احرار: حتي پس از اوميکرون خفيف نيز ممکن است فرد دچار علايم کوويد طولاني شود. احساس خستگي، تنگي نفس، اضطراب، سردرد و اختلال مه مغزي که باعث فراموشي، پريشاني فکر و عدم تمرکز ميشود از جمله متداول ترين علايم کوويد طولاني به شمار مي روند.
تحقيقات پزشکي و تحقيقات مستند از بيماراني که تجربه کرونا را داشته اند، بر اين نکته تاکيد دارد که اميکرون مي تواند اثرات طولاني مدت تري بر بدن بيمار به جاي بگذارد که حتي پس از بهبودي کامل و خروج از مرحله ناقل بودن نيز ادامه دارند.
در اوايل همه گيري کرونا طي يک مطلب به معرفي کامل سندرم پسا کرونا و جزئيات آن پرداختيم که در اين لينک قابل دسترسي است. در مطلب حاضر نيز تلاش داريم تا در ساده ترين شکل ممکن به يکي از مهمترين مشکلات بيماراني که اوميکرون را تجربه کرده اند، بپردازيم. با گروه سلامت عصر ايران همراه باشيد:
بسياري از بهبود يافتگان با شکايت از سرفه مزمن و خستگي يا احساس ضعف عمومي بدن به پزشک مراجعه مي کنند.
معمولا کوويد طولاني به فاصله چندين هفته پس از ابتلا به کوويد-19 تشخيص داده ميشود. يعني همان زماني که بيمار با وجود تجربه نشانه هاي بهبودي، همچنان برخي از علائم اين بيماري را نشان مي دهد.
احساس خستگي، تنگي نفس، اضطراب، سردرد و اختلال مه مغزي که باعث فراموشي، پريشاني فکر و عدم تمرکز ميشود از جمله متداول ترين علايم کوويد طولاني به شمار مي روند. احتمال ابتلا به کوويد طولاني ميان بيماران بستري شده در بيمارستان بيشتر است. با اين حال تحقيقات مختلف نشان داده اند که حتي پس از اميکرون خفيف نيز ممکن است فرد دچار علايم کوويد طولاني شود.
اما در صورت تظاهر نشانه هاي کوويد طولاني به خصوص ضعف عمومي بدن، چه راهکارهايي پيش روي ما وجود دارد؟ آيا مي دانيد تعريف علمي خستگي چيست و چه چيزي به دنبال ابتلاي به اوميکرون سبب آن مي شود؟
خستگي چيست؟
همه ما با احساس خستگي پس از ورزش و يا يک دوره تمرکز روي فعاليتي مهم آشنا هستيم. با اين حال گاهي اوقات خستگي به گونه اي تظاهر مي يابد که گويي به هيچ عنوان طبيعي به نظر نمي رسد.
با وجود استراحت و خواب مطلوب ، احساس خستگي به دنبال محدودترين سطح فعاليت نيز رخ مي دهد، طولاني مي شود و فعاليت معمول فرد را تحت تاثير قرار مي دهد. اين موضوع ممکن است باعث بي حوصلگي شده و تمرکز و يادآوري خاطرات را هم دشوار کند.
خستگي پس از عفونت هاي ويروسي مانند کوويد-19 و به خصوص سويه اميکرون بسيار شايع است و به طور معمول پس از 2 الي 3 هفته برطرف مي شود. با اين حال در برخي افراد چنين عوارضي ممکن است هفته ها يا ماه ها به قوت خود باقي بماند.
علت خستگي پس از اميکرون چيست؟
اصلي ترين علل مربوط به خستگي طولاني مدت به دنبال ابتلا به سويه اميکرون و يا ديگر سويه هاي کوويد-19 شامل دو مورد زير مي شود:
- پاسخ مداوم به ويروس کرونا از جانب سيستم ايمني بدن حتي در صورتي که عفونت بهتر شده باشد.
- تاثيري که يک بيماري جدي مي تواند بر سلول هاي بدن داشته باشد. براي نمونه خستگي ناشي از ذات الريه ممکن است تا 6 ماه نيز ادامه داشته باشد.
با اين حال در شماري از افراد يک سري فاکتورها به تشديد احساس خستگي و ضعف عمومي منجر مي شوند و دوره زماني آن را طولاني تر مي کنند. مواردي مانند: سطوح پايين فعاليت بدني، برنامه روزانه آشفته، الگوي خواب نامناسب، کار سخت، مسئوليت هاي مراقبتي، خلق و خوي ناپايدار، اضطراب و استرس همگي مي توانند احساس خستگي را بدتر کنند.
با خستگي مزمن ناشي از اميکرون چه کنيم؟
- بدانيد که اين خستگي کاملا واقعي است و با خود مهربان باشيد
براي خانواده، دوستان و همکاران خود در محل کار تأثير خستگي مزمن اين بيماري را توضيح دهيد. از آنجايي که احساس ضعف مشکلي نامرئي است، گاهي اوقات به درستي درک نمي شود و تا زماني که خود فرد آن را تجربه نکند، درک تأثير حقيقي خستگي و اينکه چقدر مي تواند ناتوان کننده باشد بسيار دشوار است.
- الگوي خواب خود را اصلاح کنيد
اگر الگوي خوابتان مختل شود، احساس خستگي به طور قابل ملاحظه اي تشديد مي شود. سعي کنيد به موقع و به اندازه بخوابيد. چرت کوتاه روزانه در حوالي ظهر نيز بسيار کمک کننده است.
حتي ممکن است پزشک تان داروهاي مرتبط با تنظيم خواب هم براي شما تجويز کند. دقت کنيد که اين داروها رو صرفا در چارجوب زماني دستور پزشک مصرف کنيد زيرا استفاده سرخود از داروهاي خواب، مي تواند منجر به وابستگي دارويي و عوارض ديگر شود.
- تکنيک هاي تمدد اعصاب را امتحان کنيد
اين تکنيک ها مي توانند به رفع خستگي کمک کنند زيرا نه تنها الگوي خواب خوب را تقويت مي کنند، بلکه مي توانند در زمينه کاهش استرس نيز مفيد باشند.
سعي کنيد تکنيک هايي مانند مديتيشن آگاهانه، رايحه درماني، يوگا، تاي چي و ساير فعاليت هايي که برايتان آرامش بخش هستند را امتحان کنيد.
اگر هيچ کدام از اين ها را بلد نيستيد، راحت بنشينيد، چشمان تان را ببنديد و آرام و عميق نفس بکشيد و در تما مدتي که نفس مي کشيد، فکرتان روي تنفس تان و مسيري که هوا از بيني تا انتهاي ريه طي مي کند و بر مي گردد باشد. هر روز چند دقيقه اين کار را انجام دهيد.
- برنامه ريزي، اولويت بندي و همکاري
هر روز را از قبل برنامه ريزي کنيد تا آنچه را که واقعا ضروري است انجام داده و مابقي کارها را در صورت امکان به ديگران واگذار کنيد. در واقع بايد تا زمان بهبودي کامل يک روال منظم بسازيد و از فعاليت شديد اجتناب کنيد.
همچنين مي توانيد تصميم بگيريد که کداميک از فعاليت هايي که قرار است انجام بدهيد برايتان اهميت بيشتري دارند. اگر کار بسيار مهمي وجود دارد، آن را زماني انجام دهيد که بيشترين سطح انرژي را داريد.
به روش هايي فکر کنيد که مي توانيد از طريق در آنها در مصرف انرژي صرفه جويي کنيد. به عنوان مثال خريد آنلاين به جاي مراجعه حضوري به سوپرمارکت يا آشپزي در روزهاي آخر هفته براي کل هفته آينده زماني که مشغله زيادي داريد.
کلا زياد خودتان را خسته نکنيد و به بدن تان اجازه ريکاوري بدهيد.
- فعاليت منظم و حساب شده داشته باشيد
در عين حال، يکي از روش هاي بالا نگه داشتن سطح انرژي، حفظ فعاليت روزانه است. سعي کنيد ميزان فعاليت بدني روزانه خود را به آرامي افزايش دهيد و آرام آرام به حاات عادي برگرديد.
- تغذيه خود را سالم کنيد
يک رژيم غذايي سالم مي تواند بسيار کمک کننده باشد و عوارض کوويد طولاني مدت را محدود کند. يک دستور غذايي براي اين کار، پختن گوشت و استخوان بلدرچين و سپس ميکس کردن آنها با هم است. بعد از اين مرحله مي توانيد آن را از صافي رد کنيد و با افزودن فلفل و نمک ميل کنيد.
مصرف عسل نيز مي تواند به بازگشت انرژي تان کمک کند. همچنين آب ميوه طبيعي و نيز آب، فراوان بنوشيد.
- مصرف داروهاي تقويتي
برخي پزشکان به بيماران خود سرم، ويتامين هاي گروه ب و نيز ويتامين سي و ... است؛ تجويز مي کنند. با مشورت پزشک تان از اين داروها نيز مي توانيد استفاده کنيد.