احرار: شروع ديگرباره جنگ بين جمهوريهاي آذربايجان و ارمنستان بر سر قرهباغ و تبعات ناشي از آن، محدود به مناطق درگيريها نيست، بلکه ترکشهاي آن در اين سوي ارس نيز بر پيکر وطنمان مينشيند.
اوايل هفته گذشته، نخستين خبرهاي مربوط به آغاز درگيري ميان نيروهاي نظامي باکو و ايروان که منتشر شد، مرزنشينان کشورمان در شهرستان خداآفرين در 210 کيلومتري شمال شرق تبريز که اتفاقاً 70 درصد شان را روستاييان تشکيل مي دهند و اين روزها از کار کشاورزي فارغ شده اند، مشغوليت تازه اي پيدا کردند و به نظاره جنگ ميان دو طرف از ارتفاعات اين سوي ارس نشستند.
آنها که فارغ از همه جا و همه چيز و در نبود امکانات رفاهي گسترده شهرهاي بزرگ، مشغله اي بهتر از اين نمي توانستند پيدا کنند، جقههاي چند نفري تشکيبل داده و با حرارت از وضعيت ميدان هاي جنگ آن سوي ارس ميان دو همسايه شمالي کشورمان با يکديگر سخن مي گفتند؛ شايد آنها باور نمي کردند که جنگ، جغرافيا نمي شناسد و هر آن ممکن است ترکش ادوات جنگي مورد استفاده در جبهه هاي درگيري، حريم رودخانه مرزي و خروشان ارس را بشکافد و در روستاهاي اين سو حادثه بيافريند.
اما شيريني کاذب و نادانسته مشغوليت تماشاي جنگ قره باغ در روستاهاي مرزي کشورمان در شهرستان خداآفرين، ساعتي بيشتر دوام نيافت و نخستين راکت خمپاره ميدان جنگ قفقاز جنوبي، در دل اراضي سرسبز و پرآب پايين دست ارس در روستاي «خلف بيگلو» به زمين نشست.
هر چند که اولين ترکش جنگ قره باغ در اراضي مرتعي روستا دل زمين را شکافت و آسيب جاني و مالي نداشت، اما اين نخستين نشانه عيني و ملموس خطر جنگ براي مرزنشينان اين سوي ارس بود تا دريابند که جنگ مرز نمي شناسد و ويراني هاي آن محدوديت بردار نيست.
اما عبور راکت هاي خمپاره جنگ قره باغ از فراز رودخانه ارس، تمامي نداشت و در دومين روز از جنگ ميان طرفين ? فروند راکت خمپاره ديگر در مراتع روستاي «شرفه» شهرستان خداآفرين فرود آمد که يکي از آنها عمل کرد و باز هم شانس با مردم روستا يار بود که خمپاره با فاصله از واحدهاي مسکوني منفجر شد و خوشبختانه آسيب جاني و مالي به بار نياورد.
در اين ميان انتشار پرتعداد تصاويري از تماشاي جنگ توسط مرزنشنيان ايران در ارتفاعات مشرف به ميدان نبرد در فضاي مجازي و شبکه هاي اجتماعي، به رغم هشدار مسولان شهرستاني و استاني درباره خطر اصابت گلوله به هموطنان، نشان مي داد که متاسفانه مردم توجه چنداني به توصيه هاي ايمني ندارند و خطرات ناشي از اصابت راکت هاي خمپاره را جدي نمي گيرند.
اصابت ترکش هاي جنگ قره باغ در اين سوي ارس، پنجشنبه گذشته با برخورد 5 فروند راکت خمپاره به روستاي «پرويزخانلو»ي شهرستان خداآفرين ادامه يافت که در نتيجه آن 2 واحد مسکوني آسيب ديدند و يک کودک به طور سطحي زخم برداشت و سرپايي مداوا شد.
بروز اين وضعيت و تشديد خطر تبعات جنگ قره باغ در نواحي مرزي کشورمان، موجب شد که حسين حاتمي، نماينده مردم شهرستان هاي کليبر و خداآفرين از گفت و گويش با معاون وزير امور خارجه کشورمان در اين باره و اعزام هيات بلندپايه اي متشکل از اعضاي کميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان وزارتخانه هاي کشور و امور خارجه و نيز دستگاههاي امنيتي و نظامي به مناطق مرزي به منظور بررسي و پيگيري مسايل، مشکلات مرزنشنيان و خسارتهاي وارده از درگيري دو کشور همسايه در روزهاي آينده سخن بگويد.
اما اين پايان ماجرا نبود و ديروز در هشتمين روز از جنگ قره باغ نيز نواحي مرزي آذربايجان شرقي شاهد برخورد ?? فروند راکت خمپاره به اراضي روستاهاي «خلف بيگلو» و «قلي بيگلو» بود تا به گفته علي اميري راد، فرماندار خداآفرين، تعداد گلوله هاي خمپاره فرود آمده در اين شهرستان به بيش از 30 مورد برسد.
هر چند اميري راد باز هم بر لزوم پرهيز مرزنشينان از تجمع در حاشيه مرز براي تماشاي ميدان جنگ تاکيد کرد و نسبت به خطرات جاني آن هشدار دارد، اما گزارش خبرنگار ايرنا از شهرستان خداآفرين حاکي است که مردم اين نواحي همچنان تماشاي جنگ را به عنوان يک تفريح تلقي مي کنند و توجهي به هشدارهاي مقام هاي سياسي و نظامي ندارند.
تبعات جنگ قره باغ در شهرستان مرزي خداآفرين عصر ديروز نيز ادامه داشت و برخورد يک فروند راکت خمپاره به شبکه برق موجب شد که ?? روستاي بخش «گرمادوز» شهرستان براي ساعتي در تاريکي فرو روند؛ البته خاموشي چندان نپاييد و با تلاش کارکنان زحمتکش اداره برق منطقه برطرف شد.
هر چند جمهوري اسلامي ايران از ابتداي آغاز درگيري ميان جمهوري هاي آذربايجان و ارمنستان، خط اعتدال و صلح را در تعامل با اين پديده در پيش گرفته است، اما عليار راستگو، معاون سياسي و امنيتي استاندار آذربايجان شرقي امروز در گفت و گو يي از تذکر مرزبانان کشورمان به مرزبانان باکو و ايروان درباره اصابت خمپاره به خاک ايران خبر داد و اعلام کرد که استاندار نيز نامه اعتراضي رسمي به وزارت امور خارجه کشورمان در اين باره ارسال کرده و از مجاري ديپلماتيک، به دنبال جلوگيري از اصابت ترکش هاي جنگ قره باغ به نواحي مرزي اين استان است.
درگيري ميان نظاميان جمهوري آذربايجان و ارمنستان بر سر قره باغ از يکشنبه هفته قبل آغاز شده است؛ مناطق مرزي شهرستان خداآفرين در آذربايجان شرقي در نزديکي جبهه جنگ طرفين واقع شده و در بعضي جاها، فاصله روستانشينان با ميدان جنگ به کمتر از پنج کيلومتر مي رسد.
با شروع درگيري ميان نظاميان ارمنستان و جمهوري آذربايجان در مرزهاي مشترک، وزارت دفاع جمهوري آذربايجان در حالي با صدور بيانيه اي نيروهاي ارمنستان را به آغاز عمليات متهم کرد که نخست وزير ارمنستان هم اعلام کرد که جمهوري آذربايجان آغاز کننده حمله بوده است.
مناقشه ميان ارمنستان و جمهوري آذربايجان بر سر منطقه قرهباغ کوهستاني در سال 1988 ميلادي آغاز و در سال 1992 ميلادي به درگيريهاي نظامي تبديل شد.
بر اثر اين مناقشه هفت شهرستان جمهوري آذربايجان به اشغال نيروهاي ارمنستاني درآمد.
در سال 1994ميلادي با ميانجيگري گروه مينسک سازمان امنيت و همکاري اروپا آتشبس ميان طرفين مناقشه برقرار شد، ولي تلاشهاي بينالمللي براي حل مسالمتآميز اين مناقشه تا به حال نتيجهاي نداشته است.