در شرايطي که وضعيت آذربايجانشرقي از نظر شيوع کرونا تا چندي قبل در بدترين حالت «قرمز» اعلام مي شد، اکنون مسوولان دستگاه سلامت تاکيد دارند که وضعيت استان، بحراني و برونرفت از اين شرايط مستلزم همکاري مردم و اصناف است.
آذربايجان شرقي در ماه هاي نخست شيوع کرونا در وضعيت مناسبي در مقايسه با بسياري از مناطق ديگر کشور قرار داشت و شيب ابتلا به اين بيماري مرگبار در آن کند بود، اما از تير ماه به اين طرف وضعيت ديگرگونه شد و ضمن اينکه شيب شيوع ويروس در اين استان تند شد، آمار بستري ها و مرگ و مير ناشي از آن نيز سيرصعودي يافت.
کارشناسان محلي با اشاره به وضعيت بحراني کرونا در آذربايجان شرقي مي گويند هر چند مردم کلان شهر تبريز در رفتارهاي روزمره خود استفاده از ماسک را رعايت مي کنند، اما بي توجهي به رعايت فاصله اجتماعي و ساده انگاري در مواجهه با ويروس، موجب افزايش شمار مبتلايان و فوتي هاي ناشي از کرونا در استان شده است.
آنان معتقدند که کنترل ويروس کرونا، مستلزم رعايت دقيق و همه جانبه همه اصول بهداشتي اعم از استفاه از ماسک، رعايت فاصله اجتماعي و شستن دست هاست، در حالي که اغلب مردم بر اين تصورند که توجه به يکي از اين اصول براي مقابله با کرونا کفايت ميکند.
از سوي ديگر توزيع نامتوازن درصد رعايت پروتکل هاي بهداشتي در سطح آذربايجان شرقي نيز از دلايل ديگر افزايش آمار مبتلايان، بستري ها و فوتي هاي ناشي از اين بيماري در اين استان است به اين معنا که در کلان شهر تبريز، رعايت اصول بهداشتي در مناطق حاشيه اي چندان رعايت نمي شود؛ اين امر در خصوص شهرستان هاي ?? گانه استان نيز صادق است و مردم بي توجه به شيوع کرونا مانند دوران قبل از شيوع آن در اجتماعات شرکت مي کنند.
همچنين گفته مي شود اصناف، نقش اصلي را در کمک به مديريت شيوع کرونا در آذربايجان شرقي دارند؛ مشاهدات خبرنگار ايرنا حاکي است که در کلان شهر تبريز، نحوه تعامل مردم با کرونا در هنگام حضور در رستوران ها و کافي شاپ ها و نيز مجتمع هاي تجاري هيچ تفاوتي با دوران قبل از شيوع کرونا ندارد.
در واقع همزيستي شهروندان با ويروس کرونا و جدي نگرفتن خطر آن براي سلامتي خود و پيرامونيان، دليل اصلي رسيدن وضعيت شيوع اين بيماري در آذربايجان شرقي به نقطه بحراني است؛ اتفاقي که هزينه هاي جاني و مالي سنگيني را بر مردم و دستگاه سلامت تحمل مي کند.
وضعيت بحراني است
قايم مقام دانشگاه علوم پزشکي تبريز در اين باره گفت: وضعيت آذربايجان شرقي در چند ماه اخير قرمز بوده و روز به روز هم بدتر مي شود.
علي اکبر طاهر اقدام افزود: وضعيت استان از نظر شيوع کرونا بحراني است.
وي اضافه کرد: از آغاز شيوع کرونا به طور متوسط روزانه ??? نفر بستري کرونايي در بيمارستان هاي داشتيم که اين رقم اکنون به يکهزار و ??? نفز افزايش رسيده است.
وي ادامه داد: تعداد فوتي ها نيز به تبع افزايش بستري هاي کرونايي در استان رو به افزايش است.
وضعيت کرونا در آذربايجان شرقي، هر روز وخيمتر ميشود
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکي تبريز نيز گفت: روند افزايشي موارد جديد کرونا در آذربايجان شرقي، هر روز وخيمتر ميشود.
روزبه رجايي اظهار کرد: متاسفانه وضعيت روند افزايشي کرونا که از نيمهي دوم شهريور ماه ادامه دارد، رفته رفته در شهر و استان مان وخيمتر ميشود.
وي اضافه کرد: تعداد بيماران بستري از ابتداي شيوع بيماري تا الان رکورد زده و آمار همچنان رو به افزايش است.
وي گفت: تختهاي بستري با وجود افزايش ظرفيت هر روزه، رو به تکميل است.
رجايي گفت: کسي نيست که نداند کرونا خطرناک بوده و همه را درگير ميکند و با ايجاد بيماري شديد ميکشد و با هيچ کس شوخي ندارد.
وي يادآوري کرد: درصد قابل توجهي از افراد در سطح شهر اصلاً پروتکل ها را رعايت نميکنند؛ کرونا براي ديگران نيست و در تردد به بيمارستانها با چشم مان ديدهايم که افراد سنين مختلف شامل پير و جوان را درگير کرده و منجر به فوت آنها شده است.
وي در پايان بر ضرورت استفاده از ماسک و رعايت فاصلهگذاري اجتماعي تاکيد کرد.
ضرورت رعايت پروتکل هاي بهداشتي توسط مردم و اصناف
مدير گروه بيماريهاي واگير معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تبريز نيز بر ضرورت همراهي و همکاري اصناف با کارشناسان مرکز بهداشت براي اجراي هر چه بهتر پروتکلهاي بهداشتي تاکيد کرد.
سيمين خياطزاده با اشاره به تنظيم برنامهي زمانبندي در معاونت بهداشتي براي بازديد از صنوف مختلف به منظور نظارت بر اجراي شيوهنامههاي بهداشتي، بيان کرد: اگر کارشناسان ما در بررسيهايشان متوجه شوند که اشکالي در اجراي دستورالعملهاي بهداشتي وجود دارد، در وهلهي اول تذکر داده و سپس در صورت تکرار مجدد، اقدام به برخورد ميکنند.
وي خاطرنشان کرد: برخي از صنوف در تهيه، توليد و توزيع مواد غذايي فعاليت دارند که بازديد از اين اصناف بر عهده همکاران بهداشت محيط است؛ بازديد از برخي صنوف هم مانند مکانيکيها بر عهده همکاران بهداشت حرفهاي است.
وي گفت: در برخي موارد مانند مکانيکيها شايد شستوشوي مکرر دست سخت باشد، اما به دليل تردد بسيار زياد مردم به اين مکانها احتمال آلودگي بسيار زياد است.
خياط زاده افزود: دستگيره، فرمان و درب خودرو مرتب توسط دستها لمس شده و ممکن است دستها با بيني و دهان و اجزاي صورت هم تماس پيدا کنند.
وي خاطرنشان کرد: توصيه ميکنيم به هيچ وجه تعداد افراد زيادي وارد اين مغازهها که عمدتا کوچک هستند، نشوند و تا پايان انجام کارشان در بيرون منتظر بمانند.
خياطزاده يادآور شد: به عنوان مثال در برخي موارد ديده ميشود که تعميرکار، کاپوت ماشين را بالا زده و تعداد افراد زيادي دور آن جمع شده و به بررسي اشکالات فني ماشين ميپردازند.
آمار دفن فوتي هاي کرونايي در تبريز از متوفيان معمولي پيشي گرفت
در همين حال مديرعامل سازمان آرامستانهاي شهرداري تبريز نيز از افزايش آمار دفن متوفيان کرونايي در وادي رحمت تبريز نسبت به ساير متوفيان خبر داد و گفت: در حال حاضر به مدت سه روز است که آمار دفن متوفيان کرونايي از متوفيان معمولي پيشي گرفته است.
فرخ جلالي با تاکيد بر اهميت رعايت پروتکلهاي بهداشتي توسط خانوادههاي متوفي، اظهار کرد: البته، حضور خانوادهها در وادي رحمت تبريز نسبت به هفتههاي پيش، کم شده اما همچنان درخواست ميکنيم که حضور حداقلي داشته و حتما از ماسک استفاده کنند.
وي با بيان اينکه پرسنل وادي رحمت تبريز از صبح ساعت هفت تا ساعت ?? کار ميکند و مردم بايد زحمات اين کادر زحمتکش را درنظر بگيرند، گفت: گاه برخي افراد پرخاشگري کرده و با پرسنل درگير ميشوند؛ همچنين برخي افراد توصيههاي بهداشتي را رعايت نميکنند و اصرار زيارت متوفي را دارند که اين موضوع خلاف مسايل بهداشتي است.
مديرعامل سازمان آرامستانهاي شهرداري تبريز با اشاره به اينکه همچنان، برگزاري مراسم در وادي رحمت تبريز مطلقا ممنوع است، افزود: از حضور بيش از 10 نفر در تشييع جنازه جلوگيري خواهد شد، از اين رو مردم نهايت همکاري را با پرسنل آرامستانها داشته باشند.
وي تاکيد کرد: برگزاري هرگونه مراسم اعم از اداري و مردمي تا اطلاع ثانوي در وادي رحمت ممنوع است.
ايرنا