احرار: مسئول مرکز پايش پيش نشانگرهاي زلزله دانشگاه تبريز با اشاره به اينکه گسل تبريز از نظر علمي فعال است و هر سال زلزلههايي در حدود 3 تا 4.8 ريشتري را تجربه ميکند، بر لزوم اقدامات جدي براي جلويگري از بلندمرتبه سازي در آن تاکيد کرد.
علي زماني روز شنبه در يک گفت و گوي خبري با بيان اينکه بايد از بلند مرتبه سازي به طور جدي در تبريز جلوگيري شود، افزود: گسل تبريز حداقل 12 زلزله بزرگ تاريخي ثبت شده در اسناد تاريخي دارد که نصف تا کل شهر تبريز در پي آنها ويران شده و البته برخي اسناد با برخي شبهات نيز همراه است؛ از اين رو بايد ساخت و سازها با نظارت و کنترل کامل انجام گيرد.
وي ادامه داد: زلزلههاي بزرگ گسل تبريز با دوره بازگشت دوگانه حدود 270 سال و حدود 80 سال است. زلزلههاي کوچک اگر پيش لرز نباشند، تخليه کننده انرژي نيز هستند و آخرين زلزله گسل تبريز، مربوط به زلزله 1337 سلماس است. با اين فرض فعلا در دوره آماري مناسبي هستيم که زلزله بزرگي روي ندهد.
زماني افزود: با اين حال، احتمال رويداد زلزله در کل دوره آماري وجود دارد؛ بنابراين بهترين راه حل، داشتن سيستمهاي پيش نشانگر زلزله است تا پيش از وقوع آن باخبر شويم.
عضو هيئت علمي دانشگاه تبريز با بيان اينکه خطر امواج لرزهاي به دليل فاصله صفر از گسل در کل شهر چيزي کمتر از روي گسل نيست خاطرنشان کرد: زلزله 4.2 ريشتري اخير در تبريز نيز با توجه به رويدادهاي ثبت شده و با لحاظ خطاي تعيين مکان، اگر فرض شود مکانش به طور صحيح مکان يابي شده در محل تقاطع گسل تبريز و گسل مورب آن در غرب تبريز يعني گسل کمورچاي به وقوع پيوسته است.
وي افزود: اين گسل يکي از گسلهاي عمده متقاطع با گسل تبريز است و بررسي مهاجرت ريز لرزههاي گسل تبريز در پنج سال گذشته نشان ميدهد که زلزلهها از شرق به غرب و با عمق کم و بزرگي در حد 5 ريشتر در حال مهاجرت هستند
مسئول مرکز پايش پيش نشانگرهاي زلزله دانشگاه تبريز گفت: در حدود دو سال آينده احتمال دارد در محدوده صوفيان و بعد از آن مرند و سپس سلماس زلزلههايي با اين ريشترها رخ دهد.
کلان شهر تبريز بامداد سه شنبه هفته قبل شاهد وقوع زمين لرزه اي به شدت 4.2 ريشتر بود که خوشبختانه تلفات جاني و مالي نداشت، اما با 9 پس لرزه همراه بود.