احرار: در اُميکرون بيشتر شاهد علائمي شبيه به سرماخوردگي بوديم که دو، سه روزه خوب ميشد اما BA4 و BA5 جديتر است. در موارد ابتلاي اين روزها تب بيشتر است، گلودرد و اختلال در حس بويايي و چشايي هم ديده ميشود.
آميتيس رمضاني، متخصص اپيدميولوژي درباره رفتار اين روزهاي آخرين سويههاي کرونا به «شهروند» ميگويد: «هر سناريويي که در کشورهاي ديگر پياده شده باشد، در ايران هم اتفاق ميافتد. تقريبا دو، سه ماهي است که در کشورهاي اروپايي و آمريکايي افزايش موارد کرونا را داشتهايم ولي به نسبت، وضعيت داخل ايران باثبات بود. ابتلاهاي زياد در جهشها قبل از اُميکرون و پوشش قابل توجه واکسيناسيون باعث شد ما به يک ايمني نسبي در کشورمان برسيم.»
او ادامه ميدهد: «با اين حال دو، سه هفته است که موارد مراجعه سرپايي کرونايي بيشتر و تستهاي مثبت روزانه هم به همين نسبت بيشتر شده، به طوري که ما به ثبت روزانه بالاي هزار مورد در کشور رسيدهايم. اينها ميگويد سناريويي که در کشورهاي ديگر به نمايش گذاشته شده حالا به ايران رسيده است.»
به طور کلي، در آخرين اطلاعيه سازمان بهداشت جهاني در مورد همهگيري کرونا، آمارهاي متوسط کشورها خبر از افزايش ?? درصدي ابتلا ميدهد. يعني کرونا در همه جهان با چند هفته فاصله در حال اوجگيري است. علت اين اوجگيري هم گسترش سويههاي BA4 و BA5? عنوان شده؛ چراکه اين سويهها فرار از ايمني دارند؛ چه ايمني از ابتلاي طبيعي و چه ايمني ناشي از واکسن. وجود نوعي گريز از واکسن و گريز از سيستم ايمني باعث ميشود احتمال ابتلا بيشتر شود.
مشکل ديگري که اين روزها داريم، به گفته اين متخصص بيماريهاي ويروسي اين است که از واکسيناسيون بخش زيادي از جامعه بيشتر از شش ماه گذشته و طبيعي است که با گذشت زمان، آنتيبادي حاصل از واکسن در بدن کاهش پيدا ميکند. «اين روزها ايمني جمعي جامعه پايين آمده، با سويهاي مواجه هستيم که گريز از ايمني هم دارد، بنابراين الان مستعد افزايش ابتلا هستيم. به نظر ميرسد اواسط تابستان (?? تا ?? مرداد) شاهد پيک بعدي کرونا باشيم.»
BA4 و BA5 ميتوانند بخشهاي تحتاني ريه را درگير کنند
از نظر علائم باليني، رمضاني معتقد است سويههاي BA4 و BA5 نسبت به اُميکرون اوليه کمي شديدتر هستند. «در اُميکرون بيشتر شاهد علائمي شبيه به سرماخوردگي بوديم که دو، سه روزه خوب ميشد اما BA4 و BA5 جديتر است. در موارد ابتلاي اين روزها تب بيشتر است، گلودرد و اختلال در حس بويايي و چشايي هم ديده ميشود. به علاوه اين سويهها جهشهايي دارند که باعث ميشود تطابق ويروس با دستگاه تنفس تحتاني بيشتر باشد، بنابراين ميتواند بيشتر باعث درگيري ريه شود و همين ممکن است بيماري را جديتر کند. با اين حال به نظر نميآيد اين پيک مثل پيکهاي سابق وسيع و شديد باشد، البته به شرط اينکه مردم همکاري و واکسيناسيونشان را کامل کنند.»
همه مردم امسال يک دوز واکسن کرونا بزنند
اين متخصص بيماريهاي ويروسي با بيان اينکه BA4 و BA5 به مراتب از اُميکرون تهاجميتر هستند و ميتوانند موارد بستري را در کشور بالا ببرند، توصيه ميکند همه افراد جامعه در سال 1401 يک دوز واکسن برنند: «کساني که دو دوز زدهاند، حتما دوز بوستر را بزنند و افراد مسن و بيماران خاص حتما براي دوز چهارم اقدام کنند. کساني که شش ماه از آخرين دوز واکسنشان گذشته، تزريق واکسن را جدي بگيرند تا دوباره قبل از شروع بيماريهاي فصلي بتوانيم ايمني جمعي جامعه را تا حد مناسبي افزايش دهيم.»
ايسنا