احرار: رئيس جهادکشاورزي آذربايجانشرقي با اشاره به مشارکت جوامع محلي و بومي کشاورزان در راستاي استفاده بهينه از منابع آبي در حوزه کشاورزي گفت: آب مصرفي بخش کشاورزي در حوضه درياچه اروميه 40 کاهش يافته است.
اکبر فتحي روز چهارشنبه در ديدار با نماينده دفتر طرح حفاظت از تالاب هاي ايران در آذربايجان شرقي اظهار کرد: آذربايجان شرقي داراي يک ميليون و 200 هزار هکتار اراضي کشاورزي است که از اين ميزان 400هزار هکتار آبي و مابقي به صورت اراضي ديم کشت مي شود.
وي با بيان اينکه اراضي آبي 50درصد وابسته به منابع آبي زيرزميني و 50 درصد مابقي از آب هاي سطحي تغذيه مي کنند، افزود: اراضي ديم براساس شرايط جوي و نزولات آسماني کشت شده و يک قسمت ديگر از مسائل مديريتي از جمله اصلاح ژنتيکي و بهزراعي توسط کارشناسان و متخصصان کشاورزي در سطح شهرستان ها عملياتي و اقدام مي شود.
فتحي در ارتباط با معرفي ارقام مقاوم در برابر کم آبي در مزارع ديم، اظهار کرد: ارقام مقاوم در مقابل کم آبي در مزارعي که به صورت ديم کشت مي شوند در راستاي عملکرد مطلوب در واحد سطح از نقش بسزايي برخوردار بوده و مسائل زراعتي در حوزه بهزراعي و حفظ رطوبت خاک حائز اهميت مي باشد.
رئيس جهادکشاورزي آذربايجان شرقي در خصوص توليدات آبي که متکي بر منابع آبي توليد مي شوند، گفت: در سال هاي اخير بهينه سازي مصرف آب در اراضي آبي جزو سياست هاي اولويت دار سازمان جهادکشاورزي استان قرار دارد که هم به لحاظ سخت افزاري و هم به لحاظ نرم افزاري متخصصان و کارشناسان کشاورزي وارد عمل شده و اقدامات خوبي در اين راستا انجام داده اند.
وي افزود: ايجاد زيرساخت هاي کشاورزي از جمله شبکه هاي آبياري، اصلاح سيستم هاي آبياري از سنتي به مدرن که تحت عنوان آبياري تحت فشار در حال اجرا مي باشد از شاخص ترين تمهيدات اعمال شده در راستاي بهينه سازي مصرف آب در بخش کشاورزي است.
فتحي با اشاره به اينکه نهادينه ساختن فرهنگ مصرف آب و بهينه سازي مصرف آب کشاورزي با توجه به محدوديت هاي منابع آبي ضروري و اجتناب ناپذير است، گفت: کارهاي انجام يافته در حوزه ترويج به خصوص تغيير ارقام قديمي و بومي به ارقام جديد و اصلاح شده از عوامل مهم و تاثيرگذار در اين حوزه مي باشد.
وي با اشاره به شرايط بحراني حوضه آبريز درياچه اروميه به عنوان يکي از سه حوضه اصلي آبريز استان، تاکيد کرد: اصلاح ارقام و معرفي روش هاي جديد کشت توسط مراکز تحقيقاتي و توسعه گلخانه ها و استفاده بهينه از ميزان واحد آب مشخص و توليد بيشتر از کارهاي انجام شده در راستاي بهينه سازي مصرف آب کشاورزي مي باشد.
فتحي با بيان اينکه 40 درصد آب مصرفي بخش کشاورزي در حوضه درياچه اروميه کاهش يافته است، ادامه داد: بيش از 56درصد توليد محصولات کشاورزي استان در حوضه درياچه اروميه اتفاق مي افتد ولي با تمهيدات انجام شده، اتفاق خاصي براي توليد مشاهده نشده و توليد محصولات کشاورزي در اين حوضه تحت تاثير کاهش منابع آبي قرار نگرفته است.
وي در ارتباط با پروژه احياء درياچه اروميه که با مشارکت اداره کل محيط زيست استان، شرکت آب منطقه اي و سازمان جهادکشاورزي آذربايجان شرقي در حال اجرا مي باشد، افزود: بيشترين ميزان آب در بخش کشاورزي مصرف مي شود بنابراين بايد با متولي اين امر به عنوان مصرف کننده آب و شرکت آب منطقه اي به عنوان توليد کننده و تامين کننده آب مصرفي در بخش کشاورزي هماهنگي و تعامل مثبت ايجاد و برقرار شود.
رئيس سازمان جهادکشاورزي استان در خصوص همکاري و تعامل اداره کل محيط زيست با سازمان جهادکشاورزي نيز گفت: در حوزه محيط زيست ما خواهان توسعه پايدار هستيم، در توسعه پايدار حقوق محيط زيست محفوظ بوده و براي پيشگيري از تبعات منفي ناشي از تکروي سازمان ها و جلوگيري از مسائل و مشکلات احتمالي؛ همکاري متقابل بين سازمان جهادکشاورزي و اداره کل محيط زيست استان ضروري و اجتناب ناپذير است.
وي با اشاره به مزايا و فوايد کارهاي مشارکتي بخصوص در بخش کشاورزي، گفت: اگر کارهاي کشاورزي به درستي تبيين، تعريف، تدوين و اجرا شوند توسعه پايدار در بخش کشاورزي اتفاق مي افتد، مشارکت اداره کل محيط زيست، شرکت آب منطقه اي، سازمان صمت، اتحاديه ها و تشکل هاي کشاورزي و بازار فروش با سازمان جهادکشاورزي استان توسعه پايدار در بخش کشاورزي را در پي خواهد داشت.