احرار: مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجانشرقي گفت: در سال جاري تعداد ??? نفر از مجرمان حوزه ميراث فرهنگي در اين استان دستگير و به مراجع قضائي معرفي شدند.
احمد حمزه زاده روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا، افزود: تجاوز به حريم مواريث فرهنگي و بناهاي تاريخي و قاچاق اشياي ميراثي از جرم هايي است که طي سال هاي اخير در سطح آذربايجان شرقي، شيوع پيدا کرده و قانون براي افرادي که دست به چنين کارهايي مي زنند، مجازات سنگيني وضع کرده است و ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان نيز با شناسايي و دستگيري متخلفان ضمن شکايت، آنها را به مراجع قانوني معرفي مي کند.
به گفته وي از مجرمان دستگير شده حوزه ميراث در سال جاري افزون بر 300 قلم اشياي تاريخي کشف و ضبط شده است.
حمزه زاده با بيان اينکه اموال و بناهاي تاريخي جزو دارايي هاي ملي است، اظهار داشت: هنگامي که کسي در محدوده بناهاي تاريخي دست به ساخت و ساز و تغيير ساختمان بزند و باعث شود که آثار تاريخي فرهنگي دچار آسيب شوند، تخريب اموال تاريخي فرهنگي صورت مي گيرد و بر همين مبنا ساخت و سازهايي که براي بناهاي تاريخي انجام مي شود، بايد تحت نظر و مجوز سازمان ميراث فرهنگي باشند.
وي ادامه داد: اموال تاريخي فقط شامل بناهاي تاريخي که داراي قدمت بالايي هستند و يا ساختمان هايي که ارزش تاريخي دارند نمي شود، بلکه آثاري مانند مجسمه هاي تاريخي، سکه ها، اشياي تاريخي، مقبره هاي تاريخي، ستون هاي تاريخي و کتيبه ها و سنگ نبشته هاي تاريخي را نيز در بر مي گيرد که متاسفانه افراد با توجه به سودآوري، با تخريب و يا قاچاق اين اموال منفعت هاي زيادي به دست مي آورند.
حمزه زاده از افزايش چشم گير قاچاق، تخريب و حفاري هاي غيرمجاز طي سال هاي اخير در آذربايجان شرقي، يادآور شد: يکي از دلايل اصلي و مهم اين نوع اقدامات مجرمانه مربوط به شرايط اقتصادي جامعه و وضعيت معيشتي خانوارهاست.
وي اضافه کرد: بر همين اساس و طبق آمارهاي موجود با افزايش بيکاري و فشارهاي اقتصادي به همان ميزان تعداد جرايم حوزه ميراث فرهنگي به ويژه در بخش حفاري هاي غيرمجاز در محوطه هاي آثار و ابنيه هاي تاريخي افزايش چشم گيري دارد.
حمزه زاده جلوگيري از جرايم ميراثي را از دغدغه هاي محوري ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي برشمرد و گفت: براي تحقق اين امر به شدت نيازمند فرهنگي سازي در جامعه هستيم و اين موضوع تنها با همراهي و همکاري رسانه هاي گروهي حاصل مي شود.
وي با تاکيد بر اينکه خبرنگاران و رسانه هاي جمعي همراهان واقعي و هميشگي ميراث فرهنگي در حوزه مبارزه با جرايم است، يادآور شد: با توجه به کمبودهاي مربوط به نيروي انساني در حوزه گشت هاي بازرسي ميراث فرهنگي و وسعت گسترده و وجود صدها اثر و ابنيه تاريخي با پراکندگي جغرافيايي در آذربايجان شرقي، بدون کمک رسانه ها و آحاد مردم ميراث دوست، موفقيت در اين عرصه بسيار سخت خواهد بود.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي، ايجاد و راه اندازي تشکل مردمي «ميراث بانان» را يکي از برنامه هاي مهم اين مجموعه براي حراست و حفاظت از آثار و ابنيه هاي تاريخي استان عنوان کرد و گفت: اين افراد در حقيقت بازوان پرتوان يگان حفاظت ميراث فرهنگي هستند.
با داشتن چهار هزار اثر، ابنيه و اماکن تاريخي و باستاني که تاکنون ? هزار مورد آنها ثبت ملي شده است، جزو استان هاي طراز اول حوزه ميراث فرهنگي کشور به شمار مي رود.