.مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجانشرقي گفت: جنگلهاي ارسباران با همکاري جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان ثبت جهاني ميشود.
به گزارش احرار به نقل از ايرناحمد حمزه زاده روز سه شنبه در گفت وگويي افزود: مراحل اداري و مستندسازي و تهيه مدارک مربوط براي اين کار توسط ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي آماده شده و رايزني هاي لازم با طرف هاي جمهوري آذربايجان براي ارايه اين مستندات به سازمان جهاني يونسکو به انجام رسيده است.
به گفته وي، تفاهمات کامل بين ايران و جمهوري آذربايجان در اين زمينه و به منظور ارايه پرونده مشترک براي ثبت جهاني جنگل هاي ارسباران در فهرست آثار جهاني صورت گرفته است.
حمزه زاده با اشاره به اينکه تاکنون در سه نوبت پرونده ثبت جهاني جنگل هاي ارسباران و ديزمار از سوي جمهوري اسلامي ايران به يونسکو ارسال شده است، اظهار داشت: اما در هر سه نوبت کارشناسان ايراداتي به پرونده داشته و تاکنون ثبت جهاني اين جنگل ها محقق نشده است.
حمزه زاده، دخل و تصرف هاي انساني را يکي از دلايل اصلي و مهم کارشناسان يونسکو براي ثبت نشدن جنگل هاي ارسباران در فهرست آثار جهاني اعلام و اضافه کرد: بر همين اساس اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي در جلسات مختلف کارشناسي، جنگل هاي ديزمار را نيز به مجموعه موردنظر، اضافه و الحاق کرد و با مذاکرات انجام شده با کشور دوست و همسايه جمهوري آذربايجان، موافقت آنها را براي ارسال پرونده مشترک به يونسکو جلب کرديم.
وي گستردگي پرونده مشترک ايران و آذربايجان را مربوط به پارک هيرکاني دانست که تمامي موارد ، مستندات و زمينه سازي هاي آن براي ارايه به يونسکو آماده شده است.
حمزه زاده يادآور شد: طبق برنامه ريزي هاي انجام شده، اين پرونده مهم جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان در تير ماه سال آينده طرح داوري خواهد شد.
به گزارش ايرنا، منطقه جنگلي ديزمار طي مصوبه شماره 349 شوراي عالي محيط زيست به تاريخ 13 مهرماه سال 1390 به وسعت 68هزار و 602هکتار به عنوان منطقه حفاظت شده به مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست پيوست.
منطقه حفاظت شده ديزمار منطقه اي کوهستاني و جنگلي واقع در دهستاني به همين نام از توابع بخش خاروانا است که در حوزه استحفاظي شهرستان هاي خداآفرين، ورزقان و جلفا در شمال استان آذربايجان شرقي قرار دارد.
در اين منطقه 849 گونه گياهي شناسايي شده که ?? گونه آن اندميک (بومي) بوده و به دليل تنوع تيپ اراضي (کوهستاني، کوهپايه اي و تپه اي) و زيستگاه آبي ارس و خشکي و همچنين وضعيت پوشش گياهي موجب تنوع و غناي زيستي در منطقه شده است.
گونه هاي جانوري منطقه حفاظت شده ديزمار نيز حدود 320 گونه با وجود گونه هاي منحصر به فرد نظير سياه خروس و شوکا به ثبت رسيده است و ساير جانوران اين منطقه شامل کل و بز وحشي، گراز، خرس قهوه اي، سياه گوش، گربه وحشي، گربه جنگلي، پلنگ، روباه، شغال و گرگ و از پرندگان سياه خروس قفقازي، کبک، کبک دري، دراج و قرقاول ارسباران مي باشند