احرار: در ماه مبارک رمضان نيز مانند هميشه پيروي از برنامه غذايي متنوع و متعادل يعني تامين انواع مختلفي از مواد غذايي به تناسب با يکديگر و مقادير کافي از مواد مورد نياز براي حفظ سلامت بدن و رعايت ميانهروي با محدود کردن غذاهاي داراي چربي، کلسترول، قند، نمک زياد و ترکيبات افزودني توصيه ميشود.
ز بنابر اعلام دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، بايد توجه کرد که غذاها بر اساس محتواي پروتئين، ويتامين و مواد معدني در شش گروه اصلي غذايي قرار دارند. انتخاب انواع غذاها از گروههاي مختلف و همچنين انتخاب مواد غذايي جايگزين در هر گروه غذايي براي بر طرف کردن نيازهاي تغذيهاي شامل آب، املاح، ويتامينها، مواد معدني، پروتئين و انرژي مورد نياز بدن افراد روزهدار در سه وعده غذايي سحر، افطار و شام ضروري است.
بايد توجه کرد که در ايام روزهداري امسال، نسبت به مصرف منابع کافي پروتئين اعم از حيواني و يا گياهي که براي عملکرد طبيعي سيستم ايمني بدن براي پيشگيري از بيماري کوويد-19 لازمند، بايد توجه شود. انواع حبوبات منبع پروتئين هستند و وقتي همراه با غلات مصرف ميشوند، به عنوان جايگزين گوشت، مرغ و ماهي ميتوانند يک پروتئين خوب و با کيفيت را براي بدن تامين کنند.
شش گروه غذايي اصلي و جايگزينهاي آنها عبارتند از:- گروه نان و غلات: نانها شامل سنگک، بربري، نان جو، لواش، تافتون و ساير نانهاي محلي، برنج، انواع ماکاروني، رشتهها، غلات صبحانه ، بلغور گندم ، بلغور جو است. توصيه بر اين است که حداقل نيمي از نان و غلات مصرفي روزانه از نوع سبوسدار باشد.
- گروه سبزيها: شامل انواع کاهو، اسفناج، کرفس، سبزي خوردن و ساير سبزيهاي برگي، انواع کلم، هويج، بادمجان، نخود سبز، لوبيا سبز، انواع کدو، فلفل، قارچ، خيار، گوجه فرنگي، پياز و ... .
- گروه ميوهها: شامل انواع ميوههاي فصل از جمله مرکبات مانند پرتقال، نارنگي، ليمو ترش، ليموشيرين، گريپ فروت، سيب، کيوي و ... و انواع آب ميوه طبيعي و بدون شکر افزوده، کمپوت ميوه ها به صورت کم شيرين يا بدون شکر افزوده و ميوه هاي خشک (خشکبار). بايد توجه کرد که مصرف مقادير کافي گروه سبزيها و ميوهها در ايام روزهداري با تامين ويتامينها به خصوص ويتامين C و پيشساز ويتامين A به تقويت سيستم ايمني بدن براي مقابله با بيماري کوويد ?? کمک ميکنند.
- گروه شير و لبنيات: شامل شير، ماست، پنير، کشک و دوغ. اين گروه علاوه بر تامين کلسيم و فسفر و بخشي از پروتئين، ويتامينهاي گروه B به خصوص ويتامينB2 و B12 را که به تقويت سيستم ايمني بدن کمک مي کنند، تامين مي کند. توصيه بر اين است که لبنيات از نوع کم چرب ( کمتر از2.5 درصد چربي) مصرف شود.
- گروه گوشت و تخم مرغ: اين گروه منبع تامين پروتئين حيواني و با کيفيت بالا هستند و شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهي، ميگو، بلدرچين، غاز، اردک، تخم مرغ و تخم ساير پرندگان هستند.
- گروه حبوبات و مغز دانهها: حبوبات شامل نخود، انواع لوبيا، عدس، باقلا، لپه، ماش و ... و مغزها شامل گردو، بادام، فندق، پسته، بادام زميني، بادام هندي و... . است.
منبع : سلامت نيوز