احرار: يک فوق تخصص عفوني با اشاره به اظهارات برخي افراد درباره موارد غيرمعمول مانند درد زانو و پس از آن رخداد مرگ ناگهاني به علت ابتلا به کرونا، اظهار کرد: اين موارد مربوط به افرادي است که کرونا داشتهاند ولي به هر دليلي به پزشک مراجعه نکردهاند و بيماري به نوع حاد و شديد آن گسترش پيدا کرده و متاسفانه به علت عدم دسترسي به پزشک، بيمارستان و درمان مناسب دچار مرگ و مير شدهاند.
دکتر مسعود مرداني - عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در گفتوگو با ايسنا، با اشاره به طيف متنوع علايم بيماري کرونا، تصريح کرد: اگرچه بيماري کوويد 19 در ابتدا با تب و تنگي نفس ظاهر ميشود، ولي در صورت گسترش ميتواند ساير اندامها مانند کليه، کبد و مغز را نيز درگير کرده و حتي منجر به سکته مغزي و يا قلبي شود. بنابراين در صورت عدم درمان و رسيدگي ميتواند خطرناک باشد.
وي با اشاره به برخي علايم غيرمعمول کوويد 19 ، اظهار کرد: اگرچه علايم غيرمعمول کرونا شايع شده ولي هر علامتي نشانه کرونا نيست و در اين شرايط مردم بايد ابتدا با سعه صدر صبر کنند؛ چراکه در اغلب موارد بيماري خود بخود خوب ميشود، ولي اگر علايم حاد و شديد شد، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند.
وي ادامه داد: مردم در صورت مشاهده علايم غيرمعمول مانند سردرد شديد و يا اسهال و غيره به پزشک متخصص مراجعه کنند، به عنوان نمونه براي سردرد به پزشک مغز و اعصاب، براي اسهال و استفراغ به متخصص عفوني يا گوارش، براي درد در قفسه سينه به پزشک قلب و براي تنگي نفس و يا فيبروز ريه به پزشک ريه مراجعه کنند.
اين متخصص عفوني تاکيد کرد: علاوه بر نشانههاي معمول کرونا همچون گلودرد، سرفه و بدن درد، برخي علايم غيرمعمول نيز مشاهده ميشود، به عنوان نمونه کهير نشانهاي است که کسي فکر نميکرد به دليل کرونا ايجاد شود، ولي الان يکي از نشانههاي غيرمعمول کروناست. همچنين ضايعات جلدي مثل زخم انگشتان پا، ريزش مو و کچلي از ديگر علايم کرونا هستند که ممکن است در دوره نقاهت بروز پيدا کنند.
چه افرادي ناقل کرونا هستند؟
مرداني در ادامه با بيان اينکه از زمان ورود ويروس به بدن تا بروز اولين علامت بين 5 تا 14 روز زمان ميبرد، گفت: در ابتداي بيماري علايم غيراختصاصي مانند تب، بدن درد، سرفه، خلط و غيره بروز پيدا ميکند و بعد از گذشت يک هفته از استقرار ويروس در ريه، فاز التهابي بيماري آغاز ميشود و در اين مرحله چون يکي از جايگاههاي خاص کرونا دستگاه تنفسي است، درگيري دوطرفه در دستگاه تنفسي ايجاد ميشود.
وي ادامه داد: اگر بيماري به همين روال پيشرفت کرده و بيش از 50 درصد حجم ريه را درگير کند، فرد دچار تنگي نفس شده و بايد حتما بستري شود. تعداد بسيار زيادي از اين بيماران با دريافت درمانهاي مرتبط خوب ميشوند، ولي برخي دچار علايم حاد و شديدتر شده و بايد در بخش مراقبتهاي ويژه بستري شوند. بر اساس آمار و شواهد، احتمال مرگ و مير در بيماران کرونايي بستري در بيمارستان بين ?? تا ?? درصد و در بين بيماران بستري در بخش مراقبت هاي ويژه حدود ?? درصد است.
اين متخصص عفوني با بيان اينکه از زمان استقرار ويروس در دستگاه تنفسي فوقاني و ايجاد تراوشهاي ويروسي ميتوان از تست تشخيصي PCR استفاده کرد، گفت: از زمان مثبت شدن جواب تست حدود دو هفته طول دوره بيماري است و در تمام اين مدت فرد مبتلا ناقل است و حتي اگر تماس فيزيکي برقرار نشود، ولي تنها ?? دقيقه در فاصله کمتر از يک متر با هم صحبت کنند، ويروس از همين راه منتقل ميشود.
آيا مبتلايان بدون علامت ناقل بيماري هستند؟
مرداني همچنين درباره احتمال انتقال ويروس از مبتلايان بدون علامت، اظهار کرد: درباره مبتلايان بدون علامت اگر تراوش ويروس در دستگاه تنفسي فوقاني نباشد، ممکن است بيماري منتقل نشود. با اين حال اگر تست PCR مبتلايان بدون علامت مثبت باشد، حتي اگر علامتي نداشته باشند ميتوانند بيماري را منتقل کنند که اين دوره انتقال تا 2 هفته بعد از بروز اولين علامت ادامه دارد. بنابراين توصيه ما به مبتلايان داراي علامت و يا بدون علامت کرونا اين است که در صورت نداشتن بيماريهاي زمينهاي و يا شرايط حاد بيماري تا ? هفته خود را قرنطينه کنند و اگر شرايط حادي داشتند حتما به پزشک مراجعه کنند.