احرارنيوز: دبير ستاد احياي درياچه اروميه گفت: وضعيت درياچه اروميه در 10 سال آينده ترسيم شد.
به گزارش احرارنيوز به نقل از فارس، عيسي کلانتري امشب در جلسه تبيين برنامههاي اجرايي درياچه اروميه اظهار کرد: کشورهايي دوام ميآورند که الگويشان توسعه پايدار باشد و توسعه پايدار تا چند سال پيش در کشور ما يک لغت از غرب وارد شده و در حد گناه تلقي ميشد تا اينکه کم کم خودش را بر ما تحميل کرد و ما مجبور شديم بپذيريم بايد پايداري را در ابعاد مختلف آن پيگيري کرد.
خيلي از مناطق جغرافيايي کشور از لحاظ زيست محيطي مردهاند!
وي افزود: فقط درياچه اروميه نيست که ميميرد يا مرده است خيلي از مناطق جغرافياي ما از لحاظ زيست محيطي مرده تلقي ميشوند؛ شهرهاي حاشيه کوير از لحاظ هيدرولوژيکي مرده به شمار رفته و قابليت احيا را از دست دادهاند.
کلانتري بابيان اينکه از 609 درياچه رو زميني کشور 300 درياچه مرده به حساب ميآيند و 300 درياچه نيز در حال مرگ هستند، عنوان کرد: از درياچههاي زيرزميني کشور هم شاهد برداشت و پمپاژ 16 ميليارد متر مکعب آب اضافه و غيرمجاز هستيم.
دبير ستاد احياي درياچه اروميه گفت: 130 درصد از منابع زيرزميني خراسان شمالي، 110 درصد از منابع آبهاي تجديدپذير کرمان و 70 درصد از منابع آبي درياچه اروميه را استفاده ميکنيم و اين در حالي است که مراکز توسعه بينالمللي هشدار ميدهد هيچ کشوري نبايد بيش از 40 درصد اين منابع را مورد استفاده قرار دهد.
وي با بيان اينکه در سال 1358 بيلان منفي آبهاي زيرزميني را در کشور نداشتيم، خاطرنشان کد: از سال 59 تا 68 به ميزان 2.1 ميليارد متر مکعب، سالهاي 68 تا 70، به ميزان 11 ميليارد متر مکعب، سالهاي 69 تا 84، به ميزان 32 ميليارد متر مکعب و سالهاي 85 تا 92 به ميزان 75 ميليارد متر مکعب به آبهاي استاتيکي کشور تجاوز شده است.
اين مسئول ابراز داشت: در همه اين سالها همه خاموش بوديم و به بهاي توليد، خودکفايي، ايجاد اشتغال کاذب، پر هزينه و غيرقابل جبران حق و حقوق نسلهاي بعدي را پيش خور کرديم.
کلانتري ياد آور شد: وقتي در سال 85 رياست محترم جمهوري در سفر به فيروزکوه اعلام ميکند که منطقه ممنوعه يعني چه و اجازه استخراج و استحصال دلبخواهي را صادر ميکند، يک مرتبه به اندازه دو برابر تاريخ آبهاي استاتيک ما به حراج ميرود تا امروز شاهد بلاياي طبيعي که خطرناکترين آن درياچه اروميه است باشيم.
وي ادامه داد: اگر اقداماتي که در دولت تدبير و اميد از يک سال پيش آغاز شده ، 10 سال پيش آغاز ميشد با کمتر از يک بيستم هزينه و اگر 5 سال پيش اقدامات عملي براي جلوگيري از خشکي درياچه آغاز ميشد با 20 درصد هزينه از پسروي درياچه ممانعت ميشد و اکنون خيلي دير است و چطور ميتوان 13 ميليارد متر مکعب آب به درياچه انتقال داد؛ با اين حال نااميد نيستيم.
انتقال آب از درياچه خزر غيرممکن است
دبير ستاد احياي درياچه اروميه انتقال آب از درياچه خزر را غيرممکن دانست و تشريح کرد: هزينه انتقال آب از خزر 100 ميليارد دلار تخمين زده ميشود که اگر تامين شود حداقل 20 سال زمان اجرا ميخواهد و اگر اين هم اتفاق افتد آب خزر با اروميه سازگاري نخواهند داشت.
اين مسئول از تخصيص اعتبار يک هزار و 450 ميليارد توماني امسال احيائ درياچه اروميه و پيشبيني بودجه 2 هزار و 400 ميليارد توماني براي سال آينده خبر داد و تاکيد کرد: برنامه احيا محدوديت بودجهاي ندارد و تشکيلات اجرايي در استانها در حال بازسازي و تقويت هستند.
وضعيت درياچه اروميه در 10 سال بعد
وي اعلام کرد: با برنامههاي اعلامي در طول 10 سال آينده با بارش يک هزار و 274 ميليمتر، حجم آب درياچه را به 14 ميليارد و 500 ميليون متر مکعب با شوري 25 درصد و سطح 4 هزار و 300 کيلومتر خواهيم رساند.