احرار: رئيس اداره ميراث فرهنگي خوي از برگزاري پنجمين همايش بينالمللي شمس و مولانا هفت و هشت مهرماه سال جاري در اين شهرستان خبر داد.
عزيز ميرزايي در گفت و گويي با اشاره به محورهاي همايش، گفت: شمس و مولانا از منظر پژوهش هاي ادبي و عرفاني، شمس و مولانا از منظر پژوهش هاي ميان رشته اي از جمله محورهاي مهم اين همايش بين المللي است.
رئيس ميراث فرهنگي شهرستان خود عنوان کرد: تاکنون 205 مقاله به اين همايش ارسال شده که 105مقاله به مرحله داوري راه يافته و ازميان اين مقالات 18 مقاله براي ارايه توسط کميته علمي انتخاب شده اند و ازميان 105 مقاله داوري شده 81 مقاله نيز در کتاب مجموعه مقالات چاپ خواهد شد.
ميرزايي خاطرنشان کرد: همچنين علاوه براساتيد داخلي از دانشگاههاي سراسر کشور شمس پژوهاني از کشورهاي ترکيه، عراق، سوريه، فرانسه، بنگلادش و پاکستان هم به اين همايش مقاله ارسال کرده که ازين مقالات سه نفر از کشورهاي ترکيه و پاکستان به مرحله ارايه انتخاب شده اند.
بنا به اين گزارش؛ «شمس الدين محمدبن علي بن ملک داد تبريزي» بنا بر اشاره هاي تاريخي به احتمال زياد در سال ??? هجري قمري به دنيا آمد و ملقب به «شيخ پرّان» و «زر دوز» بود.
کتاب «مقالات شمس» شامل مطالب ارزنده اي با موضوع عرفان است؛ اين کتاب سوال و جواب هاي شمس و مولانا و مريدان و منکران آنان را در بر مي گيرد و توسط شاگردان وي گردآوري شد.
مولانا جلالالدين محمد بلخي مشهور به مولوي نيز به عنوان شاعر بزرگ قرن هفتم هجري قمري در سال604 هجري قمري در بلخ زاده شد؛ وي به سبب رنجشي که بين پدر مولانا با سلطان محمد خوارزمشاه پديد آمده بود از بلخ بيرون آمد و بعد از مدتي سير و سياحت به قونيه رفت.
مولوي در سال 672هجري قمري در قونيه وفات يافت و از آثار او ميتوان به مثنوي، ديوان غزليات يا کليات شمس، رباعيات، مکتوبات، فيه مافيه و مجالس سبعه اشاره کرد.