مديرکل ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي از ثبت «مهارت پخت نان اسکو» در فهرست ميراث ناملموس آثار ملي کشور خبر داد و گفت: نان اسکو مرغوبترين نان سنتي موجود در کشور است که در شهرستان اسکو توليد و پخت ميشود.
به گزارش احرارنيوز تراب محمدي صبح اظهار کرد: پخت اين نان از زمانهاي قديم در شهرستان اسکو رايج بوده و اغلب از آرد گندم و جو مرغوب منطقه تهيه و توليد ميشود.
وي با بيان اينکه بسياري از مردم، اسکو را با نانش ميشناسند، اظهار داشت: يکي از سوغات و جاذبههاي فرهنگي شهرستان اسکو همين نان سنتي است که ثبت ملي آن تاثير به سزايي در تکميل شناسنامه فرهنگي اين شهرستان خواهد داشت.
محمدي خاطرنشان کرد: با وجود تغييرات روز افزون و صنعتي شدن توليد نان، تهيه نان سنتي اسکو همچنان با شيوه سنتي و بومي صورت ميگيرد که به آن انحصار ويژهاي بخشيده است.
اين مقام مسئول، برخورداري از کيفيت مطلوب را دليل علاقه مردم ساير مناطق استان و کشور به مصرف نان اسکو دانست و گفت: در حال حاضر اين نان زينت بخش سفره بسياري از مردم اين استان شده و در سبد غذايي آنها قرار گرفته است.
محمدي با اشاره به اينکه تقاضاي بالا موجب رواج توليد و پخت اين نان در اکثر شهرها و روستاهاي تابعه شهرستان اسکو شده است، افزود: نان اسکو در اغلب شهرهاي بزرگ با نام تجاري اسکو عرضه شده و اقتصاد بسياري از خانواده هاي اين شهرستان را بهبود بخشيده است.
وي با تاکيد بر اينکه بخش زيادي از نيروي انساني و نيروي کار اسکو در توليد نان سنتي نقش آفريني ميکنند، تصريح کرد: يکي از مهمترين سوغات اسکو همين نان سنتي است که از اقلام صادراتي اين شهرستان نيز به شمار ميرود.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان خاطرنشان کرد: نان اسکو علاوه بر مصرف روزانه در بين خانوادهها، در آئينهاي اجتماعي، جشن، شادي، سوگ و عزا نيز به کار برده ميشود.
محمدي با اشاره به ارزشهاي شاخص اين نان سنتي، يادآور شد: شيوه و مهارت خاص پخت، کارگاهي بودن پخت، کيفيت بالا، اشتهار مطلوب، مقبوليت، ماندگاري، يکدست، يکرنگ و يکنواخت بودن نان سنتي اسکو را محصولي ويژه و مقبول کرده است.
يادآور مي شود، تنور نان سنتي اسکو از نوع افقي بوده و کف آن به وسيله آجرهاي مربعي شکل مفرش گرديده است. به دليل نازکي خمير پخت نان اسکو سريع صورت گرفته و نانهاي پخته شده به کمک دو چوب باريک از تنور بيرون آورده ميشوند. بافت نان لواش اسکو نسبتا يکنواخت و اندازه آن به طول 70 تا 80 سانتي متر و عرض 40 سانتيمتر ميرسد.
نان اسکو حالت خشک دارد و به مدت سه ماه و حتي بيشتر قابل نگهداري است که در موقع مصرف با اضافه کردن مقداري آب ميتوان آن را مرطوب و آماده مصرف کرد. ضايعات اين نوع نان در حد صفر بوده و طعم خوشايندي دارد..