احرار: مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان آذربايجانشرقي از تداوم مرمت و ساماندهي کليساهاي سنت استپانوس و چوپان در اين استان خبر داد.
احمد حمزهزاده صبح امروز به مناسبت روز جهاني بناها و محوطههاي تاريخي در بازديد از آثار تاريخي استان به شرح اقدامات مرمتي و حفاظتي دو کليساي مهم استان، کليساي سنت استپانوس و کليساي چوپان که به همت پايگاه کليساهاي ثبت جهاني و با همکاري اداره کل ميراث فرهنگي استان صورت گرفته پرداخت.
او اظهار داشت: کليساي سنت استپانوس که در قلب کوههاي منطقه بين مرزي جلفا و جمهوري آذربايجان و در کناره رودخانه ارس قرار دارد، مطابق با اسناد تاريخي موجود، دومين کليساي مهم ارامنه بعد از قره کليسا، در ايران محسوب ميشود.
حمزهزاده در ادامه با اشاره به اهميت حفظ و صيانت از اين اثر فراملي که سالانه پذيراي گردشگران بسياري از اديان مختلف است، افزود: بازسازي آثاري که در دورههاي مختلف تاريخي دچار آسيب شدهاند ميبايست بهصورت مداوم و طبق مستندات تاريخي انجام پذيرد، که اين امر با انسجام بيشتري پس از ثبت جهاني و تمرکز مديريت مجموعه، توسط پايگاه کليساهاي ميراث جهاني پي گيري و صورت پذيرفته است. در اين راستا مرمت و ساماندهي کليساي سنت استپانوس نيز با همراهي کارشناسان متخصص و زبده ميراث فرهنگي در حال انجام است.
مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي آذربايجان شرقي در ادامه به اهم اقدامات مرمتي و ساماندهي انجام گرفته در کليساي سنت استپانوس اشاره کرد و گفت: تاکنون اقداماتي نظير مرمت برج ناقوس کليسا در سه طبقه، مرمت نقش و نگارهاي داخلي صحن اصلي (گنبد، ساقه و محراب) و مرمت و ساماندهي اتاقهاي همجوار و حجرههاي محوطه پيراموني انجام گرفته است.
حمزه زاده در ادامه به اهم اقدامات انجام گرفته در کليساي ثبت جهاني «چوپان» در حاشيه رود ارس نيز اشاره کرد و گفت: همچنين در راستاي حفاظت و صيانت از کليساي جهاني چوپان اقداماتي نظير مرمت بنا با محوطه سازي و ساماندهي مسير دسترسي و نورپردازي مجموعه با مشارکت منطقه آزاد ارس انجام شده است.
او با اشاره به همکاري نزديک مديريت پايگاه، اداره کل ميراث فرهنگي استان و سازمان منطقه آزاد ارس اشاره کرد و افزود: بدون همکاريهاي نزديک چنين اقدامات سازندهاي امکان پذير نبود.
او در ادامه به اقدامات مشترک انجام گرفته در دو مجموعه کليساهاي سنت استپانوس و چوپان اشاره کرد و گفت: در راستاي تسهيل رفاه گردشگران اقدامات ديگري نظير مرمت و آمادهسازي بخشي از فضاها جهت اسکان ميهمانان، ايجاد فضاهاي نمايشگاهي در محوطه مجموعه، موزه، فروشگاههاي صنايع دستي، بوفه و کافي شاپ انجام شده است.
حمزه زاده در خاتمه يادآور شد: با توجه به پلان مديريتي تهيه شده توسط پايگاه کليساهاي جهاني، اتمام مراحل پاياني مرمت، محوطه سازي و ساماندهي در راستاي تکميل زيرساختهاي گردشگري اين دو مجموعه طي سال جاري تداوم خواهد داشت.
او مساعدتهاي مالي سازمان منطقه آزاد ارس در بخش مرمتي و نيز زيرساختهاي گردشگري را مؤثر و مفيد دانست و اين همکاري را در راستاي رونق گردشگري و افزايش اشتغال زايي ارزيابي نمود.
همچنين او با اشاره به آماده بودن طرح مرمت کليساي مريم مقدس دره شام که جز برنامههاي آتي پايگاه کليساهاي ثبت جهاني است، تصحيح مسير دسترسي اين کليسا در سال 98 ، براي انتقال مصالح را از اقدامات مقدماتي براي آغاز عمليات اجرايي مرمت اين کليسا ذکر کرد، که در صورت تأمين اعتبارات، به زودي کليد خواهد خورد.