با اعلام اسامي نهايي نامزدهاي شوراهاي اسلامي شهر و روستا در آذربايجان شرقي، رقابت براي عضويت در اين نهاد مدني وارد مرحله تبليغات شده است و کلانشهر تبريز با داشتن افزون بر 450داوطلب يکي از شهرهاي مهم ايران در اين عرصه به شمار مي رود.
ا، در حالي که سه روز از آغاز تبليغات رسمي شوراهاي اسلامي شهر و روستا سپري شده است، گزارشات ميداني حاکي است که اين عرصه بر خلاف دوره هاي گذشته از تبليغات محيطي و حقيقي به سمت تبليغات در فضاي مجازي در آذربايجان شرقي، سوق پيدا کرده است.
شوراهاي اسلامي شهر به عنوان يک پارلمان محلي، نقش بسزايي در تصميم گيري هاي شهري به ويژه در کلانشهرها دارند و در واقع نماد دموکراسي و يکي از مولفههاي جامعه مدني است که در زمان دولت اصلاحات پايهگذاري و فعاليت قانون مند اين نهاد آغاز شد.
تجارب و بررسي هاي انجام شده در مورد فعاليت پنج دوره شوراهاي شهر در مديريت شهري نشان دهنده اين امر است که از نظر افکار عمومي کارکرد و عملکرد شوراها تاکنون در حد انتظار نبوده و اين نهادهاي مردمي نتوانسته اند با تمام توان خود وارد عمل شوند.
کارشناسان معتقدند بازداشت و دستگيري شهرداران و اعضاي شوراي شهر شهرهاي متعدد از جمله تبريز به اتهام فساد مالي و ارتشا، نه تنها منجر به لکهدار شدن وجاهت، اعتبار و اعتماد اين ساختار خدمترساني در اذهان عموم مردم شد بلکه هزينهاي را نيز در حوزه اعتماد عمومي وارد کرده است.
شايد يکي از اين دلايل ناتواني و ناکارآمدي نهاد شوراها، مربوط به انتخاب نادرست و نابجاي اعضاي آن از سوي مردم باشد که اغلب بيشتر متاثر از تبليغاتي بود که نامزدهاي اين نهاد انجام داده و موجب شدند تا راي دهندگان با کمترين شناخت به افراد مشهور و چهره راي دهند، غافل از اينکه اين افراد، اگرچه در رشته هاي خود داراي تخصص هستند، اما در بسياري از موارد در مديريت شهري و محلي ناتوان هستند.
بايد توجه داشت که شهرها براي اداره، نياز به همه تخصص ها در عرصه هاي مختلف فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي، عمراني و ورزشي دارند تا با بهره گيري از دانش و تجربه مديريتي که در اين خصوص دارند، بتوانند بهترين تصميم ها را بگيرند و بدانند اعتبارات تخصيص يافته را در حوزه هاي مورد نياز شهروندان خرج کنند.
بر همين اساس لازم است مردم در شهرهاي مختلف از جمله تبريز به دور از مسايل قوميتي، قبيله اي،رانتي و چهره بودن افراد، بيشتر به توانمندي و دانش آنها در عرصه هاي مختلف مديريت شهري محلي راي دهند.
با توجه به اينکه کلانشهر تبريز يکي از شهرهاي مهم ايران به لحاظ تعداد اعضاء و تعدد نامزدهاي انتخاباتي است، به طور طبيعي تبليغات اين افراد نيز از تنوع و فراواني بيشتري نسبت به ساير شهرهاي آذربايجان شرقي و کشور برخوردار مي باشد، اما تاکنون که سه روز از شروع تبليغات رسمي گذشته است، ان گونه که بايد شاهد رونق گيري تبليغات شهري و محيطي نيستيم.
هرچند شهرداري تبريز با اتخاذ تمهيدات لازم براي تبليغات نامزدهاي شوراي اسلامي شهر با نصب بيلبوردها، تابلوها و تعيين محل هاي نصب تصاوير نامزدها از هفته گذشته وارد عرصه تبليغات شده است، اما مشاهدات خبرنگار ايرنا نشان مي دهد که طي اين مدت تنها تعداد بسيار اندکي از نامزدها اقدام به تبليغات خود کرده و در پاره اي از نقاط شهر به ويژه مناطق مرفه نشين تابلوهاي در نظر گرفته شده خالي از تصاوير و تبليغات محيطي است.
بر همين اساس بيشتر ستادهاي تبليغاتي و به تبع آن فعاليت محيطي مربوط به چهره هاي شناخته شده و نامزدهايي است که در دوره هاي گذشته شوراهاي سابقه عضويت در اين نهاد را داشته اند که البته در اين زمينه نيز به دليل شرايط خاص کرونايي حاکم بر کشور، استقبال چنداني از سوي مردم براي حضور در اين ستادها و برگزاري نشست هاي مختلف ديده نمي شود.
اما شرايط و داستان فضاي مجازي نسبت به فضاي حقيقي تبليغات شوراي اسلامي شهر تبريز متقاوت تر است به گونه اي که از مدت ها قبل و حتي پيش از شروع زمان تبليغات رسمي که از ?? خرداد کليد خورد، تبليغات نامزدها در اين محيط رونق گرفته و در حال حاضر بسياري از نامزدها به دليل شرايط کرونايي و نيز هزينه هاي پايين تر حضور و تبليغ در شبکه هاي اجتماعي، بيشتر تمرکز خود را بر روي فضاي مجازي استوار کرده اند.
بر همين اساس در حالي که تبليغات محيطي اغلب توسط نامزدهاي متمول و داراي سابقه عضويت در شورا قرق شده است، تبليغات در فضاي مجازي توسط نامزدهاي غيرمشهور، جوان و کم برخوردار به لحاظ مالي مشاهده مي شود که با نزديک تر شدن به زمان برگزاري انتخابات اين نوع تبليغات رونق بيشتري به خود مي گيرد.
شرايط خاص کرونايي و ممنوعيت هر گونه تجمع در ستادهاي انتخاباتي، باعث شده است حتي تعدادي از نامزدها که قصد راه اندازي ستاد داشتند از اين کار منصرف شده و حتي گزارشاتي مبني بر تعطيلي تعدادي از ستادها نيز به گوش مي رسد.
بر اساس اعلام فرمانداري تبريز تعداد 700 شعبه اخذ راي براي شوراي اسلامي در اين کلانشهر تدارک ديده شده است که به صورت تمام الکترونيک خواهد بود و تعداد يکهزار و 840 دستگاه الکترونيکي و سه هزار و 586 دستگاه احراز هويت براي اين دوره از انتخابات در نظر گرفته شده است.
يحيي مرتضايي
ايرنا