احرار: يک عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس گران شدن دارو را بديهي خواند و ادعا کردکه در آينده کمبود و گراني دارو خواهيم داشت لذا بايد دست اندرکاران هر چه سريع تر ورود پيدا کنند.
مسعود پزشکيان ادعا کرد: گران شدن دارو بديهي است و حتي بدتر هم خواهد شد. دليل آن هم تنها اختصاص پيدا نکردن ارز به دارو از بهمن سال گذشته نيست.
وي توضيح داد: نگاهي در دولت درباره دارو وجود دارد که در ظاهر مي گويند ارز ترجيحي براي دارو حذف نشده اما در واقعيت اساسا ارزي اختصاص داده نشده است. از طرف ديگر ارز را حذف کردند و مي گويند ريال به بيمه ها مي دهند تا بتوانند خريداري کنند. با فرض اينکه اين حرف هم درست باشد به نظرم به اين سادگي نيست چون پولي وجود ندارد که بخواهند اختصاص دهند. بودجه بسته شده و درآمدها هم مشخص است پس از کجا مي خواهند ريال پرداخت کنند؟
اين عضو کميسيون بهداشت و درمان در عين حال اظهار کرد: با فرض اينکه پولي پيدا کرده و چاپ کنند و بخواهند به دارو بدهند، مشکل بعدي توليد دارو است. بيش از 95درصد داروها در داخل توليد مي شود اما بايد مواد اوليه آن از خارج بيايد. شرکت هايي که توليدکننده دارو هم هستند بايد ريال داشته باشند تا بتوانند مواد اوليه بخرند اما آنها آنقدر سرمايه ندارند که بتوانند با ارز آزاد مواد اوليه خريداري کرده و توليد کنند. پس مواد اوليه را نمي خرند و نمي توانند هم توليد کنند. حتي اگر قيمت هم بالا رود باز هم قدرت توليد ندارند چون پولي ندارند. نتيجه اينکه کمبود دارو خواهيم داشت، حتي اگر نقدينگي هم باشد مردم نمي توانند يکسري از داروها را پيدا کنند.
پزشکيان با اين پيش بيني که در آينده کمبود دارو و گراني دارو وجود دارد، گفت: دولت مي گويد ارز حذف نشده اما بين گفته و عمل تفاوت وجود دارد. طبق گزارشات رسيده تاکنون ارزهايي که بايد به دارو مي دادند تا مواد اوليه وارد شود، داده نشده است لذا در آينده هم به احتمال زياد مشکلاتي در دارو وجود خواهد داشت.
وي درباره راهکار اين موضوع گفت: بايد از قبل چرخه را درست ديده و براي آن چرخه نظر کارشناسي اعمال کرده و پيش بيني هاي لازم را لحاظ مي کردند. اگر قرار بر حذف ارز دارو بود بايد آنقدر به توليدکنندگان ريال مي دادند که بتوانند مواد اوليه بخرند و بعد جنسشان را فروخته و بعد پول برگردد، اما بانک ها پولي به توليدکنندگان ندادند و از طرفي بيمه ها چنين پولي ندارند و ريالي وجود ندارد و نتيجه همين چرخه مشکلات است.
وي افزود: با وجودي که اکنون دير است اما هر وقت هم براي رفع مشکل شروع کنند بهتر از عدم مداخله است. البته اينکه مداخله مي کنند يا نه بايد از دست اندرکاران پرسيد چون با ما مشورت نميکنند.
منبع: ايسنا