احرار:معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي تبريز گفت :خوراک دام، پاشنه آشيل آلودگي شير با آفلاتوکسين است و امکان حذف کامل اين سم از شير وجود نداشته و تقريبا در کل دنيا چنين سابقه اي را نداريم اما با کنترل خوراک دام در دامداري ها مي توانيم ميزان سم را کاهش دهيم
محبوب نعمتي معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي تبريز در نشست خبري در خصوص شير و فرآورد ه هاي آن گفت: فرآورده هاي لبني درسلامت انسان تاثيرگذارهستند و شير يکي از بهترين نعمت ها و کامل ترين غذاهاست و تنها غذاي تجويزي براي انسان ها در 6ماهه اول زندگي بوده و در کودکي و نوجواني و بزرگسالي مصرفش حائز اهميت است.
وي بابيان اينکه در کل دنيا برمصرف شير تاکيد مي شود، بيان کرد: در دنيا ميانگين مصرف شير 150کيلو گرم است و در کشورهاي اروپايي حتي به 300تا350کيلوگرم مي رسد، اما متاسفانه سرانه مصرف شير و فرآورده هاي لبني در کشور ما 66کيلوگرم است که از نصف ميانگين جهاني هم پايين ترقرار دارد که برخي شايعات در مورد شير و لبنيات بر کمتر شدن اين ميزان سرانه هم دامن مي زند.
محبوب نعمتي با اشاره به شايعاتي که اخيرا در مورد وجود سمي سرطان زا به نام افلاتوکسين در شير بيان شده بود، مطرح کرد: وجود سم آفلاتوکسين در شير واقعيتي انکار ناپذير است اما منشااين سم خود شير نيست بلکه خوراکي است که دام توليد کننده شير ازآن مصرف مي کند و در صورتي که خوراک دام آلوده باشد اين سم وارد بدن حيوان شده در گوشت و شيرش هم اثر مي گذارد.
وي با بيان اينکه خوراک دام، پاشنه آشيل آلودگي شير با آفلاتوکسين است گفت: حذف کامل اين سم از شير وجود نداشته و تقريبا در کل دنيا چنين سابقه اي را نداريم اما با کنترل خوراک دام در دامداري ها مي توانيم ميزان سم را کاهش دهيم که دراين صورت اگر آفلاتوکسيني هم وارد شير شود مقدارش حداقل خواهد بود و خطري براي سلامتي ايجاد نخواهد کرد؛ نظارت در حوزه خوراک دام از طريق اداره کل دامپزشکي انجام مي گيرد و براساس آمار و نمونه هاي اداره کل دامپزشکي در چند سال گذشته وضعيت شير از نظر سم آفلاتوکسين بهبود خيلي محسوسي داشته و آلودگي زير حد مجاز بوده است.
معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي تبريز ضمن اشاره به اهميت شير، در مورد آلودگي هاي موجود در شير بيان کرد: علاوه براينکه شير براي انسان ضروري و مفيد است موجودات ديگري هم علاقمند و نيازمند به شير هستند، مثل ميکرو ارگانيسم ها، قارچ ها وکپک ها که مي توانند در محيط شير رشد کنند و باعث توليد يکسري مواد مضر در شير شوند که تحت عنوان آلودگي شير شناخته مي شوند.
وي افزود: خيلي از مواد غذايي تحت تاثير تقلبات و آلودگي ها قرار مي گيرند؛ به دليل اهميت وساختار شير عمده ترين تقلباتي که در حوزه غذايي اتفاق افتاده در شير است و در بين مواد رتبه اول را به خود اختصاص مي دهد و قديمي ترين و بيشترين تقلبي که در حوزه شير اتفاق افتاده افزودن آب است که امروزه موارد ديگري هم اتفاق مي افتد و و متقلبين هميشه يک قدم از علم جلو هستند.
نعمتي مطرح کرد: لازمه جلوگيري از تقلب ها و آلودگي ها در شيرنظارت دقيق و درست برفرايند توليد و عرضه آن است تا مصرف کننده ازسالم بودن شير اطمينان کامل داشته باشد.
وي با تاکيد براينکه نظارت کافي بر توليد فرآورده هاي لبني مخصوصا شير انجام مي گيرد، گفت: در کل دنيا به دو روش سنتي و صنعتي توليد شير انجام مي شود که در هر دو روش از همان ابتدا که از مراکز توليد جمع آوري مي شوند در روش سنتي در مراکز جمع آوري توسط مسوول فني اداره کل دامپزشکي و نيز در روش صنعتي در کارخانجات توسط مسوول فني بخش دريافت شير، مورد بررسي قرار مي گيرد و اگر مورد تاييد نباشد مرجوع مي شوند.
محبوب نعمتي بيان کرد: نظارت و کنترل بر شيرها در مراحل مختلف از سوي معاونت غذا و دارو و معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي، سازمان جهاد کشاورزي، اداره کل دامپزشکي، اداره کل استاندارد و سازمان صنعت، معدن و تجارت صورت مي گيرد که ايمني و کيفيت محصول تضمين مي شود.
وي ادامه داد: وظيفه معاونت غذا و دارو از زمان تحويل شير به واحد هاي لبني شروع مي شود و مسوول فني به عنوان نماينده معاونت غذا ودارو در واحد توليدي وظيفه رسيدگي برکيفيت شيررا برعهده دارد.
محبوب نعمتي گفت: در حوزه غذا به طور کلي امنيت غذا و اميني غذا مهم است که بحث امنيت برعهده سازمان هايي مانند جهاد کشاورزي است که برتوليد غذا نظارت دارند تا به اندازه کافي توليد شود واما ايمني غذا هم مهم است تا غذا سالم باشد و مصرف کننده خيالش راحت باشد؛ معمولا وزارت بهداشت و معاونت غذا و دارو بيشترين نظارتش بر حوزه ايمني غذا است و ما در مورد شير بيشتر کنترل ايمني و تضمين کيفيت را برعهده داريم.