احرارنيوز:درياچه اروميه بزرگ ترين درياچه داخلي ايران و دومين درياچه آب شور دنيا است. آب اين درياچه بسيار شور بوده و به طور عمده از رودخانه هاي زرينه رود، سيمينه رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچاي، نازلو و زولا تغذيه مي شود. در حال حاضر اين درياچه در خطر خشک شدن کامل قرار دارد و طي ?? سال گذشته ? متر کاهش سطح داشته است.
به گزارش احرارنيوز به نقل از ايسنا، اختصاص ??درصد منابع آبي منطقه به بخش کشاورزي، تبخير زياد در پي گرم شدن هوا و برداشت غيرمجاز از آب هاي زيرزميني در پي حفر چاه از دلايل خشک شدن اين درياچه اعلام مي شود.
مدير گروه مهندسي آب دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)منطقه آذربايجان شرقي، گفت: مديريت علمي آب در حوزه درياچه اروميه ضروري است.
يعقوب دين پژوه با اشاره به مزاياي افزايش راندمان آبياري تشريح کرد: اگر ما بتوانيم راندمان آبياري را افزايش دهيم مي توانيم براي توليد هركيلو محصول نياز به آب را كاهش دهيم كه اين مساله از دو طريق ممكن است اول اين كه آب كمتري مصرف كنيم و دوم اين كه مازاد آب حاصل از افزايش بهره وري در اراضي مكانيزه شده، در اراضي ديگري كه از اين سيستم استفاده نمي كنند براي آبياري مورد استفاده قرار بگيرد.
وي يادآور شد: توسعه شيوههاي جديد آبياري قطرهاي و باراني در راستاي استفاده از منابع موجود آب را بايد در افزايش بهرهوري از منابع آبي تاثيرگذار قلمداد کنيم.
دين پژوه بهبود راندمان آبياري را در افزايش بهره وري دخيل دانست و تاکيد کرد: تغيير الگوي کشت، بهبود راندمان آبياري و افزايش بهرهوري براي جبران کم آبي و کاهش اتلاف آب در بخش کشاورزي که بزرگترين و مهم ترين مصرف کننده آب است، امري ضروري به نظر مي رسد.
استاد گروه مهندسي آب دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز نيز به خبرنگار ايسنا گفت: بايد سازگاري با آب نازل شده بر درياچه اروميه را در نظر داشته و بيش از آن جوياي آب نباشيم.
احمد فاخري فرد با اشاره افزايش 30درصدي راندمان آبياري با تغيير سيستم آبياري افزود: اگر سيستم آبياري از سنتي، غرقابي، نواري، شياري و جوي و پشته اي به سيستم مُدرن تغيير يابد افزايش 30 درصدي راندمان آبياري دور از انتظار نيست.
وي تشريح کرد: مصرف آب در بخش کشاورزي نيازمند اقدامات اساسي به منظور افزايش بهرهوري مصرف آب است، زيرا محدوديت منابع آب و افزايش روزافزون مصرف در بخشهاي مختلف، موجب شده تا مصرف بهينه اين منبع حياتي در کانون توجهات قرار گيرد.
استاد گروه مهندسي آب دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز يادآور شد: با مصرف بهينه آب در اين حوزه بايد قبول کرد که درياچه اروميه و کشاورزي را مي توان در کنار هم داشت.
فاخري فرد از ضرورت مشخص شدن واقعي آب براي کشاورزان گفت و تاکيد کرد: با در نظر گرفتن بالا بودن راندمان آبياري قطره اي و باراني، زارعان و باغداران را تشويق به تعويض سيستمهاي آبياري سنتي به مُدرن نماييم تا قيمت واقعي آب براي کشاورز مشخص شود.
بر اساس اين گزارش، حوزه درياچه اروميه منطقه اي کشاورزي محسوب مي شود و بدون آب کشاورزي معنايي ندارد. اگر بخواهيم در حاشيه درياچه اروميه از آب موجود استفاده اي بهينه داشته باشيم بايد از اتلاف آب جلوگيري نماييم.
گزارش از: امير مسعود طايفه سلطانخاني