احرار خبر: درخواست مقامات عالي جمهوري خودمختار نخجوان از جبارزاده براي تامين نيازهاي دارويي و پزشکي و نيز درخواست شخص رئيس جمهور آذربايجان براي استفاده از توان علمي و تخصصي پزشکان ايراني، به خوبي مبين ضرورت بهرهبرداري از توانمنديهاي استان در اين حوزه مهم و ساير عرصهها براي تحکيم روابط با کشورهاي همسايه است.
به گزارش احرار خبر، آخرين روزهاي مهرماه سال 94، روزهاي خبرسازي براي استان آذربايجانشرقي بود.
استاندار آذربايجان شرقي روزهاي دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه برابر با 27، 28 و 29 مهرماه عازم جمهوري آذربايجان ميشود تا شايد اين سفر وي نقطه عطفي براي تداوم و گسترش مراودات تجاري، سياسي و فرهنگي ميان دو خطه هم زبان، هم فرهنگ و هم کيش باشد.
گويي مسئولان ارشد جمهوري آذربايجان سخت مشتاق ديدار با اسماعيل جبارزاده نماينده عالي دولت تدبير و اميد در استان آذربايجانشرقي هستند و برنامهريزيهاي گستردهاي براي استقبال مطلوب و بهرهمندي بيشتر از حضور وي تدارک ديدهاند. جبارزاده که تسلط کاملي به زبان ترکي استانبولي و آذربايجاني دارد وارد کشور هم زبان ميشود تا دعوت عاليترين مقامات اين کشور را به شايستگي پاسخ گويد.
ديدار با واصف طالباف، رئيس مجلس عالي جمهوري خودمختار نخجوان
استاندار آذربايجان شرقي از طريق مرز جلفا وارد نخجوان شده و در بدو ورود مورد استقبال عليزاده سرکنسول آذربايجان در تبريز قرار ميگيرد تا نخست با واصف طالباف، رئيس مجلس عالي جمهوري خودمختار نخجوان ديدار و گفتوگو کند.
وي در اين ديدار با اشاره به زمينههاي فراوان همکاري بين اين استان و جمهوري خودمختار نخجوان، اظهار ميدارد: ما براي همکاري با برادران نخجواني خود هيچ محدوديتي نداريم و آمادهايم در تمام زمينهها مناسبات را گسترش دهيم؛ ضمن اينکه ميدانيم استفاده از ظرفيتهاي همکاري مشترک نيازمند معرفي قابليتها و توانمنديهاي دو طرف است.
جبارزاده بر تشويق و ترغيب تجار و سرمايهگذاران تبريز و نخجوان براي همکاريهاي مشترک با يکديگر تاکيد و اضافه ميکند: رفت و آمدها بايد افزايش يابد تا زمينههاي همکاري بهتر شناسايي شود.
استاندار آذربايجانشرقي با اشاره به مزيتهاي سرمايهگذاري و تجارت در منطقه آزاد ارس، بر استفاده از فرصت همکاري و حضور تجار و سرمايهگذاران نخجواني در اين منطقه، استفاده از ظرفيت دسترسي به کشورهاي آسياي ميانه و روسيه از طريق جمهوري خودمختار نخجوان، توسعه همکاريهاي اقتصادي و تجاري و استفاده از ظرفيتهاي حمل و نقل جهت صادرات کالاهاي توليدي و بخصوص محصولات باغي و کشاورزي از منطقه آزاد ارس به بازارهاي منطقه را مورد تاکيد قرار ميدهد.
برپايي نمايشگاهي با عنوان نخجوان در تبريز
نماينده عالي دولت تدبير و اميد در آذربايجانشرقي علاقهمند است نمايشگاهي با عنوان نخجوان در تبريز برپا شود تا مردم بهتر بتوانند با توانمنديهاي اين جمهوري آشنا شوند.
وي آمادگي استان آذربايجانشرقي را براي همکاري با جمهوري خودمختار نخجوان در همه زمينهها به ويژه داروسازي، استاندارد توليدات، فراوردههاي نفتي و صادرات ميوه اعلام و تصريح ميکند: اولويت نخست ما توسعه روابط با همسايگان است و ما علاقه داريم نيازمنديهاي خود را از طريق همسايگان تامين کنيم و در تامين نيازهاي آنان نيز همکاري داشته باشيم.
واصف طالباف، رئيس مجلس عالي جمهوري خودمختار نخجوان نيز در اين ديدار با بيان اينکه تجار و سرمايهگذاران ما هيچ مشکلي براي همکاري با استان آذربايجان شرقي ندارند،ميافزايد: ما به عنوان مسئولان دولت وظيفه داريم زمينه را براي اين همکاريها آماده کنيم.
طالباف از آمادگي جمهوري خودمختار نخجوان براي صادرات برخي از کالاهاي توليدي اين جمهوري به آذربايجان شرقي خبر داد و گفت: نخجوان در زمينه توليد آب معدني گازدار، گياهان دارويي، محصولات دامي و مبلمان منزل توانمنديهاي خوبي دارد.
حضور در کنسولگري ايران در نخجوان
استاندار آذربايجانشرقي پس از ديدار با طالباف در کنسولگري ايران در نخجوان حضور يافته و از تلاشهاي سرکنسول ايران در نخجوان براي فراهم کردن زمينه رفت و آمد هيئتهاي ايراني و نخجواني قدرداني ميکند.
وي معتقد است اين رفت و آمدها به نفع هر دو طرف است و بر اهتمام هرچه بيشتر مسئولان امر در اين خصوص تاکيد ميکند.
منصور آيرم، سرکنسول جمهوري اسلامي ايران در نخجوان نيز با اشاره به همکاري مناسب مقامات نخجوان در جهت توسعه مناسبات، ميگويد: وظيفه داريم همه تلاش خود را براي ايجاد زمينههاي همکاري و توسعه روابط به کار گيريم.
جالبترين بخش سفر استاندار آذربايجانشرقي به نخجوان!
دانشگاههاي خصوصي و علوم پزشکي نخجوان، بيمارستان دولتي، مرکز دياگنوستيک و انبار دارو و همچنين مرکز فيزيوتراپي دوزداغي مقاصد بعدي سفر جبارزاده در جمهوري خودمختار نخجوان هستند.
وي در بازديد از دانشگاه خصوصي نخجوان با رئيس اين دانشگاه ديدار و در گفتوگوهاي دوجانبه بر گسترش همکاريهاي علمي و دانشگاهي بين آذربايجان شرقي و نخجوان تاکيد ميکند.
استاندار آذربايجان شرقي به همراه وزير بهداشت جمهوري خودمختار نخجوان از انبار دارو بازديد و آمادگي شرکتهاي داروسازي تبريز را براي تامين نيازهاي دارويي نخجوان اعلام ميکند.
به نظر ميرسد مرکز فيزيوتراپي دوزداغي که در 12 کيلومتري شهر نخجوان قرار دارد جالبترين بخش سفر استاندار آذربايجان شرقي باشد. اين مرکز که در زير يک کوه نمکي قرار دارد، از 9 سالن تشکيل شده است که مبتلايان به بيماريهاي تنفسي و ريوي و روماتيسم و آرتروز طي سه تا چهار روز به شرايط ماندن در زير زمين عادت ميکنند. در طول مدت درمان، مراقبتهاي پزشکي به طور هماهنگ صورت گرفته و ميزان استفاده از دارو به تدريج کمتر ميشود.
غار دوزداغ به دليل طراحي افقي، نبود ذرات معلق و عوامل آلرژيزا در هوا و داشتن تهويه طبيعي کارآمدتر از بقيه مراکز درماني مشابه است و ميزان موفقيت درمان افراد مبتلا به آسم در آن بيشتر از 85 درصد برآورد شده است.
پيشنهاد توسعه همکاريهاي علمي و دانشگاهي در حوزه بهداشت و درمان بين آذربايجان شرقي و نخجوان
استاندار آذربايجان شرقي در ادامه از دانشگاه علوم پزشکي، بيمارستان دولتي و مرکز دياگنوستيک (تشخيص نارسايي) نخجوان بازديد و بر توسعه همکاريهاي علمي و دانشگاهي و همچنين افزايش مناسبات آذربايجان شرقي و نخجوان در حوزه بهداشت و درمان تاکيد ميکند.
جبارزاده در ادامه سفر خود براي آشنايي با توانمنديهاي واحدهاي صنعتي و توليدي نخجوان سري هم به مرکز تجاري اين جمهوري زده و از نمونه محصولات توليدي جمهوري خودمختار نخجوان که در غرفههاي مختلف اين مرکز به نمايش گذاشته شده است ديدن ميکند.






ديدار با الهام علياف، رئيس جمهور آذربايجان
استاندار آذربايجان شرقي دوشنبه شب جمهوري خودمختار نخجوان را به مقصد باکو، پايتخت جمهوري آذربايجان ترک ميکند تا صبح سهشنبه 28 مهر ماه با الهام علياف، رئيس جمهور آذربايجان ديدار کند.
در اين ديدار الهام علياف، تقويت مناسبات با جمهوري اسلامي ايران را از اولويتهاي کشورش اعلام ميکند و با اشاره به روابط خوب و برادرانه ايران و جمهوري آذربايجان در سالهاي اخير ميگويد: تقويت مناسبات و روابط حسنه با کشورهاي همسايه به ويژه جمهوري اسلامي ايران از اولويتهاي جمهوري آذربايجان است.
رئيس جمهور آذربايجان ميافزايد: ديدار چندين باره روساي جمهور دو کشور و گسترش مناسبات در حوزههاي سياسي، اقتصادي، تجاري، انرژي و حمل و نقل در سالهاي اخير نشان از اراده دو طرف بر تقويت مناسبات دارد و همان طور که آقاي روحاني هم تاکيد داشتند دو کشور وارد مرحله جديدي از روابط دو جانبه در عرصههاي سياسي، اقتصادي، انرژي، حمل و نقل، تجارت و بهداشت شدهاند که به نفع دو طرف خواهد بود.
وي خاطرنشان ميکند: سالانه افراد زيادي از جمهوري آذربايجان براي معالجه به ايران ميروند و من از پزشکان و اطباي ايراني براي حضور در آذربايجان و معالجه اتباع آذري دعوت ميکنم.
علياف با اشاره به انجام تعدادي از پروژههاي مشترک از جمله پروژه راهآهن ايران و جمهوري آذربايجان، اهميت منطقهاي اين پروژهها را يادآور شد و نقش برجسته همکاري ايران و آذربايجان در جهت تقويت ثبات منطقهاي را نشانه حمايت مردم دو کشور از اين همکاريها ميداند.
رئيس جمهور آذربايجان همچنين از دخالت کشورهاي غربي در امور داخلي کشورهاي منطقه نيز انتقاد و اضافه ميکند: ما از سياست عدم مداخله ديگران در امور کشورها حمايت ميکنيم.
جبارزاده هم در اين ديدار با ابراز خرسندي از سفر به جمهوري آذربايجان و با ابلاغ سلام گرم دکتر روحاني رئيس جمهوري اسلامي ايران به مشترکات فرهنگي، مذهبي و تاريخي دو کشور اشاره ميکند و ميگويد: روابط خوب تهران - باکو در سالهاي اخير نشان از اراده رهبران دو کشور بر گسترش مناسبات بوده است.
استاندار آذربايجان شرقي ضمن دعوت از الهام علياف براي سفر به تبريز به تشريح ظرفيتهاي صنعتي، اقتصادي، تجاري، گردشگري و درماني استان آذربايجان شرقي ميپردازد و گسترش مناسبات دو طرف را خواستار است.
استاندار آذربايجان شرقي و هيئت همراه همچنين در ادامه سفر خود به جمهوري آذربايجان با وزراي امور خارجه، اقتصاد و صنعت و حوادث غير مترقبه اين کشور ديدارکرد.
حضور در گنجه و بهرهبرداري از «خيابان تبريز» گنجه
اما استاندار آذربايجان شرقي چهارشنبه 29 مهرماه در آخرين روز سفر خود به جمهوري آذربايجان در شهر گنجه حضور مييابد تا شاهد به بهرهبرداري رسيدن خيابان تبريز در اين شهر شود.
اين خيابان که دو و نيم کيلومتر طول دارد به نشانه دوستي ايران و آذربايجان به نام تبريز نامگذاري شده است.
در مراسم افتتاح اين خيابان سفير جمهوري اسلامي ايران در باکو و جمعي از مردم شهر گنجه حضور داشتند.
ائلمار ولياف، استاندار گنجه در اين مراسم ميگويد: هدف ما از نامگذاري اين خيابان به نام تبريز نشان دادن توجه و محبت خود و مردم استان گنجه به مردم تبريز است و ميخواهيم دوستي خود را نه در حرف بلکه در عمل به جمهوري اسلامي ايران ابراز کنيم.
اسماعيل جبارزاده، استاندار آذربايجان شرقي نيز در اين مراسم سلام گرم مردم تبريز را به مردم گنجه اعلام و بر گسترش ارتباطات بين دو استان تاکيد مي کند.
استاندار آذربايجان شرقي يک قطعه فرش بافته شده توسط هنرمندان قاليباف تبريز به والي گنجه اهدا مي کند تا والي گنجه نيز يک جلد کتاب خمسه نظامي گنجوي و قطعهاي از صنايع دستي اين شهر را به استاندار آذربايجان شرقي تقديم نمايد.
جبارزاده و هيئت همراه با حضور در بناي يادبود حيدر علياف در گنجه، ياد و خاطره رئيس جمهور فقيد آذربايجان را گرامي داشته و از مجتمع تفريحي و پارک حيدر علياف، موزه باستانشناسي قلعه قاپيلاري، موزه تاريخي و مردم شناسي، مقبره و موزه نظامي گنجوي، امامزاده ابراهيم، مجتمع مهستي گنجوي، مقبره و کوچه جواد خان گنجهاي و مسجد شاه عباس و کارخانه خودروسازي گنجه بازديد کرده و بدين ترتيب سفر خود را به پايان ميرسانند.
لازم به ذکر است در اين سفر سه روزه رئيس دانشگاه علوم پزشکي تبريز، رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تبريز و نماينده وزارت امور خارجه در شمال غرب کشور دکتر جبارزاده را همراهي کردند.
***
آنچه رفت مهر تاييدي بر اين مدعاست که سفر سه روزه استاندار آذربايجان شرقي و هيئت همراه وي به جمهوري آذربايجان فصل تازهاي را در توسعه مناسبات جمهوري اسلامي ايران با همسايه شمالي خود خواهد گشود.
اين سفر و ديدارهاي انجام شده حاکي از آن بود که مديريت ارشد استان آذربايجان شرقي با پيگيري سياست خارجي توسعهگرايانه در چارچوب راهبرد تعامل سازنده، به دنبال تحقق نگرش تعاملمدار دولت در عرصه بينالملل و ايفاي نقشي متناسب با موقعيت ممتاز جغرافيايي-سياسي خود در معادلات برون مرزي ايران اسلامي است.
استاندار آذربايجانشرقي و هيئت همراه وي در شرايطي سفر به جمهوري آذربايجان را آغاز کردند که تبريز در دو سال اخير به قطب تردد مقامات اين کشور همسايه به ويژه در حوزههاي تجاري و درماني تبديل شده است.
درخواست مقامات عالي جمهوري خودمختار نخجوان از جبارزاده براي تامين نيازهاي دارويي و پزشکي و نيز درخواست شخص رئيس جمهور آذربايجان براي استفاده از توان علمي و تخصصي پزشکان ايراني، به خوبي مبين ضرورت بهرهبرداري از توانمنديهاي استان در اين حوزه مهم و ساير عرصهها براي تحکيم روابط با کشورهاي همسايه است.
اين مسئله به ويژه زماني اهميت مضاعف مييابد که بدانيم هر گونه تلاش براي حضور در بازار رو به رشد پزشکي، فناوري و تجارت جمهوري آذربايجان با رقباي سرسختي مانند ترکيه مواجه است و هر گونه سستي در اين مسير ميتواند فرصتهاي موجود را به هدر دهد.
ديدار استاندار آذربايجان شرقي با رئيس جمهور و وزير امور خارجه جمهوري آذربايجان در سفر به اين کشور بار ديگر اين واقعيت را آشکار کرد که مناطق مختلف کشورمان به دليل همجواري با کشورهاي متعدد از توان ويژهاي در تحقق برنامههاي دستگاه ديپلماسي در همافزايي با کشورهاي همسايه برخوردارند.
همچنين اظهارات وزير امور خارجه جمهوري آذربايجان مبني بر تصميم باکو براي حل مشکل رواديد اتباع ايراني با ايجاد سيستمي جديد، نشان ميدهد که تبريز در دايره مناسبات و تعاملات رو به گسترش باکو و تهران جايگاه ويژهاي دارد که در تحرکات ديپلماتيک کشورمان در منطقه راهبردي قفقاز بايد به درستي از آن استفاده شود.
همکاري مشترک دو کشور در توليد محصولات کشاورزي و صنعتي، برگزاري نمايشگاههاي مشترک براي ورود به بازارهاي جديد جهاني و همچنين راهيابي به بازار بزرگ روسيه و آسياي ميانه از طريق آذربايجان و نخجوان، افزايش رفت و آمد هيئتهاي اقتصادي و تجاري دو طرف، برگزاري هفتههاي فرهنگي مشترک، استفاده از ظرفيتهاي منطقه آزاد تجاري – صنعتي ارس، تبادل استاد و دانشجو و همچنين فراهم کردن زمينه حضور پزشکان مجرب ايراني در بيمارستانهاي دولتي آذربايجان از ديگر موضوعاتي بود که در سفر سه روزه استاندار آذربايجان شرقي به جمهوري آذربايجان با مقامات عاليرتبه اين کشور مورد بررسي قرار گرفت.
بديهي است تلاش براي عملياتي کردن برنامهها در اين زمينه ميتواند به هم افزايي تهران و باکو در مسير توسعه همکاريهاي دو و چندجانبه با نقشآفريني آذربايجان شرقي به عنوان بازيگر اصلي منجر شود.
در نتيجه، شناسايي و بهره مندي عوامل کارآمدي که اين قابليت و توانمندي را در چشم انداز توسعه مناسبات همه جانبه استان، امکانپذير ميسازند، موضوع بسيار مهمي در سياستگذاري و توسعه پايدار است.