احرار: استفاده از سامانه به معناي اجبار واکسيناسيون نيست؛ بلکه معناي آن اين است که در صورت عدم تزريق واکسن، خدمتي به فرد ارائه نميشود و چون او ممکن است عامل بيماري باشد برايش محدوديت جدي ايجاد ميشود.
عضو کميته علمي ستاد ملي مقابله با کرونا با تشريح نوع عملکرد سامانه کنترل و مديريت هوشمند کرونا، در عين حال از اعمال محدوديت جدي بر واکسن گريزها خبر داد و گفت: افرادي که واکسن نزنند قوانين جدي شامل حالشان خواهد شد؛ چراکه واکسن اکنون در دسترس است و همه بايد واکسن بزنند.
دکتر مصطفي قانعي در گفتوگو با ايسنا، درباره طرح کنترل و مديريت هوشمند کرونا، گفت: هدف هوشمندسازي قرنطينه کرونا اين است که به جاي آنکه کليه کسب و کارها پس از بروز همهگيري کرونا تعطيل شود، فقط کساني که ناقل بيماري هستند يا واکسن نزدند، محدود شوند. از اين جهت چنين امکاني تاکنون فراهم نبوده است اما از دو سال گذشته معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري از شرکتهاي دانشبنيان حمايت کرد و اين شرکتها نيز زيرساخت خوبي فراهم کردند و امور آن را با وزارت کشور پيش بردند و موفق شدند که هفته گذشته مصوبه ستاد ملي کرونا را در اين زمينه اخذ کنند.
اعمال محدوديت براي واکسن گريزها
وي افزود: موضوعيت اين طرح اين است که با اين شيوه کسب و کارها بازگشايي ميشوند و ديگر براي افرادي که ناقل بيماري نباشند و واکسن هم تزريق کرده باشند، محدوديتي اعمال نخواهد شد و بر اين اساس بر جمعيتي محدوديت اعمال ميشود که واکسن نزدند و يا ناقل بيماري هستند. بنابراين ساير افراد کسب و کارشان برقرار است و اگر ميخواهند تردد يا سفر داشته باشند اين اقدام برايشان تسهيل ميشود.
نحوه مديريت هوشمند کرونا
قانعي ادامه داد: اصل کار در ابتدا با کيتهاي تشخيصي سريع انجام ميشود و بخش خصوصي، ادارات و نهادها خودشان متقبل پرداخت هزينه انجام تستها ميشوند تا اين موضوع متوجه خسارت تعطيلي کسب و کار يا ادارات نشوند. انجام تست براي مشاغل مختلف مشمول دستورالعملهاي مختلف ميشود و وزارت بهداشت بر اساس ميزان خطر گروه شغلي در تماس با مردم تعيين ميکند که با چه توالي بايد تست گرفته شود، پس از آن اطلاعات وارد سامانه شده و به شکل هوشمند کنترل ميشود.
تستهاي دوره اي براي واکسن زدهها
وي با تاکيد بر اينکه افرادي که واکسن نزدند مشمول محدوديتهاي جدي خواهند شد، تصريح کرد: موضوع ياد شده و اخذ تست سريع دورهاي درباره واکسن زدهها است. تزريق واکسن کف عملکرد سامانه است. کساني که واکسن تزريق کردند به شکل توالي تست ميشوند تا در صورت ابتلا، بيماري را منتقل نکنند. البته فکر ميکنم درمورد کارمندان دولت تصميمات گرفته شده است و کسي نميتواند کارمند دولت باشد و واکسن نزده باشد.
قانعي تاکيد کرد: سامانه مذکور براي هوشمند کردن مديريت کرونا است که از تزريق واکسن افراد، اخذ تست، شغل و... آنها مطلع است و سبب تسهيل مديريت ميشود. بنابراين کساني تست خواهند داد که واکسن زده باشند و افرادي که واکسن نزنند قوانين جدي شامل حالشان خواهد شد چون واکسن اکنون در دسترس است و همه بايد واکسن بزنند.
جريمه سنگين براي نقض قرنطينه از سوي واکسن گريزها
او درباره رصد کردن سفرها و مسافران پس از آغاز به کار سامانه هوشمند مديريت کرونا نيز بيان کرد: اطلاعات هرکسي که واکسن دريافت کرده است (کدملي و خودرو) در سامانه موجود است؛ بنابراين زماني که خودرو از مقابل دوربين عبور ميکند مشمول جريمه نميشود؛ اما براي کسي که واکسن نزده است جريمههاي سنگيني قائل ميشويم.
اجراي آزمايشي قرنطينه هوشمند در قزوين
وي گفت: البته ميزان جريمه و نوع محدوديتها تدريجا توسط دولت اعلام خواهد شد، اما فعلا ستاد ملي کرونا با اجراي آزمايشي طرح در استان قزوين موافقت کرده است و بايد طي يک تا دو ماه آينده نتايج منتشر شود تا تصميم به کشوري کردن آن بگيريم. ان شاءلله از يک تا دو هفته ديگر با دستور وزير کشور طرح در استان مذکور اجرايي ميشود.
قانعي درباره چگونگي آغاز به کار بنگاههاي اقتصادي نيز تصريح کرد: بنگاه اقتصادي اطلاعات خود را در سامانهاي که آدرس آن متعاقبا اعلام خواهد شد ثبت ميکند و سپس شرکتهاي دانش بنياني که تست تشخيص سريع ميگيرند، به اين بنگاه مراجعه ميکنند و در فواصلي که وزارت بهداشت بنابر پارامترهاي مختلف تعيين ميکند، از کارکنان تست کرونا ميگيرند و اطلاعات را وارد سامانه ميکنند و بر اين مبنا و توالي کار انجام ميشود.
او ادامه داد: استفاده از سامانه به معناي اجبار واکسيناسيون نيست؛ بلکه معناي آن اين است که در صورت عدم تزريق واکسن، خدمتي به فرد ارائه نميشود و چون او ممکن است عامل بيماري باشد برايش محدوديت جدي ايجاد ميشود.
قانعي متذکر شد: مخالفان واکسيناسيون اگر به علم و کارشناسي معتقد هستند که بايد ببينند پزشکان که خود مطلع هستند، واکسن زدند و اگر به رهبران ديني نگاه ميکنند که خب مقام معظم رهبري هم واکسن زدند و ادلهاي براي مخالفت با واکسن از نظر علمي و ديني وجود ندارد.