احرار:معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي تبريز از آغاز انجام آزمايش تشخيصي ويروس کرونا در مراکز برخي استانها به ويژه آذربايجانشرقي خبر داد و گفت: آزمايشات مربوطه تاکنون در انستيتو پاستور و دانشگاه تهران انجام ميشد.
باسعلي درستي روز دوشنبه در گفت وگويي افزود: آزمايشات تشخيصي به منظور سرعت بخشي به روند تشخيص در مراکز استانهايي که قدرت علمي و آزمايشگاهي دارند، انجام و موارد تاييد آن به تهران هم ارسال ميشود.
وي با تاکيد بر اينکه هيچ مورد مثبتي از کرونا در آذربايجان شرقي مشاهده نشده است، گفت: جواب آزمايشات معدود بستريهاي مشکوک تاکنون منفي بوده و نتايج دو تا سه روز پس از بستري شدن، مشخص ميشود.
وي از آمادگي کامل بيمارستانهاي تعيين شده براي بستري کردن بيماران مشکوک خبر داد و بيان کرد: سه مرکز آموزشي و درماني امام رضا (ع)، سينا و کودکان تبريز براي بستري کردن بيماران مشکوک تعيين شدهاند، اما اورژانس تمامي بيمارستانها موظف به پذيرش مراجعان هستند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي تبريز، يادآوري کرد: تشخيص و تصميم نهايي بر عهده افراد تعيين شده تحت عنوان focal point بوده و بيماران مشکوک با آمبولانس اورژانس ??? به بيمارستانهاي تعيين شده منتقل ميشوند و تمامي مراحل بستري و درمان اين بيماران رايگان است.
او با تاکيد بر اينکه هيچ کمبودي در زمينه کيتهاي تشخيصي نداريم، اظهار کرد: براي آزمايش هيچ محدوديتي نداريم و کيت به اندازه کافي موجود است، اما استفاده از کيت براي تمامي بيماران لازم نيست.
وي گفت: بيماران مشکوک به کرونا بر اساس سه انديکاسيون اکسيژن موجود در خون (spot) کمتر از ?? درصد، تعداد تنفس بيش از ?? بار و وجود علايم ويروسي در تصوير تهيه شده از سينه ارزيابي ميشوند و کيت فقط براي اين افراد لازم است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي تبريز اضافه کرد: در اين مرحله درد و تب بيمار کنترل شده و در صورت مثبت شدن نتيجه، کادر درمان لباسهاي مخصوص پوشيده و بيمار از ساير بيماران جدا نگه داشته ميشود.
وي با اشاره به اينکه استفاده از ماسک تنها براي افراد بيمار، مراقبان بيمار و کادر درماني که ارتباط مستقيمي با بيماران داشته و خدمات درماني به آنان ارائه ميکنند، ضروري است، گفت: متاسفانه بازار ماسک توسط عدهاي سودجو به بازار سياه تبديل شده است، تمامي ماسکها توسط وزارتخانه خريداري شده و هيات امناي ارزي، سهميهاي براي هر دانشگاه در نظر گرفته که سهميه دانشگاه علوم پزشکي تبريز تا سه شنبه اعلام ميشود.
وي در ادامه با مقايسه آمار مرگ و مير ناشي از کرونا و آنفولانزا، بيان کرد: مرگ و مير آنفلوانزا بيش از کرونا و قدرت انتشار سرايت و ماندگاري کرونا بيش از آنفلوانزا است، اين ويروس تا ? روز بر روي سطوح باقي ميماند و اهميت پيشگيري در اين مورد بيشتر است.
دوستي با ارايه توصيههايي به بيماراني که دچار سرماخوردگي شدهاند، خاطرنشان کرد: نيازي به مراجعه به بيمارستان يا بستري شدن نبوده و بهتر است افرادي که تب و درد عضلاني و سرفه خفيف دارند، در خانه مانده و استراحت کنند و از پخش شدن ترشحات به هنگام سرفه جلوگيري کرده و دستها را مرتب با آب و صابون بشويند.
وي اضافه کرد: در صورت تشديد علايم به مراکز بهداشتي و درماني و بيمارستانها مراجعه کنند، کل بيمارستانها آماده پذيرش بوده و امکانات لازم در بيمارستانها موجود است و اقدامات لازم انجام ميشود.
وي يادآوري کرد: دستورالعملها و پوسترهايي در اين خصوص به کارخانجات و مدارس ارسال شده و کارشناسان بهداشت محيط مرتب از مکانهاي پرتردد مثل ورزشگاه ها و مساجد بازديد کرده و موارد لازم را تذکر ميهند، تمامي ارگانها، هشدارها را جدي بگيرند و با سيستم بهداشت و درمان همکاري کنند.
درستي افزود: استفاده از ماسک و دوري از مردم، استفاده حداقلي از وسايل تردد عمومي، خودداري از حضور در مکانهاي عمومي مثل قهوه خانهها از جمله مواردي است که افراد بيمار بايد رعايت کنند.
وي خاطرنشان کرد: بهتر است مکانهاي عمومي مثل قهوه خانهها در فصل سرد و اين دوره تعطيل يا فعاليتشان محدود شود، افراد مبتلا همچنين بايد از حضور در ورزشگاهها و مساجد و ديگر مکانهاي عمومي خودداري کنند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي تبريز گفت: دستورالعمل بيماري در همه مراکز و خانههاي بهداشتي و بيمارستانها موجود بوده و همه ميتوانند از مشورت اين مراکز استفاده کنند، آموزشهاي لازم نيز در کل مراکز بهداشت و درمان و به کادرها و روسا و مديران بيمارستانها ارايه شده است.
وي تاکيد کرد: دوري از استرس، ترس و نگراني، تغذيه مناسب و تقويت سيستم ايمني بدن، ورزش کردن، رعايت موارد بهداشتي و خودداري از تردد در مکانهاي پر رفت و آمد، دوري از بيماران و استفاده از ماسک در مواجهه با بيماران از موارد مورد توجه در پيشگيري از کرونا ويروس به شمار ميآيند.
وي اظهار کرد: موارد بيماري کرونا و موارد شديد آن در افراد مسن بالاي ?? سال، بيماران مزمن تنفسي و قلبي و افراد چاق بيشتر است.
درستي با اشاره به علايم ابتلا به ويروس کرونا گفت: علايم از خفيف تا شديد متغير بوده و شامل تب، سرفه، آبريزش بيني و سختي و تنگي نفس در موارد شديد، و دردهاي عضلاني است که در برخي موارد منجر به بستري حتي در بخش آي سي يو يا مرگ و مير هم ميشود.
وي با بيان اينکه راه انتقال اين ويروس هم مشابه ساير بيماريهاي ويروسي است، خاطرنشان کرد: تماس با ترشحات آلوده به ويروس يا ترشحات بيمار که به هنگام سرفه يا عطسه بر روي سطوح پخش شدهاند و لمس چشم، بيني و دهان و راه يافتن ويروس از طريق مخاط به بدن سبب انتقال اين ويروس به بدن ميشود.
درستي، گفت: متاسفانه اين بيماري برخلاف آنفلوانزا که درمان داشت، نه دارو دارد و نه درمان بايد با آگاهي دهي به مردم و اقدامات پيشگيرانه بيماري را کنترل کنيم، البته بيماران آنتي بيوتيک گرفته و تحت درمان قرار مي گيرند.
وي يادآوري کرد: بيماريهاي ويروسي در فصول سرد سال شايعتر هستند و البته کنترل بيماري در کشورهايي سريع است که مديريت خوبي داشته و مردم هم با رعايت اصول بهداشتي همکاري دارند و با گذر از فصل سرد، اپيدمي بيماريهاي ويروسي هم کاهش پيدا ميکند.
وي تاکيد کرد: کليد کنترل اين بيماري، رعايت اصول بهداشتي است.