احرار: اين روزها که عيادت از بيماران به دليل شيوع بيماري کوويد - 19داراي محدوديت و گاه ممنوعيت ميباشد، حال و روز خوش درياچه اروميه که دوران نقاهتش را پشت سر ميگذارد، از چشمها پنهان است.
افزايش تراز و وسعت اين حوزه آبي از يک سو و تکميل طرحهاي انتقال آب طي سال جاري از سوي ديگر، اميدواريها براي ترخيص نگين آبي آذربايجان از بيمارستان تدبير و اميد را در ميان افراد مطلع قوت بخشيده است اما عموم نيز بايد به زودي به عيادتش بروند و حال و روزش را جويا شوند.
اين حال و روز خوش که طي هفت سال گذشته و به تدريج در سايه بارندگيهاي مناسب و مديريت منابع آبي از سوي ستاد احياي درياچه اروميه حاصل شده، برخي از خارجيها را هم به واکنش واداشته است تا جايي که هماهنگکننده سازمان ملل در تهران در توييتي از تغيير قابل توجه وضعيت درياچه اروميه ابراز خوشحالي کرده است.
ابراز خوشحالي هماهنگکننده سازمان ملل در تهران و مدير برنامه توسعه سازمان ملل متحد از حال و روز خوش درياچه اروميه
گري لوييس (Gary Lewis) در اين توييت دو عکس متفاوت از وضعيت درياچه اروميه طي سالهاي 2013و 2020منتشر و آورده است: اولينبار که در سال 2013مصادف با سال 1392درياچه اروميه را ديدم، هيچچيزي جز نمک در آن نبود؛ اکنون با گذشت هفت سال وضعيت واقعا بهبوديافته و از ديدن اين تغيير بسيار خوشحالم.
اين توييت هماهنگکننده سازمان ملل در تهران که حدود ?? هزار دنبالکننده نيز دارد، 172بار بازنشر شده که نشاندهنده اهميت درياچه اروميه در افکار عمومي جهاني دارد و هلن کلارک (Helen Clark) سياستمدار باسابقه نيوزيلندي و مدير برنامه توسعه سازمان ملل متحد نيز از جمله افرادي است که پس از اين توييت، از بهبود وضعيت درياچه اروميه ابراز خوشحالي کرده و آن را دلگرمکننده خوانده است.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي آذربايجانغربي نيز در خصوص وضعيت فعلي درياچه اروميه ميگويد: طبق آخرين پايش صورت گرفته تراز اين درياچه به يکهزار و 271متر و 73سانتيمتر رسيده که ?? سانتيمتر بيشتر از زمان مشابه سال گذشته است.
اتابک جعفري افزود: ميزان آب موجود در اين درياچه نيز چهار ميليارد و 710ميليون مترمکعب بوده که حدود يک ميليارد مترمکعب بيشتر از زمان مشابه سال گذشته برآورد ميشود.
وي از افزايش حدود 210کيلومترمربعي وسعت درياچه اروميه طي يک سال گذشته خبر داد و بيان کرد: وسعت نگين آبي آذربايجان در آخرين پايش به حدود سه هزار و 113کيلومترمربع رسيده است.
«جعفري» حداقل تراز مشاهده شده براي درياچه اروميه را يکهزار و 270متر و چهار سانتيمتر در روز 18 مهر 1394اعلام کرد و ادامه داد: طبق آخرين پايش طي حدود چهار سال و نيم گذشته، اين رقم 169 سانتيمتر افزايش يافته است.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي آذربايجانغربي اظهار کرد: حجم آب موجود در درياچه نيز در اين مدت از 690 ميليون مترمکعب با افزايش چهار ميليارد و 20 ميليون مترمکعبي به چهار ميليارد و 710 ميليون مترمکعب رسيده است.
وي با بيان اينکه وسعت درياچه اروميه در کمترين ميزان به يک هزار و 335 کيلومترمربع رسيده بود، گفت: طبق آخرين پايش، وسعت آبي درياچه اروميه نيز يکهزار و 778کيلومتر مربع بيشتر شده و از سه هزار و 100کيلومتر مربع فراتر رفته است.
با بهرهبرداري از طرحهاي نيمهتمام ستاد احياي درياچه اروميه، وضعيت باز هم بهتر ميشود تا وعده رييسجمهوري مبني بر نجات نگين آبي آذربايجان تحقق يابد
وي با اشاره به اينکه يکي از عوامل مهم بهبود اين شرايط، اجراي طرحهاي انتقال آب به بستر درياچه اروميه بوده، ابراز اميدواري کرد با اجراي کامل و بهرهبرداري از طرحهاي نيمهتمام، شرايط به مراتب از وضعيت فعلي بهتر باشد.
به گزارش ايرنا طي زمستان 1397و بهار 1398به واسطه افزايش ميزان آب ورودي به درياچه، تراز آن طي چند ماه بيش از يک متر افزايش يافت و اميد زيادي را در راستاي احياي اين درياچه ايجاد کرد؛ اگرچه در ماههاي بعدي و به واسطه کاهش آبهاي ورودي و تبخير آب، تراز درياچه روند کاهشي داشت ولي سطح آن در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته همچنان بالاتر بوده است.
با وجود اين افزايش نسبي تراز، نمودار تغييرات 30 ساله درياچه اروميه بر پايه دادههاي ماهوارهاي نشان ميدهد که اين درياچه هنوز با روزهاي خوب خود فاصله زيادي دارد و افزايش بارشها و استفاده بهينه از منابع آبي بر اساس سياستهاي ستاد احياي درياچه اروميه ميتواند ضمن ادامه روند افزايش تراز آب اين درياچه، به احياي کامل آن بيانجامد.
قبل از تشکيل اين ستاد تراز درياچه سالانه به طور متوسط 40سانتيمتر کاهش مييافت اما در سايه برنامهريزي، تخصيص اعتبار و تلاش دولت تدبير و اميد براي احياي اين درياچه، روند خشک شدن آن متوقف شد و بارندگيها هم به کمک درياچه آمد.
هرچند تراز يکهزار و 275متر به عنوان ارتفاع اکولوژيک درياچه اروميه اعلام شده ولي اين درياچه در تراز يکهزار و 272متر هم شرايط مطلوب خواهد داشت و بيش از 95درصد کانونهاي ريزگرد آن رفع خواهد شد.
درياچه اروميه در قالب طرحهاي ستاد احيا قرار است ظرف مدت 10سال /از 1394/ به تراز اکولوژيک خود برسد که حدود يکونيم تا 2 سال از برنامه عقب است؛ اين درياچه از اواسط دهه 1380شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بينالمللي تا سال 2015ميلادي حدود 80 درصد از مساحت آن خشک شد.