احرار:تنوع خوراکي در نقاط مختلف جهان به قدري است که هر غذايي براي خود مي تواند يک مناسبت مخصوص را معرفي کند. «مجله مهر» اين بار به معرفي غداهاي مخصوص عيد قربان در کشورهاي مسلمان پرداخته است.
: «عيد» نام روزهايي است که مسلمانان در آن شاد هستند و بهانههاي خوبي براي برگزاري مراسمهاي شاديشان است. در کشورهاي مسلمان روزهاي عيد روزهاي شادي است و يکي از بزرگترين نمادهاي حس و حال هر ملتي خوراکيهاي آن روزهاست. در اين متن برخي از معروفترين خوراکيهايي که کشورهاي مسلمان در روز «عيد قربان» روي ميزهاي خود ميگذارند را معرفي ميکنيم.
عيد قربان، يکي از اعياد مسلمانان در سراسر جهان است که آئينها، سنتها و مناسک مذهبي را متحد ميکند. با اين حال، ميزخوراکيها هميشه يک عنصر ضروري در اين مناسبات است. جايي که خانوادهها و دوستان دور هم جمع ميشوند تا از يک غذا و خوراکي خوشمزه که با دقت در کنار يکديگر تهيه شده اند لذت ببرند.
Sheer Korma در کشورهاي شرق آسيا
يکي از غذاهاي محبوب در سفرههاي مسلمانان در ايام عيد فطر و عيد قربان در کشورهاي شرق آسيا مانند هند، پاکستان و بنگلادش. اين غذاي خامهاي است که به شير کورما يا شيرخرما معروف است.
غذاي ديگر هم مجموعهاي است که از رشته ورميشل برشته شده، معروف به سويان است تهيه ميشود و روي آن بادام، آجيل خرد شده و خرماي خلال شده و در نهايت شير غليظ شده، خامه و شکر ريخته ميشود.
Lapis Legit در اندونزي
اندونزي چون تحت تأثير تاريخ استعماري هلندي قرار دارد، شهروندانش اغلب در تعطيلات و مناسبتها، مثل جشن پايان ماه رمضان و عيد فطر يا بعد از ضيافت ناهار در عيد قربان، کيک ادويه چند لايه را بايد داشته باشند. اين غذاي دسري که به نام لاجورد نيز شناخته ميشود، در هلند اين غذا با نام «Spekkoek» بسيار محبوب است.
البته که اين غذا يکي از وقتگيرترين غذاهاي عيد براي مسلمانان اندونزي است. هر لايه از خمير، قالب گيري و جوشانده شده به صورت جداگانه طبخ شده است، قبل از اينکه در خروجي نهايي شکل بگيرد، با آغشته کردن لايهاي از ادويه جات از جمله جوز هندي، دارچين، هل و ميخک کيک را طعمدار ميکنند.
غذاي آمالا از نيجريه
آمالاي نيجريهاي يا الوبو، غذايي است که از آرد موز تهيه ميشود که از غرب آفريقا سرچشمه ميگيرد. اعتقاد نيجريهايها بر اين است که اين غذا به طور سنتي توسط قبيله يوروبا خورده مي شده است. غذاي «آمالا» در جشن ميل ميشود و انواع سبزيجات يا خورش هاي تند با گوشت و سبزي نيز همراه آن ميل ميکنند.
بولاني در افغانستان
وقتي نام بولاني در بين غذاهاي افغانستاني ميآيد، نشان آن است که تعطيلات، جشنها و مناسبتهايي در پيش است. اين غذا شامل «جيب» پيراشکي سرخ شدهايست که معمولاً با مخلوطي از سبزيجات مثل تره فرنگي، سيب زميني، پياز سبز، کدو تنبل يا گوشت چرخ کرده پر ميشود. برخي اوقات هم از انواع عدس قرمز يا سبز به عنوان پرکننده استفاده ميشود. ظاهر کلي غذا شبيه نيمه ماه است و منحصر به افغانستان است و به طور سنتي با مرباي هويج، سس سبز يا ديپ ماست سرو ميشود.
باستيلا در مراکش
پاستيل مرغ يا در زبان محاوره «پاستيل يک پاي مرغ» غذاي محبوب و دوست داشتني در کشور مراکش است و بيانگر فرا رسيدن عيد يا بزرگداشت مهمانان است. جالب آنکه تهيه و درست کردن آن حدود ? ساعت زمان ميبرد. اين غذا ترکيبي از مرغ پخته شده با زعفران که پر شده با املت است که با پوسته نازک و نرمي از خمير نان فطير پوشانده شده و با لايهاي از بادام سرخ شده، آب شکوفه پرتقال، پودر قند و دارچين تزئين ميشود. به عنوان پيش غذا با گوشتهاي مختلف و خوردنيهاي شيرين در مجالس عيد و مناسبتهاي مهم در کشور مراکش سرو ميشود.
شاهي توکدا در هند و پاکستان
«شاهي توکدا»، که به نام پ ودينگ نان هندي يا دابل کاميها نيز شناخته ميشود، از نوارهاي ترد تورتيلا، شير غليظ شده، شکر، قيسي، کره، زعفران و هل تشکيل شده است.
اين غذا يکي از محبوب ترين دسرهاي عيد در هند و پاکستان است. به گزارش مجله «فوربس»، نظريههاي متعددي در مورد منشأ شاهي توکدا وجود دارد. برخي معتقدند که بابر - بنيانگذار امپراتوري مغول در هند - اولين کسي بود که آن را در قرن شانزدهم به آسياي جنوب شرقي آورد.
دسر سيب کاراملي بوسني
اين غذاي مورد علاقه بوسنياييها با جوشاندن سيبهاي پوست کنده در شکر قهوهاي ذوب شده، سپس پر کردن آنها با آجيل و روي آن با خامه فرم گرفته يا خامه تازه درست ميشود.
به آن «توفاغي بوسنيايي» نيز ميگويند و در روزهاي عيد فطر و عيد قربان سر سفرههاي مسلمانان و در مراسم ختم خانوادگي و مناسبتهاي خاص مهياست که معمولاً در کاسههاي شيشهاي بزرگ همراه با فنجانهاي قهوه سرو ميشود.
رندانگ گوشت گاو سنگاپور
گوشت چرخ کرده کاراملي لطيف که به آرامي در ادويه کاري با طعم نارگيل تند پخته ميشود، «آبگوشت گوشت» گاو خوشمزه را جز اصلي جشنهاي شرق آسيا ميکند. ر ندانگ گوشت گاو معمولاً با برنج بخارپز، سالاد تازه يا برنج معطر سرو ميشود.
اگرچه اين غذا در اندونزي هم يک غذاي سنتي به حساب ميآيد، اما به عنوان يکي از معروفترين وعدههاي غذايي اعياد در بين مسلمانان مالزي، برونئي و سنگاپور بسيار محبوب است.
مجله مهر