1400/03/05 - 9 : 4
کد خبر: 21750
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تبريز:
سن مصرف دخانيات کشور به 13 سال رسيد/قبح مصرف قليان در ايران از بين رفته است
احرار: معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تبريز بيان کرد: بر اساس آمارها، سن مصرف دخانيات و قليان در کشور به 13 سال رسيده است.

عباسعلي درستي در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به مضرات مصرف دخانيات، اظهار کرد: دخانيات نيمي از مصرف کنندگان خود را مي کشد زيرا از مواد کاملا سمي تشکيل يافته است. اين مواد هم‌چنين باعث پيري زودرس مي‌شوند و حتي احتمال خطر مرگ افراد سيگاري در اثر بيماري کوويد 19 نيز بالا است.

وي با بيان اين‌که  تغيير شکل استفاده از ماده دخانيات، به منزله ترک آن نيست، افزود: استفاده بيشتر از سيگار موجب زردي دندان‌ها و بيماري لثه مي‌شود و حتي سريعترين راه هدردادن پول است در حالي که تنها ترک کردن دو هفته‌اي آن مي‌تواند عملکرد ريه‌ها بهبود ‌بخشد و در مقابله با ابتلا به بيماري کرونا کارساز باشد.

وي با بيان اين‌که ته سيگارها جزو شايع ترين زباله‌هاي دورريز در سطح جهان هستند، افزود: ترک دخانيات، زندگي افراد و به خصوص اطرافيان را از عوارض دودهاي مضر نجات مي‌دهد و بهبود مي‌بخشد.

برخي باورهاي اشتباه درباره سيگار

درستي با اشاره به برخي باورهاي اشتباه در خصوص سيگارهاي کم قير، گفت: چيزي به نام سيگار بي خطر وجود ندارد و سيگارهاي کم قير نيز به اندازه ساير سيگارها مضر هستند. اگرچه سيگارهاي کم قير در يک مدت زمان طولاني، کمتر به ريه‌هاي افراد آسيب مي رسانند، اما قطعا افرادي که از اين نوع سيگارها استفاده مي‌کنند، پف‌هاي عميق تر و با تعداد دفعات بيشتري مي‌کشند.

وي در خصوص ميزان خطر سيگارهاي دست ساز، ادامه داد: مواد دخاني که مصرف کننده خود آن را آماده مي‌کند يا مواد دخاني رولي، حاوي بسياري از مواد شيمايي مشابه سيگارهاي توليد شده در کارخانه هستند. تحقيقات نشان مي‌دهد که مواد دخاني دست ساز حداقل به اندازه سيگارهاي توليد شده در کارخانه و يا احتمالا بيشتر از آن، خطر دارند چون مصرف کنندگان سيگارهاي دست ساز تمايل دارند تا سيگارهايي با مقدار قير و نيکوتين بالا توليد کنند.

وي در خصوص باور غلط افراد سيگاري مبني بر اين‌که کاهش تعداد سيگار مي‌تواند خطرات سلامتي را کاهش دهد، گفت: هيچ سطح امني براي مصرف سيگار وجود ندارد. وقتي اشخاص سعي مي‌کنند تا با کاهش تعداد سيگارهاي مصرفي، عادت سيگار کشيدن خود را کم خطرتر کنند، معمولا شرايط را براي خود سخت مي‌کنند و سپس سريعا به عادت قبلي خود باز مي‌گردند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تبريز متذکر شد: فقط سه نخ سيگار در روز مي‌تواند باعث بيماري قلبي کشنده شود، به خصوص که زنان بيشتر در معرض اين نوع خطرات قرار دارند.

وي افزود: هرکسي که مواد دخاني استعمال مي‌کند در معرض خطرات سلامتي استعمال دخانيات قرار دارد. تمامي گروه‌هاي سني از پيامدهاي کوتاه مدت استعمال دخانيات از جمله کاهش عملکرد ريه، تنگي نفس، سرفه و خستگي سريع در حين ورزش رنج مي‌برند. سيگار کشيدن هم‌چنين قدرت بويايي و چشايي را کاهش داده و باعث پيري زودرس پوست مي‌شود.

چگونه اعتماد بنفس خود را براي ترک سيگار بالا ببريم؟

وي در خصوص نحوه ترک سيگار، اظهار کرد: بسياري از سيگاري‌ها از ترک سيگار مي‌ترسند زيرا فکر مي‌کنند که چون در گذشته سعي در ترک آن داشتند و موفق نبودند در نتيجه اين کار بسيار سخت است و نمي‌توانند بر علائم ترک غلبه کنند، در حالي که مي‌توان با تقويت اعتماد بنفس خود اقدام به ترک هميشگي آن کرد.

درستي افزود: در گام اول بايد تلاش کرد که سيگار کشيدن را به مرور ترک کرد، به طوري که ابتدا يک روز سيگار نکشيد، سپس به مدت دو روز سيگار نکشيد و به همين صورت ادامه داد.

وي ادامه داد: بايد از الگوهاي نقش پيروي کرد. يعني کساني را که اخيرا سيگار را ترک کرده‌اند، مشاهده کرد و رفتارهاي آن‌ها را تمرين کرد. زيرا ترک کردن سيگار کاري بعيد و دور از ذهن نيست به طوري که فقط در کشور ايالات متحده، تقريباً 50 ميليون سيگاري توانستند تاکنون سيگار خود را با موفقيت ترک کنند.

وي افزود: بايد به هر کدام از تلاش‌هاي خود براي ترک، به عنوان يک فرايند يادگيري نگاه کرد. معمولا افراد سيگاري قبل از اين‌که موفق شوند سيگار را ترک کنند، چندين بار تلاش مي‌کنند و اين يک چيز مشترک در بين افراد سيگاري است که مي‌خواهند ترک کنند که در نهايت موفق مي‌شوند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تبريز متذکر شد: هميشه بايد روحيه منفي خود را نسبت به ترک اعتياد بهبود بخشيد. بسياري از افراد سيگاري ترس، استرس و اضطراب را با تلاش براي ترک سيگار مرتبط مي‌دانند. با اين حال، اگر خود را با حمايت مناسب مانند دوستان و خانواده احاطه کرده و با خوب غذا خوردن، ورزش و خواب کافي، يک سبک زندگي سالم را حفظ کنند، متوجه مي‌شوند که هرگونه استرس، ترس يا اضطرابي را که پيش بيني کرده بودند را مي توان به درستي مديريت کرد.

فوايد ترک سيگار

وي در خصوص فوايد ترک سيگار، گفت: تنها در مدت 20 دقيقه پس از ترک سيگار، ضربان قلب و فشارخون به مقدار طبيعي کاهش مي‌يابد ودر زمان 12 ساعت پس از ترک، کربن مونوکسيد موجود در خون به مقدار طبيعي مي‌رسد.

وي افزود: در بين هفته دوم تا دوازدهم پس از ترک سيگار، جريان خون فرد سيگاري بهبود پيدا کرده و عملکرد ريه افزايش مي‌يابد.

در بين يک ماه تا 9 ماه پس از ترک نيز سرفه و تنگي نفس کاهش مي‌يابد و در نهايت پس از يک سال، خطر ابتلا به بيماري کرونر قلب، تقريبا به اندازه نصف يک فرد سيگاري مي‌شود.

درستي افزود: اگر افراد در حدود 30 سالگي اقدام به ترک سيگار کنند، تقريبا 10 سال اميد به زندگي آن‌ها افزايش مي‌يابد و افرادي که بلافاصله پس از حمله قلبي سيگار را ترک ‌مي‌کنند نيز 50 درصد احتمال ابتلا به حمله قلبي ديگر را کاهش مي‌دهند.

قليان، ماده دخاني که جوانان و نوجوانان را درگير مي‌کند

وي در ادامه با اشاره به افزايش مصرف روز افزون قليان در جامعه، گفت: افراد با کشيدن قليان، دود ناشي از سوختن تنباکو را استنشاق مي‌کنند و به داخل ريه‌هاي خود مي‌فرستند که بسيار مضر است اما با اين حال استفاده از آن در سراسر دنيا به ويژه در منطقه مديترانه شرقي رو به افزايش است و جوانان بيشتر به سمت کشيدن قليان روي مي‌آورند. حتي طي سال‌هاي اخير، استفاده از قليان در بين جوانان در اين منطقه نسبت به سيگار محبوبيت بيشتري پيدا کرده است.

وي با بيان اين‌که استفاده از قليان بسيار اعتياد آور است، افزود: منطقه مديترانه شرقي داراي بالاترين ميزان مصرف مواد دخاني در جهان، با ميزان کلي استفاده از محصولات دخاني به غير از سيگار (از جمله قليان) 14 درصد در ميان پسران 15-13 ساله (در مقايسه با هفت درصد مصرف سيگار) و 9 درصد در دختران 15-13 ساله (در مقايسه با دو درصد مصرف سيگار) گزارش شده است که اين مقادير در برخي از کشورهاي منطقه حتي بيشتر برآورد مي‌شود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تبريز متذکر شد:  اوقات فراغت، از جمله مسائلي است که به قوي ‌ترين شکل ممکن با مصرف قليان در نوجوانان و جوانان ارتباط دارد و بيشتر افراد براي سرگرمي و پر کردن زمان فراغت خود اقدام به مصرف قليان مي‌کنند. در حالي که بسياري از نوجوانان و جوانان مصرف کننده قليان از زيان‌هاي عمل خود آگاه نيستند و حتي جنبه‌هاي فيزيولوژيک و عصبي آن نيز برايشان اهميتي ندارد.

وي افزود: متاسفانه طي سال‌هاي گذشته مصرف قليان در ميان دختران به شدت افزايش يافته است. اکنون ?? درصد از جوانان کشور، به طور مستمر قليان مصرف مي‌کنند که به دليل دسترسي آسان به آن، احتمالا سراغ ديگر مواد دخاني هم خواهند رفت.

وي با بيان اين‌که متاسفانه جاي نگراني دارد که جامعه کنوني ايران، قليان را به شکل وسيله‌اي براي تفريح مي‌بيند، متذکر شد: بر اساس بررسي‌هاي انجام گرفته، يکي از علل مصرف قليان در بين پسران، ارتباط صميمانه بـا دوسـتان سيگاري و در گروه دختران نيز تفريح و سرگرمي است. پر کردن اوقات فراغت، بيکاري، علاقه داشتن به مصرف قليان، حفظ روابط همبستگي با دوستان، رفع خستگي و در دسترس بودن قليان و باور به اين‌که دود قليان کمتر از دود سيگار ضرر دارد، از علل مصرف قليان در بين نوجوانان و جوان شناخته مي‌شود.

درستي با بيان اين‌که متاسفانه قبح مصرف قليان در فرهنگ ايران از بين رفته است، گفت: اکنون جوانان و نوجوانان به راحتي در کنار خانواده از قليان استفاده کنند و حتي خانواده‌هايي که نسبت به مصرف سيگار فرزندان خود حساسيت دارند، با قليان مخالفتي ندارند. در نتيجه عواملي چون ارزاني نسبي، دسترسي آسان و نداشتن فعاليت‌هاي آموزشي براي مقابله با قليان، بر مساعد شدن وضعيت استفاده از قليان در کشور دامن زده است.

وي با اشاره به دسترسي آسان جوانان به قليان، اظهار کرد: اين دسترسي نخست از طريق خانواده، سپس دوستان و آشنايان و بعد از آن در قهوه خانه‌هاي موجود در محل زندگي اتفاق مي‌افتد، در واقع خانواده، نخستين و اصلي ترين زمينه‌اي است که به آشنايي و گرايش افراد با قليان منجر مي‌شود. اين سوءبرداشت که استفاده از محصولات دخاني مانند قليان کمتر از مصرف سيگار براي سلامتي مضر است نيز اساسي مهمي براي افزايش ميزان مصرف قليان در جامعه و به خصوص ميان زنان و دختران است.

خطرات استفاده از قليان بر سلامت افراد

وي در خصوص خطرات استفاده از قليان بر سلامت افراد، گفت: تنباکوي قليان حاوي سموم زيادي از جمله مونوکسيدکربن، فلزات سنگين و مواد شيميايي ايجادکننده سرطان است که حتي پس از عبور از آب نيز وجود دارد. اين سموم باعث بروز بيماري‌هاي ريوي، سرطان، بيماري‌هاي قلبي و ساير بيماري‌ها مي‌شوند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تبريز افزود: ميزان نيکوتين موجود در قليان به ميزان قابل توجهي بالاتر از سيگار است. به طوري که هر وعده مصرف تنباکوي بدون طعم قليان معادل نيکوتين موجود در 70 نخ سيگار است؛ هم‌چنين دود دريافتي در هر وعده يک ساعته استفاده از قليان، 200-100 برابر بيشتر از مصرف يک نخ سيگار است.

وي با بيان اين‌که زغال و خاکستر زغالي که براي داغ کردن تنباکو در قليان استفاده مي‌شود، حاوي سموم با مقادير بالاي مونوکسيد کربن، فلزات و مواد شيميايي مولد سرطان هستند، اظهار کرد: دود دست دوم قليان ترکيبي از دود تنباکو و دود حاصل از سوختن زغال است و در نتيجه براي افرادي که آن را استنشاق مي‌کنند، به ويژه کودکان، خطرات جدي دارد.

وي با بيان اين‌که استفاده از قليان يا قرار گرفتن در معرض دود دست دوم ناشي از آن، مي‌تواند اثرات بدي در دوران بارداري داشته باشد، گفت: مصرف قليان با برونشيت مزمن و بيماري‌هاي تنفسي مرتبط است؛ هم‌چنين باعث انتقال ويروس‌هاي هپاتيت و تبخال مي‌شود و نيز در انتقال حدود 17 درصد موارد بيماري سل نقش دارد.

درستي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به آغاز هفته دخانيات از سه شنبه چهارم خردادماه تا دوشنبه دهم خردادماه، اظهار کرد: اين هفته به منظور افزايش آگاهي عمومي به خصوص جوانان در خصوص تاثيرات مضر مصرف دخانيات از سرطان تا بيماري‌هاي تنفسي مزمن و اهميت کاهش و ترک مصرف آن‌ها نامگذاري شده که شعار روز ملي دخانيات امسال نيز " تعهد من، ترک قليان" عنوان شده است.

وي در خصوص عناوين ايام هفته ملي دخانيات نيز گفت: شعارهاي " تعهد من: ترک قليان براي پيشگيري از بيماري‌هاي غيرواگير و واگير از جمله کوويد19"، " تعهد من: ترک قليان با حمايت جوانان متعهد"، " تعهد من: ترک قليان با حمايت خانواده‌هاي مسئوليت پذير"، " تعهد من: ترک قليان با حمايت قانون گذاران و دولتمردان"، " تعهد من: ترک قليان با حمايت سازمان‌هاي مردم نهاد"، " تعهد من: ترک قليان با حمايت صنايع سلامت محور" و " تعهد من: ترک قليان با حمايت نظام سلامت توانمند" عناوين منتخب براي هفته دخانيات امسال هستند.

انتهاي پيام

کلیدواژه ها:
احساس خود را نسب به این خبر در قالب یکی از شکلک ها بیان کنید:
Happy sad wonder fear Hate angri
ارسال نظر
نام:
پست الکترونیک:
نظر :
سوال امنیتی :
? 1 + 7

  آخرین اخبار
حقوق اقليت‌هاي ديني به شکلي شايسته‌تر مورد توجه قرار مي گيرد
کاهش 6 درجه‌اي دماي هواي تبريز
مديرکل صمت: صنايع در دانشگاه ها دفتر داشته باشند
پايداري جوي در آذربايجان شرقي طي روزهاي آتي
سرپرست معاونت هماهنگي امور اقتصادي استانداري آذربايجان شرقي منصوب شد
براي قهرماني تراکتور بايد با کل ايران بجنگيم
چراغ هاي روشنايي معابر تبريز بازطراحي مي شود
راه ارتباطي 80 روستاي آذربايجان‌شرقي بازگشايي شد
پرديس رسانه و هنر، ميزبان "نشان ارادت" و پاسداشت خيرين حرم ساز
افتتاح نمايشگاه توانمندي بانوان ايران در استانبول
  پربازدیدترین اخبار
چراغ هاي روشنايي معابر تبريز بازطراحي مي شود
پرديس رسانه و هنر، ميزبان "نشان ارادت" و پاسداشت خيرين حرم ساز
براي قهرماني تراکتور بايد با کل ايران بجنگيم
راه ارتباطي 80 روستاي آذربايجان‌شرقي بازگشايي شد
سرپرست معاونت هماهنگي امور اقتصادي استانداري آذربايجان شرقي منصوب شد
تداوم آلودگي هواي تبريز
مديرکل صمت: صنايع در دانشگاه ها دفتر داشته باشند
پايداري جوي در آذربايجان شرقي طي روزهاي آتي
حقوق اقليت‌هاي ديني به شکلي شايسته‌تر مورد توجه قرار مي گيرد
کاهش 6 درجه‌اي دماي هواي تبريز
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب گاه محفوظ است.