ترويجي و توزيع رايگان کودهاي بذر مال و اسيد آمينه بهره بردند.
وي با توجه به اينکه کشت پاييزه اين محصول به دليل استفاده بهينه از بارش ها توليد بالايي نسبت به کشت بهاره دارد، گفت: از اينرو مديريت جهاد کشاورزي تلاش دارد با برگزاري مزارع نمايشي و کلاسهاي آموزشي ترويجي کشت پاييزه اين محصول را افزايش دهد.
پورحيدر افزود: از جمله مشکلات عدسکاران منطقه نبود ماشينآلات برداشت و واحدهاي بستهبندي در شهرستان است.
عدس يکي از قديميترين منابع غذايي شناخته شده است که بيش از 3 هزار سال قدمت دارد و بومي کشورهاي جنوب آسيا، مصر و نواحي مديترانه ميباشد. از جمله خواص عدس ميتوان به موثر بودن در لاغري، سلامت قلب، مغز، معده، پوست، مو و عضلهسازي اشاره کرد همچنين عدس براي درمان کم خوني، ديابت، کلسترول و فشارخون نيز مفيد بوده و نسبت به ساير حبوبات بيشترين ميزان آهن را دارد. بهطور کلي عدس به دو نوع سبز و قرمز تقسيم ميشود که عدس سبز در سه سايز درشت و متوسط و ريز و عدس قرمز فقط در سايز ريز کشت ميشود.
ميزان متوسط توليد عدس در ايران برابر با 80هزار تن است که 91درصد آن را کشت ديمي و 9درصد باقي مانده را کشت آبي تشکيل ميدهد.
استانهاي اردبيل، آذربايجانشرقي و لرستان به ترتيب در رتبههاي اول، دوم و سوم استانهاي پيشرو در توليدات عدس قرار دارند و سرانه مصرف در ايران در حدود ? کيلوگرم است و نسبت به ساير حبوبات از محبوبيت بيشتري در ميان مصرفکنندگان قرار دارد.
انتهاي پيام/س