احرار: کانون مهندسين جوش ايران با بيان اينکه حوادث زمينلرزههاي رودبار، کرمانشاه و ريزش ساختمان متروپل آبادان ناشي از بيتوجهي به صنعت جوش بوده است گفت: تا کي ميخواهيم شاهد از دست دادن عزيزانمان در حوادث ساختماني باشيم؟
رضا کلانتريان در گفتوگو با ايسنا اظهار کرد: موضوع پايين بودن استانداردهاي ايمني ساختمان فقط مربوط به متروپل نيست و متاسفانه اين قبيل حوادث به نوعي عادي شده است. يک اتفاق که ميافتد همه به آن مي پردازند اما بعد از مدتي فراموش ميشود تا اتفاق بعدي رخ ميدهد.
وي خاطرنشان کرد: اولين حادثه ناشي از بيتوجهي به بحث جوش سازههاي فلزي به زلزله رودبار برميگردد. سپس تخريب خانهها در جريان زلزله کرمانشاه با همان ويژگيها را شاهد بوديم. مورد بعدي متروپل بود که در همه اين حوادث مسالهي ضعيف بودن سازه خيلي پررنگ است.
نظارت در صنعت ساختمان ضعيف است
رييس کانون مهندسين جوش ايران با بيان اينکه ريشه حوادث ساختماني به ضعف در سيستمهاي مديريتي و نظارتي در کشور مربوط ميشود گفت: اغلب مسئولان و مديران درگير کار روزمره هستند که با پيشرفت زمان، نامش عقبگرد ميشود. بعضا نيز که حوادث اتفاق ميافتد به بحرانها ميپردازند اما براي آينده برنامهريزي ندارند.
کلانتريان تاکيد کرد: در حوزه سازههاي فلزي و مبحث جوش، سيستم کيفيتي موثري وجود ندارد. مسئولان حاضر نيستند کمکهاي رايگان کارشناسان را هم بپذيرند. البته جلسه ميگذارند، حرفهاي متخصصان را ميشنوند و تصديق ميکنند اما بعد از آن اتفاقي که منجر به ارتقا شود رخ نميدهد. شايد به اين دليل است که فکر ميکنند همه چيز عادي و خوب است.
مهندسان جوش اغلب مهاجرت ميکنند
وي يادآور شد: کانون مهندسين جوش حدود 12 انجمن صنفي کارگري در استانها دارد اما اغلب مردم و مسئولان با اين رشته کاملا تخصصي که بيش از 20 سال از از تدريس آن در دانشگاههاي کشور ميگذرد آشنايي ندارند. واضح است که اين گروه در زمينه اشتغال هم با مشکل جدي مواجه باشند. تعداد زيادي از مهندسين جوش بعد از فارغالتحصيلي يا بيکار هستند، يا در مشاغل غيرتخصصي کار ميکنند يا از ايران ميروند. نوش جان کشورهايي که قدر نيروي کار جوان و متخصص و آماده به کار را ميدانند!
رييس کانون مهندسين جوش ايران با بيان اينکه جوش اتصالات نياز به تخصص و مهارت بالايي دارد گفت: يک فرد جوشکار بايد بداند سازه به چه شکل بايد جوشکاري شود تا استحکام لازم را داشته باشد. طراح و ناظر جوش بايد تحصيلات تخصصي داشته باشد. حوزه جوش در کشورهاي صنعتي حدود 70 سال قدمت دارد.
کلانتريان با اشاره به جلسات متعددي که براي فرهنگسازي صنعت جوش با مسئولان داشتهاند افزود: در مجلس، دولت، مجمع تشخيص مصلحت نظام، سازمان نظام مهندسي ساختمان، وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت)، سازمان ملي استاندارد و....بارها و بارها جلسه گذاشتيم اما نتيجهاي در پي نداشت. در آخرين اقدام هم نامه و پيشنهاداتي به يکي از معاونين رياست جمهوري تقديم کردهايم که پيگيري آن هم فعلا به جايي نرسيده است. البته در بعضي موارد جابجايي مديران آنقدر سريع است که مدير ترجيح ميدهد بلندمدت فکر نکند.
چقدر بايد مصيبت ببينيم تا ايمني سازهها را جدي بگيريم؟
وي حادثهي متروپل را اولين و آخرين حادثه ناشي از بيتوجهي به بحث ايمني سازه ندانست و گفت: متاسفانه با اين وضعيت بايد منتظر اتفاقات ناگوار بعدي باشيم. خدا نکند تهران بلرزد! شرايط موجود نشان ميدهد اهميت چنداني در کشور براي جان خودمان و منابع کشور قائل نيستيم. اين ضعف سيستمي هم مسئولان و هم مردم را گرفتار ميکند. مگر شوخي است که يک زن چهار عضو خانوادهاش را از دست بدهد؟ چقدر مردم بايد مصيبت و خسارت ببينند تا ايمني ساختمانها را جدي بگيريم؟
رييس کانون مهندسين جوش ايران اظهار کرد: حتي کارگران متروپل متوجه ضعفهاي اساسي در اين ساختمان شده بودند اما اين حجم از بيتوجهي به هشدارها عجيب است.
کلانتريان با اشاره به زلزله کرمانشاه گفت: زماني که زمينلرزه سرپلذهاب در کرمانشاه اتفاق افتاد ما يک تيم تخصصي جوش به محل اعزام و گزارشي کامل همراه با تصاوير تخريبها و ذکر دلايل و عيوب کار به شکل واضح تهيه و تقديم کميسيون عمران مجلس کرديم. راهکار داده شد و تقاضاي جلسه کرديم اما دريغ از عکسالعمل و پاسخ. البته اين گزارش براي چندين سازمان ديگر هم بعدها ارسال شد اما بازهم فايده نداشت.
کسي با گذراندن دورههاي کوتاه مدت، متخصص نميشود
وي تاکيد کرد: مهندسان مکانيک، عمران يا برق نميتوانند با گذراندن آموزشهاي کوتاه مدت، کار يکديگر را انجام دهند. اغلب آموزشهاي کوتاه مدت را مهندسان و متخصصان جوش به مهندسان عمران يا برق ارايه ميدهند اما خود اين مدرسان را در سيستم نظارت ساختمان راه نميدهند. بکارگيري اين جوانان هم ميتواند منجر به افزايش عمر مفيد ساختمانها شود و هم مشکل اشتغال بخش عمدهاي از تحصيلکردگان را حل کند. مهندسي جوش، يکي از حلقههاي گمشده صنعت ساختمان کشور است.
رييس کانون مهندسين جوش ايران تصريح کرد: براي اطمينان از صحت فرآيند جوشکاري نياز به تدوين و بررسي مستندات و دستورالعملهاي جوشکاري و آزمايشات مختلف کيفيت مطابق استانداردهاي ملي و بين المللي داريم. جوشکاران بايد تاييد صلاحيت شده باشند. جوش بايد نفوذ کامل داشته باشد، در سطح و در عمق نبايد داراي عيب باشد و کل فرآيند بايد به شکلي انجام شود که خواص مکانيکي و استحکام جوش در محدوده قابل قبول استانداردها باشد.
انتهاي پيام