احرار: يک روز مطبوع بهاري ، گرماي هوا در ظهر اردبيل پس از چند روز حاکميت سوز و سرما خودنمايي ميکند، جنب و جوش مردم در شهر به طرز عجيبي افزايش يافته، ترددهاي گروهي و ازدحام در بسياري معابر ديده ميشود، عجيب است گويا اينجا کرونا ديگر هراسناک نبوده و ترسها در حال فروريختن است. .
ميدان سرچشمه اردبيل محلي که مطبهاي پزشکان به وفور در آن قرار داشته و مراکز خريد و فروش نيز در آن جاي گرفتهاند شلوغ است، روزي شبيه روزهاي بهاري سال 99، رفت و آمدها تقريبا عادي است ، برخي ماسک بر صورت دارند و خيلي ها نه، مردم از اينکه اينقدر در کنار و نزديک هم تردد داشته و حتي از شلوغي به همديگر تنه زنند، هراسي ندارند.
برخيها نوبت دکتر دارند و تعدادي نيز مشغول کسب و کار، دلال ها و فروشندگان ماسک و دستکش نيز مشغول کار خود هستند، جواني به سرعت سفارش داروخانهها را تحويل داده و سفارش جديد ميگيرد، اغلب همراهان بيماران به سفارش منشيهاي پزشکان از مطبها در آمده و سراغ ماسک و دستکش ميگيرند.
در اين ميان خيليها هم يا کار اداري دارند و يا آمدهاند تا در گرماي مطبوع بهاري گشت خياباني بزنند، از هر قشري در خيابان و پياده رو ميتوان ديد و عجيب اينکه تعداد افراد پرخطر در برابر بيماري کرونا يعني سنين بالاي ?? سال حضورشان در معابر قابل توجه است، ترافيک هم در ميانه روز تقريبا شلوغ بوده و مي توان بسياري از خوردوها را ديد که به خاطر نبود جاي پارک دوبله پارک کردهاند.
اينجا گوشهاي از شهر اردبيل است، گويا کرونا مفهمومي فراموش شده براي شهرونداني است که راحت و بيخيال در معابر تردد ميکنند و از ازدحام نميهراسند، فاصله اجتماعي چه از نوع فيزيکي و چه از نوع هوشمند آن مورد توجه بسياري از رهگذران و حتي کسبه نيست.
هر کسي براي بيرون آمدن از خانه و راه افتادن در کوچه و خيابان بهانه اي دارد ، از حدود چهار همراه بيمار که مريض خود را بهانه کردهاند تا چند جوان که سيگار به لب رک و رو راست از دلتنگي و خسته شدن از خانه ماندن سخن ميگويند، کار اداري، کسب روزي، خريد مايحتاج و خيلي بهانه هاي ديگر.
وضعيت حاکم بر شهر اردبيل بويژه پس از 23 فروردين نگران کننده شده و مسوولان بهداشتي از اين واهمه دارند که روند فعلي ابتلا به بيماري کرونا که هماکنون نيز نگران کننده است از کنترل خارج شده و رو به وخامت رود.
استان اردبيل در جغرافياي کرونايي کشور در وضعيت متوسط قرار دارد و با اينکه نسبت به اسفندماه از تعداد بستري و فوتيها در آن کاسته شده اما ميزان ابتلا به کرونا روند نزولي نداشته و با اين وضعيت بيم آن ميرود که شيوع کرونا سرعت گرفته و روندي صعودي به خود گيرد.
مسوولان استاني و حتي کشوري هشدار ميدهند که ترددها در اردبيل زياد بوده و شهروندان ميبايست از حضور غير ضروري در معابر خودداري کرده و بيشتر در خانهها باقي بمانند.
ايرج حريرچي معاون وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي که روز سهشنبه براي معارفه رييس جديد دانشگاه علوم پزشکي اردبيل به اين استان سفر کرده از ديدن وضعيت تردد در مرکز استان تعجب کرده و از شهروندان اردبيلي خواست تا اگر به سلامتي خود اهميت ميدهند به اين وضع خاتمه داده و در خانههاي خود بمانند.
وي بيان کرد: اين استان در وضعيت شيوع متوسط قرار دارد اما در روزهاي اخير در کاهش ابتلاي جديد به کرونا تغيير محسوسي ديده نميشود، تماس اجتماعي در استان اردبيل کاهش نيافته و ترددهاي غيرضروري بويژه پس از 23 فروردين در آن افزايش يافته است.
وي با بيان اينکه دانشگاهها ، مدارس و حرمهاي مطهر تعطيل نشدهاند که مردم قدم زده و تردد غيرضروري داشته باشند، گفت: اين محدوديتها به خاطر کاهش ارتباط و کم شدن ترددهاي غيرضروري در جامعه است.
او با بيان اينکه مسوولان سختيهاي فاصلهگذاري را درک ميکنند اما ميبايست به خاطر حفط سلامتي چامعه خود سختيها را تحمل کرد.
دکترشهرام حبيب زاده رييس دانشگاه علوم پزشکي اردبيل نيز با ابراز نگراني از عدم سير نزولي بيماري کرونا بيان کرد: با توجه به وضعيت نگران کننده موجود از لحاظ ثابت ماندن ابتلا به بيماري و عدم کاهش آمار مبتلايان در استان بايد تصميمات مقتضي براي تغيير اين روند اتخاذ شود.
وي تاکيد کرد که ستاد استاني پيشگيري و مبارزه با ويروس کرونا مي باست اقدامات عملي را بر کاهش تردد در معابر و اعمال دقيق فاصلهگذاري هاي اجتماعي و فيزيکي افراد در مناطق مختلف استان اردبيل اجرا نمايد.
به گفته وي، اطلاع رساني جدي در خصوص رعايت آحاد جامعه، تشديد نظارت بردستورالعملهاي گام دوم و پروتکلهاي الحاقي و فعاليت اصناف، افزايش انجام تست آزمايشگاهي و شناسايي بيشتر مبتلايان و تحت پوشش قرار دادن آنها و خانوادههاي افراد مثبت بايد مورد توجه قرار گرفته و پيگيري شود.
در اين ميان کارکنان بيمارستانها و مراکز در مان کرونا بيش از همه در تب و تاب رعايت موازين بهداشتي از سوي مردم بوده و از شهروندان درخواست دارند که به فکر سلامت و آسايش اين قشر هم بوده و با کاستن از تردد و کمک به مهار بيماري کرونا زمينه سار بازگشت آنها به زندگي عادي باشند.
بسياري از شهروندان اردبيلي حتما التماسهاي پرستار يکي از مراکز درماني را در فضاي مجازي ديده اند که با گريه از انها مي خواهد که کمتر از خانه هاي خود خارج شوند.
او مي گويد که از يک ماه پيش در حسرت ديدار با فرزند خردسال خود بوده و براي پايان اين حسرت جز همراهي مردم و رعايت فاصله اجتماعي راه ديگري نيست.
کارشناسان هشدار ميدهند که چنانچه فاصلهگذاري اجتماعي و تردد عادي مردم در سطح شهرها به اين شکل تداوم يابد قطعاً سير صعودي اين بيماري به مراتب بيشتر از مراحل اوليه افزايش خواهد يافت و کنترل آن براي متوليان حوزه سلامت استان بسيار دشوار خواهد بود.
آنها تاکيد دارند که شهروندان استان بايد موازين بهداشتي و فاصله يک ونيم متري را دقيقاً رعايت کرده و از ترددهاي غير ضروري در سطح شهرها اکيداً خودداري نمايند.
بسياري از کارشناسان تاکيد دارند که در صورت تداوم وضعيت فعلي و بيتوجهي به رعايت فاصله اجتماعي براي حفظ سلامت جامعه، دولت مي بايست وارد موضوع شده و با اقدامات سلبي به اوضاع سامان بخشد