احرار: شهردار مراغه با اشاره به اينکه نياز به ايجاد پارک فسيل در اين شهر با توجه به شهرت جهاني منطقه فسيلي اين شهرستان احساس ميشود، گفت: طرح ايجاد پارک فسيل به زودي با مشارکت و نظر کارشناسي اداره محيط زيست مطالعه ميشود.
محمد مقتومي روز يکشنبهافزود: اکنون در هيچيک از فضاهاي عمومي اين شهر اثري از نمادهاي مرتبط يا مجسمههاي فسيلهاي چندميليون ساله اين منطقه به چشم نميخورد و براي بهرهگيري از ظرفيت گردشگري اين منطقه بايد از ظرفيت مديريت شهري نيز استفاده شود.
وي اضافه کرد: نبود مجسمه و نمادي از حيوانات بزرگي که فسيل آنها در منطقه مراغه به يادگار مانده، موجب شده است تا ارزش واقعي فسيلها هم به خوبي مشخص نشود و ايجاد پارک فسيل در مراغه به عنوان يک ظرفيت منحصربفرد، اهميت منطقه فسيلي اين شهرستان را بيش از پيش مشخص خواهد کرد.
وي اظهار داشت: شبيهسازي اين حيوانات با نمونه فسيلهاي کشف شده نه تنها براي کودکان و نوجوانان بلکه براي بزرگسالان و ديرينهشناسان نيز جذاب خواهد بود و ميتواند بسياري از گردشگران را به مراغه روانه فسيلهاي هفت تا 9 ميليون ساله از پستانداران اطراف سهند در هر اندازه و شکلي داراي ارزش جهاني است و وقتي با استفاده از اين فسيلها، حيوانات منقرض شدهاي چون ميمون و کرگدن ايراني شبيهسازي شود، جلوههاي زيبايي از ديرينه اين کهنشهر را در ذهن داعي خواهد کرد.
اين در حالي است که اکنون در موزهها فسيل از مراغه تا پاريس، تنها بخشي از جمجمه، فک يا ساير استخوانهاي اين حيوانات به نمايش گذاشته شده است که به طور طبيعي نميتواند به اندازه حيوان شبيهسازي شده جذابيت داشته باشد.
چرا به منطقه فسيلي مراغه بهشت ديرينهشناسان جهان اطلاق ميشود؟
تراکم بالاي فسيل مهرهداران هفت تا ? ميليون ساله، منطقه فسيلي مراغه را به بهشت فسيلشناسان تبديل کرده و دنياي پر رمز و راز حيواناتي چون فيل، زرافه، ببر دندان شمشيري، انواع گاوها، آهو، کرگدن و اسب را پيشروي ديرينهشناسان جهان قرار داده اما در ميان همه اين فسيلها، آثار به جامانده از ميمونها و کرگدنها از اهميت بالايي برخوردار است.
«منطقه فسيلي مراغه» به اذعان کارشناسان جزو پنج منطقه پر اهميت داراي فسيل مهرهداران جهان به شمار ميرود و از نظر ذخيرگاه ديرينهشناسي و مطالعه جغرافياي ديرينه صفحه «اوراسيا» داراي اهميت ويژهاي است تا جايي که با کاوش و استخراج جديد نمونههاي موجود در سايت مراغه، ميتوان به معرفي بيش از پيش ظرفيتهاي جهاني رسيد.
به گفته مسئولان امر و بر اساس تحقيقهاي زمينشناسي و فسيلشناسي، فسيل حيواناتي که از منطقه فسيلي مراغه استخراج شده، به اجداد حيوانات امروزي در آفريقا تعلق دارد و همين موضوع مطالعات ديرينهشناسي در اين کهنشهر جذابتر کرده است تا جايي که مرکز تحقيقات ديرينهشناسي کشور نيز مراغه استقرار دارد.
منطقه فسيلي مراغه در مسيرهاي مهاجرتي پستانداران دوران سوم يعني مسيرهاي مهاجرتي مابين اروپا، آفريقا و آسياي شرقي قرار دارد و گونهزايي جانوران فسيلي (پستانداران) در ميوسن فوقاني نوار آذربايجان به خصوص در سايت مراغه نيز بر اهميت آن افزوده است.
تراکم بالاي قطعات فسيلي در واحد حجم لنزهاي فسيلي، پراکنش وسيع لنزهاي فسيل مهرهدار در مساحت حدود 40nهزار هکتار، تنوع بالاي گونههاي جانوري موجود در لنزهاي حفاري شده و دسترسي نسبتا آسان به لنزهاي فسيل مهرهدار و حفظ شدگي مناسب قطعات فسيلي در سايت مراغه نسبت به ساير سايتهاي فسيل مهرهداران جهان نيز موجب شده است تا بر اهميت آن افزوده شود.
ايرنا