احرار: يک متخصص و فلوشيپ انکولوژي زنان در خصوص دلايل افزايش سرطان دهانه رحم، گفت: سن پايين در اولين رابطه جنسي، وجود شرکاي جنسي متعدد، استعمال دخانيات، وضعيت اجتماعي-اقتصادي پايين و سرکوب سيستم ايمني از جمله عوامل افزايش اين نوع از سرطان در دهههاي اخير است.
نويده حاجي آقائي سعيدي در گفتوگو با ايسنا در خصوص علل بروز سرطان دهانه رحم، اظهار کرد: سرطان دهانه رحم يا همان کانسر سرويکس جزو سرطانهاي شايع زنان است که به ويژه در دهه هاي اخير به دليل افزايش شيوع ويروس پاپيلوما، افزايش پيدا کرده است؛ در واقع ويروس پاپيلوماي انساني HPV شايع ترين عفونت قابل انتقال از طريق روابط جنسي است.
وي با اشاره به افزايش چشمگير سرطان دهانه رحم در بين بانوان، گفت: ميانگين سن شيوع حدود 50 سالگي هست، ولي با توجه به سن پائين ازدواج و شيوع بالاي ويروس در ايران اين بيماري در سنين پائين تر بيشتر ديده ميشود.
حاجي آقائي سعيدي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا افرادي که در سنين پايين ازدواج کردند، بيشتر در معرض خطر هستند، گفت: از زمان ابتلا به انواع پر خطر ويروس تا ايجاد سرطان حدود ??سال طول ميکشد و ضايعه ابتدا به صورت ضايعه پيش سرطاني بوده که در طول زمان به مرحله پيشرفته ميرسد و در اين مرحله قابل درمان و حتي تشخيص زودرس از طريق تست پاپ اسمير هست که شروع آن از 21 سالگي يا3 سال بعد از شروع اولين نزديکي است که با فواصل هر سه سال انجام ميشود.
به گفته وي، افراد با سرکوب سيستم ايمني به خصوص افراد داراي پيوند اعضا يا مبتلا به HIV بيشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند.
اين متخصص و فلوشيب انکولوژي زنان با بيان اينکه اين نوع سرطان به صورت کامل قابل پيشگيري است، اضافه کرد: واکسن پيشگيري کننده اين ويروس واکسن گارداسيل بوده که از 9 تا 26 سال قابليت پيشگيري 100 درصدي دارد که در سه دوز تزريق ميشود.
وي افزود: همچنين براي پيشگيري از سرطان دهانه رحم علاوه بر واکسن، افزايش سيستم ايمني بدن و انجام دوره اي پاپ اسمير و عدم وجود روابط خارج از محدوده، موثر است.
اين متخصص زنان در خصوص درمان و نحوه جراحي اين نوع سرطان گفت: درمان در مراحل اوليه شامل برداشتن رحم و تخمدانها و در مراحل پيشرفته شيمي درماني به همراه راديو تراپي است.
وي متذکر شد: همچين امکان عود بعد از درمان وجود دارد؛ بنابراين بيمار بايد بعد از درمان هر 3 ماه تا 2سال اول و سپس هر 6 ماه در3 سال بعدي و بعد ها به صورت سالانه، توسط پزشک معالج تحت معاينه و بررسي قرار گيرد.
حاجي آقائي سعيدي در خصوص انواع سرطان دهانه رحم، خاطرنشان کرد: 90درصد سرطان دهانه رحم وابسته به HPV بوده که بيشترين انواع آن scc و آدنوکارسينوما هستند.
وي با اشاره به علائم رايج اين نوع سرطان، اظهار کرد: علائم شايع آن خونريزيهاي بعد از نزديکي و بين دو پريود است؛ البته ميتواند با افزايش مقدار و زمان خونريزي پريود و درد هاي لگني نيز خودش را نشان بدهد؛ بر اين اساس معاينه پزشک براي تشخيص بسيار مهم بوده و افراد بايد با هر گونه علائم خونريزي غير طبيعي به پزشک مراجعه کنند.
وي در پايان با اشاره به راهکارهايي براي جلوگيري از اين بيماري، گفت: از نظر روش زندگي تغذيه سالم، عدم مصرف سيگار و داشتن روابط جنسي سالم و در محدوده خانواده، توصيه ميشود.